SEKUNDERT MOT GUTTA: Therese Johaug måtte le da hun ble sekundert mot gutta. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
SEKUNDERT MOT GUTTA: Therese Johaug måtte le da hun ble sekundert mot gutta. Foto: Tore Meek / NTB scanpixVis mer

Therese Johaug sekundert mot gutta - satt ut av vaktas melding

Johaug passerte åtte minutter foran Bolsjunov: - Oi! Virkelig?

Therese Johaug måtte begynne å le underveis i tremilsløpet da løypevakta sekunderte henne foran tidene til de beste herrene - godt hjulpet av værgudene. Samtidig forteller Johaug til Dagbladet at hun synes det hadde vært spennende å se hvordan hun hadde gjort det i herreklassen.

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): - Yes! sier Therese Johaug og knytter nevene når Dagbladet nevner at hun gikk 30 kilometer klassisk i Holmenkollen over åtte minutter raskere enn det de beste gutta passerte 29,9 kilometer på i går.

Da må det selvfølgelig tydelig presiseres at verdens beste langrennsherrer i går gikk på et betydelig treigere føre i snøværet - og hadde to mil igjen. Løypa var også noe annerledes, ettersom gutta gikk 8,3-kilometers runden hele veien, mens jentene startet med én runde i 5-kilometeren og dernest 8,3-kilometerrundene inn til mål.

Men at Therese Johaug gikk fryktelig raskt på dagens tremil i Holmenkollen, kanskje på et nivå langrennsverden aldri tidligere har sett av ei kvinne, er vanskelig å motargumentere.

Matchet Bjørgens vinnertid i fristil

Faktisk vant 30-åringen fra Dalsbygda dagens Kollen-tremil i klassisk på ei tid som nesten var identisk med den vant Marit Bjørgen på i fjor - den gang i fristil. 1.18.54 var Johaugs vinnertid i klassisk i dag - mot Bjørgens 1.18.12 i skøyting i fjor.

- Oi! Var tiden virkelig like bra som det Marit gikk på i skøyting i fjor? spør Flugstad Østberg når Dagbladet nevner at Johaug matchet Bjørgens vinnertid fra i fjor.

SUVEREN: Therese Johaug gjør distanselangrenn lite spennende Foto: Tore Meek / NTB scanpix
SUVEREN: Therese Johaug gjør distanselangrenn lite spennende Foto: Tore Meek / NTB scanpix Vis mer

Nok en gang må det presiseres at føreholdene var ulike, også her, men skøyting er som kjent en mye raskere stilart enn klassisk.

- Tror du dette skyldes at Therese går uvirkelig fort eller at føret er så raskt i dag?

- Det er nok en kombinasjon. Det er klart at det er raskt føre i dag, men så skal jo det også gå mye fortere å skøyte enn å gå klassisk. Jeg synes det gikk veldig fort i hele dag, sier Gjøvik-jenta, som vant fem medaljer i Seefeld.

Johaug måtte le av vaktas melding

I går passerte Sjur Røthe først av verdens beste langrennsherrer på tiden 1.27.05 etter 29,9 kilometer, på femmila som Aleksandr Bolsjunov til slutt vant.

Når Dagbladet nevner dette for Therese Johaug, som altså gikk 30 km på 1.18.54 under langt raskere forhold i dag, begynner hun å le og trekker fram en episode fra løype.

- Det var veldig moro, for jeg fikk en sekundering av en vakt i løypa som ropte: «Du ligger to minutter foran beste gutt i går!» Da måtte jeg flire. Det var litt annet føre i dag enn i går, forteller Johaug til Dagbladet og ler, i visshet om at å gå i snøvær og trikkeskinner er to svært ulike ting.

Afterski #11: Therese Johaug kunne juble for gull, men ikke alt gikk etter planen etter rennet. Dette og mye mer i Afterski. Programleder/video: Øyvind Godø / Kristoffer Løkås / Dagbladet Vis mer

- Hvor stor er forskjellen på føret i går og i dag?

- Det kan ikke sammenliknes. I går var det kjempetungt føre. I dag gled vi mye bedre og lengre, sier Johaug.

Så nærme er Johaug gutta

Flugstad Østberg tar likevel med seg dagens supertider som noe meget positivt.

- Det er ikke direkte sammenliknbart med femmila i går, men uansett sterkt at vi går så raskt. Vi må kjøre på det med det. Raskere enn gutta! Bedre enn gutta! sier Flugstad Østberg spøkefullt til Dagbladet og ler.

Men, når det er sagt: Når Therese Johaug går testløp mot Karstein Johaug, som er rundt topp 20 i Norge på distanse, skiller det ikke mer enn ett minutt på en 10 kilometer i favør lillebror.

- Det er rundt et minutt mellom Karstein og meg på en ti kilometer på et testløp, bekrefter Therese Johaug til Dagbladet.

- Har du tenkt på hvor du ville ha havnet om du stilte opp i herreklassa?

- Det hadde vært spennende å se. Karstein tar veldig mange sekunder på meg de første kilometerne, så jevner det seg mer ut etter hvert, forteller langrennsdronninga og indikerer at en tremil dermed passer henne bedre, naturlig nok.

- Kommer det snart et forsøk fra deg i herreklassen?

- Haha, nei, jeg tror jeg skal nøye meg med å gå i kvinneklassa. Jeg skal ikke bryne meg på gutta boys. Kanskje i motbakkeløp, varsler Therese Johaug.

- Rått parti

Landslagstrener Ole Morten Iversen tror den kvinnelige verdenseneren kan utfordre flere hardtsatsende herrer.

- Therese er i en egen klasse når det fungerer. Det er rått parti. Det er bare å ta av seg hatten, sier Iversen til Dagbladet.

- Guttene går så klart fortere enn jentene, men Therese kan på gode dager komme ganske høyt oppe på resultatlista i herreklassen, men naturligvis ikke helt i toppen. Men Therese slår mange gode herrer på gode dager.

Tidenes føre

Astrid Uhrenholdt Jacobsen har aldri opplevd så raskt føre som det var på dagens tremil, et føre som muliggjorde Johaugs supertid i dag.

- Det var veldig godt skiføre i dag. Jeg har aldri gått klassisk tremil i Kollen på så bra føre. Det var godt å få oppleve, sier Uhrenholdt Jacobsen til Dagbladet.

- Hvor stor er forskjellen på sliteføret i går og det som møter dere i dag?

- Forskjellen er stor. Alle bakker blir jo lenger når det er dårlig føre. I dag hadde vi så bra fart og glid at vi får staket oss godt inn i bakken. Det blir et annet skirenn. Jeg har brukt 1.40 her på mitt verste.

Usikre stjerner om Johaug

Verdens beste kvinnelige langrennsløpere er usikre på om Johaug er tidenes beste distanseløper.

- Har verden noen gang sett en bedre distanseløper enn Therese?

- Therese er såpass overlegen i mange renn, men det er vanskelig for meg å bedømme akkurat det. Det er veldig, veldig imponerende. Jeg tror de fleste skulle slitt med å holde følge med henne, uansett om det er snakk om nå, for ti år siden eller tjue år siden, sier Østberg til Dagbladet.

- Charlotte, hva mener du, er Therese tidenes mest suverene?

- Oi. Jeg vet faktisk ikke. Hun er helt rå, sier Charlotte Kalla til Dagbladet.

- Det er umulig å svare på. Per nå er hun verdens beste. Jeg har ikke kunnskap til å si om hun er bedre enn for eksempel Bente Skari, som slo dopede russere, supplerer Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

- En drøm

Johaug bruker ikke en kalori på å reflektere rundt det. Hun var svært glad etter Kollen-triumfen i solskinnet og folkehavet.

- Det er like fantastisk hver gang. De siste to årene har jeg trent vanvittig mye i disse løypene her. Jeg vet hvilke partier som er min styrke og svakhet. Jeg prøvde så godt som mulig å gå mitt løp fra start og så øke mer etter fem kilometer. Da fikk jeg mange sekunder, forteller Johaug til Dagbladet.

- Denne sesongen har vært en drøm. Jeg har ikke helt skjønt ennå at jeg har klart å gå ubeseiret gjennom denne sesongen.

Nå vil hun bruke morgendagen på å kjenne etter om kroppen er klar for å gå sprinten i Drammen tirsdag.