Johaug overlegen under tøffe forhold i Falun

Parkerte konkurrentene på 10 kilometer.

MAKTDEMONSTRASJON: Nok en gang vant Therese Johaug et langdistanserenn. Foto: Ulf Palm/TT News Agency/via REUTERS/NTB Scanpix
MAKTDEMONSTRASJON: Nok en gang vant Therese Johaug et langdistanserenn. Foto: Ulf Palm/TT News Agency/via REUTERS/NTB ScanpixVis mer

Therese Johaug var stor favoritt til å vinne dagens 10 kilometer i fri teknikk i Falun, og innfridde favorittstempelet til fulle. Dermed er hun fortsatt ubeseiret i distanseløp etter comebacket.

- Det kjentes bra, men jeg tror alle sammen sitter med samme følelse som meg, at de gikk dårlig teknisk på ski i dag. Jeg syns selv det ble mye kaving og masing, og jeg fikk aldri de gode rene skyvene, å kunne trøkke på. Jeg mistet balansen litt, sier Johaug til NRK etter løpet.

- Totalt og alt i alt er jeg kjempeglad for å ta en ny verdenscupseier. Det er vanskelig å skjønne egentlig at jeg bare har førsteplasser i verdenscupen i år nesten, sier Johaug videre om den gode sesongen.

30-åringen ledet klart allerede ved 1,7 kilometer, med 8,5 sekunder ned til det svenske hjemmehåpet Ebba Andersson.

Det var tøffe forhold i Falun, hvor det til tider hadde snødd kraftig og i tillegg var tåke. Det skilte derfor mye mellom de beste og nest beste i løypa i dag.

Liker tunge forhold

Før start påpekte Johaug at tøffe forhold var en fordel for henne.

- Jeg klager ikke på at det snør. Jeg liker å gå på litt sånn tunge og harde forhold og det blir sikkert litt løst utpå her, så jeg tror det her blir bra, sa Johaug til NRK før start.

Det viste seg å stemme. Etter 6,7 kilometer var avstanden fra Johaug til Andersson hele 19 sekunder.

- Det er knockout av Therese, sa NRKs Fredrik Aukland på direkten.

Ebba Andersson gjorde et solid løp, og var 18,5 sekunder bak Johaug i mål som nummer to.

Opptur for Weng

Heidi Weng kjempet blant annet med Ingvild Flugstad Østberg og Jessica Diggins om tredjeplassen, men tapte sekunder mot slutten. Hun var rundt elleve sekunder bak pallen til slutt, men det var likevel en opptur for Weng, som har slitt en del denne sesongen.

- Det er det beste rennet hun har gått i år, mente NRK-kommentator Jann Post.

Jessica Diggins knep til slutt tredjeplassen foran Ingvild Flugstad Østberg, med et halvt sekund.

- Nå har dette snart skjedd ti ganger, sånn helt seriøst i år, at jeg har tapt en plassering med kanskje under to sekunder. Så nå har jeg begynt å nesten flire av det. For meg nå er det poengene som teller først og fremst da, så da er det nesten bedre å være ti sekunder bak pallen enn et halvt sekund da. Det er litt surt, jeg skal innrømme det, sier Flugstad Østberg til NRK.

Med fjerdeplassen fikk hun verdifulle poeng i kampen om verdenscupen sammenlagt, men hadde fått enda større forsprang om hun hadde kommet på pallen.

Følgende norske utøvere gikk i Falun i dag: Lotte Udnes Weng, Marte Mæhlum Johansen, Tiril Udnes Weng, Ingvild Flugstad Østberg, Therese Johaug, Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Heidi Weng.

Sesongen avsluttes med minitouren i Canada neste helg, som blir avgjørende for hvem som vinner sammenlagt.