SIKRET DOBBELT: Therese Johaug og Astrid Uhrenholdt Jacobsen sørget for to norske øverst på pallen. Ebba Andersson tok tredjeplassen. Foto: NTB scanpix
SIKRET DOBBELT: Therese Johaug og Astrid Uhrenholdt Jacobsen sørget for to norske øverst på pallen. Ebba Andersson tok tredjeplassen. Foto: NTB scanpixVis mer

Johaug overlegen igjen: - Det var helt rått

Therese Johaug og Astrid Uhrenholdt Jacobsen gjorde sterke løp i Ulricehamn og ingen klarte å følge tempoet til de to norske kvinnene.

ULRICEHAMN/OSLO: Therese Johaug tok sin femtiende verdenscupseier og passerte dermed Justyna Kowlaczyk. Nå har kun Marit Bjørgen vunnet flere verdenscuprenn enn 30-åringen fra Dalsbygda.

Johaug gikk nok et uhyre solid løp gjennom bållukten og publiksmassene i Ulricehamn. Johaug økte hele veien og til slutt var hun 22 sekunder foran Astrid Uhrenholdt Jacobsen i mål.

- Det var utrolig moro å gå i dag. Helt galskap med det trøkket. Jeg er kjempegodt fornøyd med rennet i dag. Løypa har alt. Jeg tror jeg plukka sekunder både i bakker og ikke minst fra fire kilometer og flate partier inn på stadion og ut igjen. Jeg kjenner jeg har en kropp som fungerer bra og som går lett. Da er det artig å gå skirenn, sier Johaug til Dagbladet.

Godfølelsen hadde også Uhrenholdt Jacobsen da hun møtte Dagbladet etter andreplass og sesongbeste i folkehavet i Ulricehamn.

- Jeg har visst lenge at jeg er i bra form, men har ikke fått det helt ut før i dag. I dag startet jeg tøffere enn i de siste konkurransene. Jeg startet mer som jeg gjør på trening, men som jeg har vegret meg mot i konkurranser. Det har bare vært et tidsspørsmål før det løsnet, sier Jacobsen til Dagbladet.

- Før løpet i dag sa jeg at målet var å være ett minutt bak. Så modererte jeg det til 45 sekunder. Jeg var jo mye nærmere Therese enn det, så det var over forventning, sier Heming-jenta.

JOHAUG-SPESIAL: Karstein Johaug snakker med Dagbladets Øyvind Godø om storesøster Therese Johaugs comeback, familieforholdet og hvordan søsteren har tenkt å vinne gull i VM i februar. Video: Kristoffer Løkås Vis mer

- Det er kult at nivået er så høyt nivå. De beste er ekstremt gode. Det er derfor jeg håper Stina rekker VM. De beste setter standarden. Det er dritgøy når de beste er sykt gode, som nå.

- Helt sjokkert

jJohaug imponerte også NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn med avslutningen på 10-kilometeren.

- Det er litt overraskende. Lettpartiet er der hun har vært dårligst tidligere, når går hun faktisk fortere enn konkurrentene inn mot mål. Da skal det bli vanskelig å slå henne, sier Bjørn.

Selv var Johaug meget imponert over det svenske publikummet som hadde møtt opp i titusenvis for å få med seg rennet.

- Det var helt rått å gå her. For en stemning! Det var mesterskapsfølelse, med bållukt, og folk overalt. Jeg er helt sjokkert, jeg, sa Johaug.

SE VIDEO: Johaug har vist på trening i det siste at formen er oppsiktsvekkende.

HARDTRENING: Therese Johaug valgte å stå over Tour de Ski for å forberede seg best mulig til sesongens store høydepunkt, VM i Seefeld. Programleder: Øyvind Godø. Video: Kristoffer Løkås. Se hele programmet her: https://youtu.be/ZE_uXfcSJsg Vis mer

For Astrid Uhrenholdt Jacobsen ble det et gledelig gjensyn med seierspallen. Det var første gang hun var på pallen i et individuelt verdenscupløp siden 9. mars 2016 i Canmore.

Jacobsen var meget godt fornøyd, men sier at hun hadde gått og ventet på at det endelig skulle løsne også i renn, etter å ha hatt en god følelse på trening i lang tid.

- Det er hyggelig med et gjensyn, det begynner å bli en stund siden. jeg må ærlig si at jeg har ventet litt på det, men det var bedre seint enn aldri. Jeg har hatt mange gode økter på trening, så det har bare vært om å gjøre å få det til i renn.

- Jeg fikk et tips av min gode, gamle trener Dag Kaas om å starte litt tøffere. Det fungerte. Det betyr mye å få til dette, sier Jacobsen til NRK.

Jacobsen kjempet en dramatisk sekundstrid med Ebba Andersson på slutten, men Jacobsen avsluttet best og henviste den unge svensken til en tredjeplass.

Totalt ble det en meget sterk norsk dag med seks jenter blant de elleve beste.

Ingvild Flugstad Østberg ble nr. 6, Heidi Weng nr. 8. Ragnhild Haga 9, Kari Øyre Slind nr. 11, Anne Kjersti Kalvå ble nummer 26, mens Lotta Udnes Weng ble nummer 31.