Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Therese Johaug snakker for første gang:

Johaug om de ubesvarte spørsmålene: - Jeg har ikke peiling på om symbolet var på pakka

Møtte Dagbladet i Holmenkollen.

- JEG FINNER STYRKE GJENNOM KJÆRLIGHETEN: Therese Johaug møtte pressen for første gang siden hun fortalte om den positive dopingprøven for nøyaktig to uker siden. Video: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): I ettermiddag møtte Therese Johaug Dagbladet og øvrig presse for første gang siden hun fortalte om den positive dopingprøven for nøyaktig to uker siden.

- Jeg finner styrke gjennom kjærligheten jeg får gjennom det norske folket, gjennom familie, venner, støtteapparat og ikke minst Nils Jakob (kjæresten), sier Johaug til Dagbladet.

- Det har vært veldig opp og ned. Noen dager har jeg hatt lyst til å legge skiene på hylla. Men så tenker jeg på ski, trening og idrettsglede. Jeg vet nå at jeg skal tilbake igjen og skal kjempe med det norske folk i ryggen, sier Johaug.

TUNGT: Therese Johaug om de siste ukene etter at hun fikk vite om dopingprøven. Foto: Bjørn Langsem
TUNGT: Therese Johaug om de siste ukene etter at hun fikk vite om dopingprøven. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Dagbladet møter Johaug i Holmenkollen i Oslo. Det er på dagen nøyaktig to uker siden hun sist snakket til pressen, da hun informerte om dopingsjokket.

Blant spørsmålene ekspertene har lurt på i etterkant av Johaugs forklaring er hvorfor Johaug ikke så et dopingvarsel på salvepakken og hvorfor hun ikke sjekket dette nærmere.

- I ukene før prøven ble kjent sa du at du sjekket alt både to og tre ganger. Hvorfor gjorde du ikke det i Livigno?

- Jeg har gjort det. Jeg sjekker med folk rundt meg og i dette tilfelle var det legen min som gikk på apoteket. Jeg har ikke peiling på om symbolet var på pakka eller ikke, sier Johaug.

STØTTET: Therese Johaug og kjæresten Nils Jakob Hoff.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix
STØTTET: Therese Johaug og kjæresten Nils Jakob Hoff. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

- Du brukte salven i nesten to uker. Hvorfor sjekket du ikke opp eller googlet salven i denne perioden?

- Den lille kremtuben lå bare i toalettmappa mi. Fredrik (Bendiksen, lege) ga meg forsikringer om at den ikke var på dopinglista. Jeg stolte på han. Han er legen min. Han er landslagslege og har 30 års erfaring, sier Johaug.

- Du hadde fryktelig vondt i leppa, men fikk ikke salve av landslagslege Bendiksen før 3. september. Hvorfor fikk du ikke salve den dagen han først traff deg?

- Vi snakket sammen til lunsj og den første kremen fikk jeg lørdag (3. sept). Den brukte jeg til søndagskveld. Jeg tenkte ikke noe mer over det. Han skulle finne salve og jeg fikk den første lørdag kveld, sier Johaug, som først fikk en krem som ikke fungerte.

TÅRER: Therese Johaug i sofaen i Holmenkollen i Oslo. Foto: Bjørn Langsem
TÅRER: Therese Johaug i sofaen i Holmenkollen i Oslo. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

- Kan du tilgi Bendiksen på noe vis?

- Det som har skjedd, har skjedd. Livet mitt er blitt snudd opp ned på ett minutt, og det må jeg leve med, så det er vanskelig, sier Johaug.

Hun fortsetter.

- Det er en tillit som er brutt. Jeg er lei meg og såra for at jeg er kommet i denne situasjonen. Han har gjort en feil. Alle mennesker kan feile i livet. Denne gangen gikk det utover meg, sier skistjerna.

Flere har ment mye om straffeutmålingen. Johaug er i første omgang suspendert i to måneder av Antidoping Norge i påvente av en dom. Selv håper hun å være tilbake så raskt som mulig.

- Dommen er ikke opp til meg. Jeg har fortalt sannheten. Jeg håper jo at jeg får gå skirenn så fort som mulig, men jeg skjønner at denne saken kan ta tid. Jeg må bare bruke tida godt og komme meg styrket ut av dette. Jeg vet godt hva jeg står for. Jeg vet at jeg ikke har gjort noe ulovlig. Jeg har gjort det legen sa jeg skulle gjøre, sier Johaug.

ANTIDOPING NORGE: Medisinsk sjef i Antidoping Norge Per Wiik Johansen forklarte om Johaug-saken. Video: NTB Scanpix Vis mer Vis mer

Positiv prøve

Johaug testet positivt på det anabole steroidet clostebol da hun ble testet av Antidoping Norge hjemme i Oslo 16. september.

På egenerklæringsskjemaet Johaug fylte ut, førte hun opp salven Trofodermin over legemidler hun hadde brukt. Trododermin inneholder clostebol, og da den positive prøven forelå 4. oktober forklarte Johaug og landslagslege Fredrik Bendiksen den med bruk av denne salven.

Bendiksen kjøpte salven på apoteket i den italienske landsbyen Livigno 3. september, men klarte ikke å koble clostebol til forbudslista til den internasjonale antidopingorganiasjonen, Wada.

Tok ansvaret

Han sjekket heller ikke salven, men garanterte overfor Johaug at hun kunne bruke salven uten å risikere noe.

- Jeg har og tar ansvaret for at Therese har fått i seg det ulovlige stoffet clostebol via kremen Trofodermin, sa landslagslege Fredrik S. Bendiksen.

Verken Johaug eller Bendiksen husker å ha sett et stort rødt symbol med dopingadvarsel på pakningen, men Johaug bekreftet gjennom sin advokat at hun mottok hele pakken av Bendiksen.

Påtalenemda i Antidoping Norge undersøker saken nå, og vil innstille overfor idrettens Domsutvalg i løpet av et par uker. I påevente av en endelig dom fra utvalget er Johaug suspendert i to måneder.

Advokat Jørgen Stålhane opplyser til Dagbladet at Fredrik Bendiksen ikke ønsker å gi noen kommentarer før behandlingen hos Antidoping Norge er ferdig. I forrige uke gjentok Bendiksen at han tar ansvaret for at Johaug brukte en salve som inneholdt et forbudt stoff.

STERKT PREGET: Det var en sterkt preget Marit Bjørgen snakket om Johaug-skandalen sammen med lagkamerat Ingvild Flugstad Østberg. Video: NTB Scanpix Vis mer Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!