Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Therese Johaug vant Lysebotn Opp

Johaug om nervene: - Hadde mesterskapsfølelse

Therese Johaug var svært nervøs før Lysebotn Opp. Etter rennet var det bare glede og lettelse.

LETTET: Therese Johaug var i svært godt humør etter at hun gikk opp Lysebotn Opp på rekordtid. Foto: Andreas Lekang / Dagbladet
LETTET: Therese Johaug var i svært godt humør etter at hun gikk opp Lysebotn Opp på rekordtid. Foto: Andreas Lekang / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LYSEBOTN (Dagbladet): Therese Johaug gikk inn til en suveren seier i Lysebotn Opp med tida 31.46 - 50 sekunder raskere enn rekorden, som hun selv satt i 2012.

Etterpå var det en svært lettet Johaug som møtte pressen. Selv sliter hun med å huske sist hun var så nervøs før et renn.

- Å herregud, det er lenge siden. Det er sikkert under et mesterskap. Jeg hadde nesten mesterskapsfølelse. Det høres så fælt ut når det bare er et rulleskirenn og midt på sommeren, men for meg så har det vært spesielt. Det må jeg ærlig innrømme, sier Johaug til Dagbladet.

- Viktig seier

Johaug forteller at det var spesielt gå etter så lang tid utenfor konkurranser.

Forrige gang hun deltok i en FIS-konkurranse, var 28. juli 2016 da hun vant Lysebotn opp.

- Det var spesielt å få det startnummeret på seg, og ekstra spesielt når det var fellesstart. Jeg tenkte også litt på FIS-poeng med tanke på Kuusamo. Jeg visste at det var om å få noen gode poeng her, sier Johaug, og refererer til verdenscupåpningen i Kuusamo i slutten av november.

Utøverne som konkurrerer i FIS-konkurranser får utdelt såkalte FIS-punkter, som man kan kvitte seg med ved å delta i FIS-konkurranser.

For å delta i verdenscupen for kvinner må man ha 90 FIS-punkter eller lavere, der den best rangerte utøveren har færrest.

I februar ble Henrik Kristoffersen nektet å kjøre super-G fordi han hadde for mange punkter.

Johaug, som forteller at hun aldri har tenkt over FIS-punktene før, har ikke hatt muligheten til å kvitte seg med disse siden den forrige seieren i Lysebotn.

- Hvis jeg hadde vært syk på Beitostølen, så kunne jeg kanskje ikke gått i Kuusamo, så rennet var veldig viktig, sier 30-åringen.

Saken fortsetter under bildet.

TIL VÆRS: Therese Johaug ble fraktet med helikopter ned fra Øygardstøl til Lysebotn. Foto: Andreas Lekang / Dagbladet
TIL VÆRS: Therese Johaug ble fraktet med helikopter ned fra Øygardstøl til Lysebotn. Foto: Andreas Lekang / Dagbladet Vis mer

Toner ned forventningene

Dagens seier var av det overbevisende slaget. Johaug gikk på et tidlig stavbrekk, men fikk raskt en ny stav, og i tillegg en uventet luke, som hun aldri ble tettet.

- Hvordan føles formen nå sammenliknet med tidligere Blinkfestivaler?

- Jeg synes det vanskelig å sammenlikne det, men jeg føler at jeg har tatt steg. Jeg har blitt sterkere i overkroppen og går kanskje bedre teknisk enn det jeg har gjort før, og det får man jo igjen på dager som dette, sier Johaug

Selv toner hun ned forventningene etter maktdemonstrasjonen.

- Jeg er veldig klar over at dette er et spesielt renn og at det er skreddersydd for meg. Det er siste gang i Tour de Ski at vi går opp en sånn her bakke, og jeg vet at det blir mye tettere dueller når vi vinteren kommer og jeg blir sliten, sier Johaug, og legger til:

- Jeg kommer ikke til å være på pallen hele tida, så jeg er veldig forberedt på at det kan gå begge veier når man får skia på beina. Jeg vil få noen skirenn som jeg er veldig fornøyd med, men så blir det andre der jeg ikke får ut det jeg er god for. Sånn er det bare.

- Tøff konkurranse

Etter rennet spurte en finsk journalist om hvordan Johaug ser på Krista Pärmäkoskis sjanser nå som hun selv er tilbake.

Johaug, som står med 42 enkeltseire i verdenscupen og sju VM-gull, sier at hun selv ikke kan gjøre noe mer enn å gjøre sitt beste.

- Noen folk tror at jeg er mye bedre trent nå og at jeg kommer til å vinne alt, men så enkelt er det ikke. Jeg vet at konkurransen er tøff med de andre jentene, og de har tatt store steg, sier Johaug.

- Jeg ser at mange på laget har utviklet seg, noe som er utrolig artig å se, så jeg vet at det blir tøft. Det er bare å gjøre så godt man kan, så er det godt nok.

Saken fortsetter under bildet.

SUVEREN: Therese Johaug satte ny rekord da hun fullførte Lysebotn Opp på tida 31.46. Foto: Andreas Lekang / Dagbladet
SUVEREN: Therese Johaug satte ny rekord da hun fullførte Lysebotn Opp på tida 31.46. Foto: Andreas Lekang / Dagbladet Vis mer

Har forandret seg

Er det noen som er glad for at Johaug er tilbake, så er det nettopp lagvenninnene.

- Det er veldig trivelig. Når Marit la opp, så er det veldig koselig at Therese er tilbake med sin rutine og erfaring. Det hun har vært gjennom har vært helt forferdelig, så jeg unner henne alt godt framover, sier Ragnhild Haga til Dagbladet.

- Det har vært veldig fint. Det virker som hun har blitt mye mer voksen og lært mye om seg selv. Jeg synes hun har endret seg. Ikke at hun ikke var bra før, men at hun nå er enda bedre. Det har vært veldig behagelig å ha henne med oss, sier Kathrine Rolsted Harsem til Dagbladet.

Johaug er enig i påstanden om at hun har endret seg siden dopingdommen.

- Det har blitt noen trøkker, det skal jeg ikke legge skjul på, men samtidig velger jeg å se positivt på det. Det har gjort meg til en sterkere person og man ser at livet er mer enn langrenn, minutter og sekunder, sier Johaug.

- Det tyngste har vært at man ikke får være en del av miljøet og sammen med alle de fine folka som man har rundt seg. Det kjenner jeg på nå. Det er veldig godt å komme tilbake, reise på tur og være en del av en gjeng, sier Dalsbygd-jenta, som samtidig takker for støtten hun fikk under dopingdommen.

Må finne balansen

Johaug kom nylig hjem fra et høydeopphold i Aspen i USA, hvor hun har trent sammen med lagkamerat Ingvild Flugstad Østberg.

- Det har vært veldig bra. Det har vært utrolig godt å komme dit. Du finner litt roa. Det eneste du gjør er å sove, trene, spise og slappe av. Det er kanskje det som er utfordringen min - at jeg må finne balansen i det å hvile nok, sier Johaug.

På spørsmål om det er noen risiko for å bli for ivrig, sier hun:

- Det er en utfordring så klart, men man må bare prøve å senke skuldrene. Det er ikke noe hokuspokus som må til. Man må gå så fort man kan, mer får man ikke gjort, så må man passe på at man ikke blir for ivrig på trening og at man heller roer ned og tenker overskudd.

Johaug reiser hjem torsdag kveld. Fredag går kvinnene 10 km fellesstart og herrene 15 km fellesstart.