Holdningen til doping

Johaug-saken har forandret folks syn på doping i Norge og i Sverige: - Vi møter oss selv i døra, sier Estil

De tåpelige bortforklaringene i utlendingenes dopingsaker er ikke nødvendigvis like tåpelige lenger. Dopingsakene til Therese Johaug og Martin Johnsrud Sundby har endret holdningen i så vel Norge som Sverige.

NYANSER: Før høstens norske dopingsaker var det norske og svenske folk blant de sterkeste forkjemperne for livstidsstraff ved brudd på dopingreglementent. Nå er bildet mer nyanset. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
NYANSER: Før høstens norske dopingsaker var det norske og svenske folk blant de sterkeste forkjemperne for livstidsstraff ved brudd på dopingreglementent. Nå er bildet mer nyanset. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

(Dagbladet): Samtlige idrettsprofiler og eksperter som Dagbladet har vært i kontakt med, både norske og svenske, ønsker å se Therese Johaug i OL i Pyeongchang i 2018, selv om hun skulle bli utestengt i 14 måneder.

Der Norge og Sverige har vært to av de sterkeste forkjemperne for nulltoleranse mot doping, har pila etter høstens saker endret kurs. Doping er ikke lenger doping. Johaug, hvis forklaring blir trodd på av Påtalenemda i Antidoping Norge, har forandret manges unyanserte syn på doping.

De tåpelige bortforklaringene er ikke nødvendigvis like tåpelige lenger. Nå kan de som skylder på en biff de spiste, moras råd eller en solbrent leppe likevel være troverdige. Kanskje snakket Alberto Contador sant likevel?

ENDRING: Frode Estil mener mange nordmenn møter seg selv i døra etter at dopingsakene kom tett innpå oss. Foto: NTB Scanpix
ENDRING: Frode Estil mener mange nordmenn møter seg selv i døra etter at dopingsakene kom tett innpå oss. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Ja, vi møter oss selv i døra, veldig mange oss, sier langrennslegenden Frode Estil til Dagbladet.

- Generelt har vi lett for å være mer dømmende overfor utlendinger på lik linje som de er mer dømmende overfor oss. Det er vel ikke så unaturlig at det er slik, mener Lasse Kjus.

- Bør vi være mer forsiktige i å dømme andre før vi har satt oss inn i den aktuelle saken?

- Ja, det er vel det som er kjernen bak problemstillingen: sterke meninger uten faktakunnskap, sier alpinlegenden.

Vendepunktet

Johan Kaggestad, tidligere idrettstrener og nå ekspertkommentator i TV 2, synes problemstillingen er interessant: Hvordan hadde vi reagert om en utenlandsk konkurrent hadde havnet i samme situasjon?

- Det er et interessant spørsmål. Da hadde nok mange nordmenn vært raske med å dømme dem og le av bortforklaringene. Dette er et signal om at vi kanskje bør være mer åpne og mindre dømmende inntil man setter seg skikkelig inn i den aktuelle dopingsaken. Jeg tror mange nordmenn blir mer forsiktige etter dette, sier Kaggestad til Dagbladet.

DØMMENDE: Lasse Kjus tror det norske folk blir mindre dømmende i kjølvannet av Therese Johaug- og Martin Johnsrud Sundby-saken.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
DØMMENDE: Lasse Kjus tror det norske folk blir mindre dømmende i kjølvannet av Therese Johaug- og Martin Johnsrud Sundby-saken. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

- Vi hadde jo Michael Rogers som spiste kjøtt i Kina og testet positivt. Han slapp til slutt fri. Men det viser at man kan fort få i seg stoffer på dopinglista uten å vite det.

- Endrer dette synet på eksempelvis biffen til Alberto Contador?

- Det har vært så mye dritt i sykkelsporten at det er lett å bli skeptisk, men i lys av dette vil jeg ikke dømme Conatdor, sier Kaggestad.

Nytt syn i Sverige

Også i Sverige har Johaug-saken endret svart/hvitt-bildet på doping. Det forteller Expressen-kommentator Ludvig Holmberg til Dagbladet.

- Johaug-saken får selv det svenske folk til å endre holdning. Mange har skreket om livstidsstraff for doping, men de stemmene er ikke like tydelige nå, forteller Holmberg.

- Folk vil bare at Johaug skal få en merkbar straff og at hun ikke slipper fri bare fordi hun er Therese Johaug. 14 måneder er en straff som mange svensker tenker er rimelig.

Også tidligere slalåmverdensmester Tom Stiansen tror Johaug-saken kan bli et vendepunkt i synet på doping i Norge, altså at et brudd på dopingreglementet ikke nødvendigvis innebærer et bevisst forsøk på å oppnå prestasjonsfremmende effekt på ulovlig vis. Noen dopingtatte idrettsutøvere er faktisk uheldige og snakker sant.

- Jeg tror kanskje det. Den norske toppidrett har jo fått seg et par nesestyvere med tvilsomme dopingsaker den siste tiden. Uansett er det kjedelig og leit når sånne ting skjer, sier Stiansen.