Therese Johaugs nye rolle

Johaug rørt av lillebror og kjæresten: - Ingenting gleder meg mer

På veien tilbake til langrennssporet bruker Therese Johaug ventetiden til å heie på og hjelpe sine nærmeste.

STØTTESPILLER: Vanligvis har Therese Johaug fått mye hjelp og støtte på veien mot å bli verdens beste langrennsløper. I påvente av at hun får konkurrere på ski igjen, er det nå hun som støtter sine nærmeste, deriblant lillebror Karstein. Foto: Hans Arne Vedlog  / Dagbladet
STØTTESPILLER: Vanligvis har Therese Johaug fått mye hjelp og støtte på veien mot å bli verdens beste langrennsløper. I påvente av at hun får konkurrere på ski igjen, er det nå hun som støtter sine nærmeste, deriblant lillebror Karstein. Foto: Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer

(Dagbladet): Både i fjor og for tre år siden jublet Therese Johaug for sammenlagtseier i Tour de Ski. I fem strake utgaver har hun hatt den raskeste tiden opp den avsluttende monsterbakken i Val di Fiemme.

I fjor slo motbakkedronninga til og med flere av herrene opp Alpe Cermis-bakken, blant annet motbakkeprinsen Didrik Tønseth. I år vil vi få en annen etappevinner enn Johaug for første gang siden Kristin Størmer Steira gikk raskest opp bakken i 2010/11.

Johaug avsluttet 2016 med å vinne et testrenn - mot seg selv. I år følger hun spent med på lagvenninnene sine i Tour de Ski. Det er en uvant følelse, men hun klarer å heie på og glede seg over deres suksess. Det samme gjelder lillebror Karstein Johaugs eventyrlige fremgang i skisporet.

I fjor uteble topplasseringene for 24-åringen, selv om han glimtet til med flere gode sprinter. I år har Johaugs lillebror levert på et jevnt mye høyere nivå, ikke minst i distanselangrenn.

- Ingenting gleder meg mer

NY ROLLE: Therese Johaug har funnet. Foto: Hans Arne Vedlog  / Dagbladet
NY ROLLE: Therese Johaug har funnet. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

I det siste distanserennet før jul, gikk Karstein Johaug inn til 8. plass på 15 kilometer klassisk i norgescuprennet på Lygna - altså i årets NM-løper hvor Thereses lillebror har planer om å få sitt definitive gjennombrudd.

Han havnet blant annet på plassen foran Eirik Brandsdal, landslagssprinteren som også har NM-gull på femmila i 2015 på merittlista, i rennet som Torgeir Skare Thygesen vant.

- Det er gøy å se det Karstein får til. Ingenting gleder meg mer. Han er god både i sprint og på tremil, sier Therese Johaug til Dagbladet.

Fremgangen har skjedd i perioden hvor den norske langrennsstjerna har vært utestengt og søskenparet har trent sammen.

- Vi hjelper hverandre. Det er moro å se fremgangen som Karstein viser, sier Johaug.

Tror på lillebrors offensive mål

Karsteins motivasjon er enormt stor for å ta steget inn i verdenscupen.

- Jeg tror ikke jeg hadde stått her, hvis det ikke hadde vært for Therese. Vi trener veldig mye sammen. Den siste måneden har vi trent sammen neste hver dag. Det er hun jeg har trent definitivt mest med den siste tiden, forteller Karstein Johaug.

- Hvordan er styrkeforholdet mellom dere?

- Vi er ganske jevne. Hun er litt bedre på elghufs, mens jeg er best i andre faser. Vi matcher hverandre bra og er gode treningspartnere for hverandre.

- Sesongens mål er å bli topp 15 i NM på Lygna. Jeg håper å få gå verdenscuprenn på nasjonal kvote i løpet av sesongen, forteller han.

Therese tror lillebror kan klare å ta det steget.

- Alle langrennsløpere har et mål om å representere Norge internasjonalt. Det er mulig også for Karstein, sier Therese Johaug til Dagladet.

Det nye livet

De siste ukene har de bodd på ei hytte på Sjusjøen. Jula feiret hun på Dalgsbygda, før hun dro videre til Bergen med rokjæresten Nils Jacob Hoff.

- Han betyr enormt mye for meg. Nils Jacob er en helt fantastisk støttespiller. Han har engasjert seg og stilt opp på en fantastisk måte. Selv om han har hatt praksis i Stavanger, har vi klart å være sammen omtrent hver helg siden saken dukket opp, forteller Johaug.

Færre reise- og konkurransedager betyr mer tid med med familie og venner. Johaug har brukt den nye fritiden til blant annet å være mer sammen med venner hun normalt sett ikke ser så ofte, gjøre ting hun vanligvis ikke gjør og jobbe med sin egen merkevare.

I tillegg trener hun fortsatt veldig mye. På Sjusjøen møtte hun blant annet andre skiprofiler som Tarjei Bø og Darja Domratsjeva i løypa.

- Sjusjøen er en veldig fin plass å være. Jeg møter langrennsløpere overalt. Da føler jeg at jeg er en del av skimiljøet. Det er godt. Det er koselig å møte kjente skifjes i løypa, sier hun.

Før jul forklarte 28-åringen hvordan hun har opplevd det voldsomme medietrykket i et intervju med Dagbladet. I påtalenemndas innstilling kom det frem at de tror på Johaugs forklaring. 25. januar innledes Johaugs rettssak i Brannlosjen på Ullevaal.

- Det er veldig gledelig at folk skjønner situasjonen og at forklaringen er trodd av de som etterforsker. Jeg prøver å ikke tenke på det som har skjedd, men fokusere på veien videre. Jeg håper vendepunktet har kommet. Nå tar jeg måned for måned. Det store målet er OL, sier Johaug.