Therese Johaug vant NM-gull i Granåsen

Johaug rystet rivalene - fikk kritikk

Det tok bare 50 sekunder før Therese Johaug fikk luke ned til Heidi Weng og konkurrentene. Verdenseneren leverte en maktdemonstrasjon i Granåsen. Men på ett område fikk hun kritikk fra Astrid Uhrenholdt Jacobsen. Det er ikke Johaug enig i.

GULL: Therese Johaug forteller at hun er i rute til VM etter NM-gull i Granåsen. Video: Løkås. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

GRANÅSEN (Dagbladet): Therese Johaug vant 15 kilometer fellesstart med skibytte i Ski-NM i Granåsen hele 1.07 minutter foran Heidi Weng og 1.23 minutter foran Helene Marie Fossesholm på de øvrige medaljeplassene.

At Johaug er verdens beste langrennsløper og var storfavoritt til å vinne dagens 15 km fellesstart med skibytte i NM, er et ubestridt faktum.

Men at hun skulle gå fra Heidi Weng, Helene Marie Fossesholm og rivalene etter bare 50 sekunder i Granåsen, var likevel overraskende selv til Johaug å være. Så tidlig har Johaug aldri parkert konkurrentene før på en fellesstart på dette nivået, ifølge Dagbladets oversikt.

BYTTET SKI OG STAVER: Therese Johaug fikk kritikk, men mener selv at hun tok det rette valget. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
BYTTET SKI OG STAVER: Therese Johaug fikk kritikk, men mener selv at hun tok det rette valget. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Det var en veldig bra dag. Jeg føler at jeg er i rute med tanke på Falun og VM. Jeg hadde bestemt meg for at jeg ville gå mitt eget løp i dag, og følte at jeg greide det bra, sier Johaug til Dagbladet etter rennet.

Det tok altså bare 50 sekunder før hun fikk luke på dagens 15 kilometer fellesstart med skibytte.

Etter 2,6 km passerte Heidi Weng 10,1 sekunder bak ledende Johaug. Ved skibytte, etter 7,5 kilometer, passerte Johaug 25 sekunder foran Weng og de øvrige forfølgerne.

- Jeg hadde bestemt meg for å ha en litt roligere åpning ut fra start. Jeg ville gå mitt eget løp ut fra start. Jeg vet jo hvordan Therese åpner uansett, men det blir noe annet VM. Da er det flere rundt som kan hjelpe til å dra. Da hadde jeg ikke endt opp alene, sier Weng til Dagbladet.

Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Kritikk: - Ikke effektivt

NRKs langrennsekspert Astrid Uhrenholdt Jacobsen var imidlertid ikke veldig imponert over sin tidligere lagvenninne Johaugs skibytte.

Årsaken til det er at Johaug valgte å hoppe ut i løypa etter skibytte, uten å ta på seg stavene, slik at hun måtte gå store deler av den første motbakken ut av stadion uten staver.

BEST: Therese Johaug vant et suverent NM-gull på 15 km skibytte i Granåsen. Foto: Bjørn Langsem/ Dagbladet
BEST: Therese Johaug vant et suverent NM-gull på 15 km skibytte i Granåsen. Foto: Bjørn Langsem/ Dagbladet Vis mer

- Jeg synes ikke det var et effektiv skibytte av Therese. Siden motbakken kommer så fort, hadde jeg tatt på meg stroppene i boksen. Hvis man ser nå, går det nesten ikke framover, sa Uhrenholdt Jacobsen på NRKs sending da Johaug startet på motbakken uten å ha festet stavene og dermed gikk på seg unødvendig melkesyre like etter skibytte.

- Jeg synes det er overraskende mange som starter på motbakken uten å ha fått på seg stavene skikkelig. De må dermed gå motbakken uten staver. Det er tungt muskulært, sa Jacobsen om tendensen i NM-feltet.

Dagbladet konfronterte Johaug med kritikken etter målgang. Dette svarte hun (se video):

UENIG: Therese Johaug er ikke helt enig med Astrid Jacobsen i at skibyttet ble gjort på en dårlig måte. Video: Løkås. Vis mer

Maktdemonstrasjon fra Johaug

Imponert var Jacobsen imidlertid over langrennsdronningas kapasitet.

Selv om Johaugs skibytte ikke var ideelt, økte hun avstanden ned til Weng fra 25 til 33 sekunder tre kilometer seinere, mens Weng distanserte Helene Marie Fossesholm, Anne Kjersti Kalvå, Marte Skaanes og Silje Øyre Slind.

GRANÅSEN: Maiken Caspersen Falla og Johannes Høsflot Klæbo stakk av med seieren på NM-sprinten i Trondheim, startpistolen sviktet rett før start og Petter Northugs siste stunt får skistjernene til å trekke på smilebåndet. Video: Kristoffer Løkås / Thomas Haarstad / Jantelov1 / NRK Vis mer

Avstanden økte og økte seinere i rennet, mens Fossesholm tok opp kampen med Weng om 2.-plassen i sjiktet bak.

Etter 13,9 kilometer ledet Johaug med minuttet på Weng.

I mål skilte det hele 1.07 minutter fra Johaug ned til Weng, mens Fossesholm kapret bronsemedaljen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer