FORVANDLING: Bildene av Therese Johaugs ekstreme forvandling rører svenskene. Samtidig diskuterer Tomas Pettersson og Vidar Løfshus om Johaug egentlig er en "fusker", som hun ble omtalt som i Expressen. Programleder: Øyvind Godø. Video/redigering: Kristoffer Løkås Vis mer

Therese Johaug kalles «superwoman» i Russland

Johaug overrasker russiske stjerner: - Galskap

Russisk langrenn var høyt oppe. Så ødela Therese Johaug og Emil Iversen festen. Trist, sier Julija Belorukova etter trøyebyttet. Samtidig er hun og Natalja Neprayeava overrasket over Johaugs mektige comeback.

LILLEHAMMER (Dagbladet): Det var som en reise tilbake i tid da Julija Belorukova kapret den gule ledertrøya i verdenscupen sammenlagt for kvinner i åpningen i Kuusamo.

Fram til at den russiske dopingskandalen del 1 ble avslørt i OL i Salt Lake City i 2002, var de russiske kvinnene fryktelig gode. Da etter hvert også Julia Tsjepalova ble avslørt, forsvant de helt fra toppen.

De siste sesongen har det imidlertid virkelig begynt å skje ting igjen, anført av 1995-modellene Julija Belorukova, Natalja Nepryaeva og til del Anastasija Sedova.

De to førstnevnte herjet i sesongåpningen i Finland, og Belorukova kapret den gule trøya. Det var en stor dag for russisk langrenn.

Men søndag måtte hun gi fra seg verdenscupledelsen og dermed ledertrøya til Therese Johaug, mens Aleksandr Bolsjunov mistet sin trøye til Emil Iversen.

Lillehammer-helga var en gedigen nedtur for russerne. Bolsjunov gikk fra to 1.-plasser i Ruka til resultatrekka 21-19-5. Belorukova gikk fra en 1. og 5. plass til resultatrekka 26-14-11.

- Trist

Til Dagbladet forteller både Belorukova og Nepryaeva at det irriterer den russiske leiren stort. Bolsjunov fortvilte og var dypt skuffet etter Lillehammer-helga, men heller ikke de russiske jentene var fornøyde.

IRRITERT: Julia Belorukova (i midten) kapret den gule trøya i Ruka, men mistet den til Therese Johaug i går. Foto: Bildbyrån
IRRITERT: Julia Belorukova (i midten) kapret den gule trøya i Ruka, men mistet den til Therese Johaug i går. Foto: Bildbyrån Vis mer

- Det er trist å miste den gule ledertrøya til Johaug. Jeg hadde drømt å beholde den litt lenger. Jeg får prøve å vinne tilbake, sier Julija Belorukova til Dagbladet.

Neprayeava håper det skjer raskt. Det vil bety mye for sporten i Russland.

- Det er ikke bra for russisk langrenn og laget vårt å miste den gule trøya. Men vi skal vinne den tilbake! varsler Nepryaeva til Dagbladet.

- Er det mulig?

- Selvfølgelig er det det.

Overrasket over Johaug: - Superwoman

De to russiske stjerneløperne er begge mektig imponert over Johaugs comeback - og også overrasket.

- Johaugs comeback er helt drøyt. Det er galskap. Det er rått og fantastisk. For husk omstendighetene her: Johaug har vært borte i over to år og bare trent for seg selv, uten å gå konkurranser, sier Nepryaeva til Dagbladet.

- Det er overraskende at hun kan komme tilbake etter så lang tid og vinne her. Derfor mener jeg at Johaug er «superwoman». Hun ga aldri opp og kom tilbake. Hun har vært i en situasjon som flere russere også har opplevd, med å måtte stå på sidelinjen og vente på å få gjøre comeback. Det er ikke enkelt, mener den russiske langrennsprofilen.

Kan du slå venner, rivaler, langrennsløpere og eksperter i Fantaski?

Dagbladet og Swix lanserer et nytt managerspill for langrenn. Her kan du sette opp ditt eget lag bestående av seks jenter og seks gutter foran hver verdenscuprunde. Du får poeng ut ifra hvordan dine utøvere presterer.

Spillet går over hele sesongen, men du vinner premier hver eneste runde.

Russisk hyllest til Johaug

Belorukova, som holdt seg til ryggen etter de skuffende rennene på Lillehammer i helga, bøyer seg også i støvet for 30-åringen fra Dalsbygda.

- Johaugs comeback er veldig imponerende. Hun er råsterk og kommer til å vinne det meste, men ikke alt, sier Belorukova til Dagbladet.

- Kan du slå henne?

- I lange skirenn skjønner jeg at det blir vanskelig. I kortere renn, i hvert fall i sprint, er det mulig for meg å vinne.

DEBATT: Vidar Løfshus og Tomas Pettersson gjester Dagbladets langrennsprogram og snakker ut om tidligere feider sammen med programleder Øyvind Godø. Debatten stiger når Therese Johaug og ikke minst Petter Northug blir tema, mens Pettersson røper Sveriges spesielle syn på Heidi Weng. Løfshus og Pettersson slår også alarm om norsk kvinnelangrenn. Vid... Vis mer

- Hvorfor er den nye russiske generasjonen skiløpere så gode?

- Fordi vi har den beste treneren, Markus Cramer. Han er en veldig bra person og den beste treneren. Jeg elsker å ha ham som trener. Han gir meg så mye ro, trygghet og styrke på en gang, sier vinneren av årets førte verdenscuprenn.

Den russiske forklaringen på kollapsen

Der russerne var bedre enn noensinne i verdenscupåpningen i Ruka med de nevnte 95-modellene på kvinnesiden og ikke minst Aleksandr Bolsjunov på herresiden, var Lillehammer-touren en gedigen russisk nedtur.

- Hva skjedde med dere russerne her på norsk jord?

- Formen og feelingen endrer seg fra helg til helg. Noen løyper passer oss bedre enn andre. Det var veldig hardt å gå løypene i Lillehammer. Det er løyper som passer oss mindre bra enn i Ruka. Skiene var kanskje ikke like perfekte her heller, sier Nepryaeva til Dagbladet.

- Forrige helg var jeg råsterk. Denne helga var jeg bare helt OK. Det fungerte ikke like bra her på Lillehammer. Jeg gjorde en taktisk feil på sprinten og var bare helt OK på distanserennene, konkluderer Belorukova.

Johaugs reaksjon på trøyebyttet

Nå jakter de revansje på Beitostølen, hvor Therese Johaug starter med den gule ledertrøya for første gang på over to år. All den tid 15 kilometer fristil står på programmet, skal det svært mye til for at den norske langrennsdronninga mister ledertrøya der.

- Har du savnet den gule trøya, Therese?

- Ja, den har jeg savnet. Det er deilig å ha den igjen. Det er stort, sier Therese Johaug til Dagbladet.

- Heidi Weng sier at hun er glad hun ikke har den gule trøya. Hva tenkr du om den?

- Haha, for meg er det stort å ha denne trøya. Hvis Heidi ikke vil ha den, vil jeg gjerne ha den. Det er stas og en drøm å gjøre comeback på en så god måte.

- Jeg har klart å holde nivået oppe i disse åra hvor jeg ikke har fått konkurrere. Det betyr mye for meg, sier 30-åringen fra Dalsbygda.