VANT IGJEN: Kristin Størmer Steira, Heidi Weng, Marit Bjørgen og Therese Johaug viste nok en gang hvorfor ingen tror noen er i stand til å slå dem på stafetten i OL i februar.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
VANT IGJEN: Kristin Størmer Steira, Heidi Weng, Marit Bjørgen og Therese Johaug viste nok en gang hvorfor ingen tror noen er i stand til å slå dem på stafetten i OL i februar. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer

Johaug overrasket seg selv underveis på stafetten

- 40 sekunder er ganske mye på fem kilometer.

LILLEHAMMER (Dagbladet): I går fikk de norske jentene juling av polske Justyna Kowalczyk på den klassiske tikilometeren på Lillehammer. I dag var det de norske jentenes tur til å gi juling.

Heidi Weng, Therese Johaug, Kristin Størmer Steira og Marit Bjørgen viste ingen nåde mot resten av langrennsverdenen, og vant akkurat som de ville.

Weng sendte Therese Johaug først ut i sporet på førsteetappe, og da sa Johaug takk for seg. På 800 meter hadde Johaug fått femten sekunder ned til neste lag, og derfra og inn bare økte hun.

- Du tok en Kowalczyk i dag?

- Ja, jeg gjorde det. Jeg var litt irriterte etter gårsdagen, men jeg kjente at jeg hadde litt mer snert i kroppen i dag, og da var det bare å gå, gliser Johaug overfor Dagbladet.

Ganske mye
Oppvisningen hennes i det gamle OL-terrenget fra 94 var ganske enkelt helt rå. I det tette snødrevet distanserte hun alle fra første stavtak. Selv Johaug var overrasket over at det gikk så lett på det tunge føret.

- Jeg var veldig overraska da jeg hørte at jeg fikk nesten ti sekunder med en gang. Men så fikk jeg jo høre at jeg bare økte utover i løpet, og da jeg hørte at det var blitt førti sekunder i den siste bakken ble jeg enda mer overraska. Førti sekunder er ganske mye på fem kilometer, sier Johaug.

Og dermed hadde Johaug så godt som avgjort stafetten til fordel for Norge. For selv om det er vanskelig å gå alene når det snør så tett som det gjorde i dag, er det minst like vanskelig å knappe innpå når avstanden fram blir så stor.

- Bra
Kristin Størmer Steira fikk gå sitt eget løp, og økte også avstanden ned på den tredje etappen. Med Marit Bjørgen på ankeretappen ble det heller aldri spennende.

- Jeg konsentrerte meg om å få til en bra etappe, og jeg økte jo jeg også, så dette var bra, sier Bjørgen til Dagbladet.

På vei mot mål tok hun seg tid til å bukke for de frammøtte tilskuerne, og i god gammel OL-ånd tok hun en piruett foran målstreken og gikk baklengs over mål. Akkurat slik Bjørn Dæhlie ble kjent for å gjøre.

Tar ikke medaljer for gitt
Med den overlegne seieren befestet Norge sin posisjon som verdens beste stafettlag, nesten uansett idrett. De norske jentene har ikke tapt en stafett siden verdenscupåpningen på Beitostølen i november 2009, og må finne seg i å være tidenes favoritter, uansett idrett, når OL-stafetten går av stabelen i Sotsji i februar.

- Det er klart vi er store favoritter og har gjort det veldig bra de siste åra, men det skal bare et feilskjær til før vi ikke vinner i OL, sier Bjørgen, og får støtte for det synet av lagvenninna Størmer Steira.

- Det er ingen av oss som tar de medaljene for gitt. Jeg har vært med i en OL-stafett som favoritt før, og da tok vi ikke en gang medalje.