UENIG: Therese Johaug er uenig med ekspertene som mener lyset på Bislett gjorde det enklere å løpe gode tider. Reporter/video: Øyvind Godø / Kristoffer Løkås / NRK Vis mer

Johaug slår tilbake: - Mer juks å ha hare

Therese Johaug er sterkt uenig i den svenske kritikken. Overfor Dagbladet slår hun tilbake mot utspillene fra Lennart Julin.

Publisert

BISLETT (Dagbladet): Therese Johaug løp i går kveld inn til årsbeste i verden med tiden 31.40,69. Det er en forbedring av hennes forhenværende personlig rekord på hele 40 sekunder.

Johaugs tid på Bislett Stadion var også tre sekunder raskere enn tiden Lonah Chemtai Salpeter vant EM-gullet på i 2018, da verdensener Sifan Hassan riktignok glimret med sin fravær.

På 10 000-meteren i VM i Doha var det bare suverene Hassan og Susan Krumins som løp raskere enn Johaugs supertid på Bislett.

Når Dagbladet legger fram disse tidene for Johaug, smiler hun bredt, før han kommer med en viktig nyansering.

- Jeg vet at i et mesterskap kan det gå rolig underveis, fordi det er snakk om medaljer. Det handler om å ikke selge seg. Jeg tror ikke man skal sammenlikne helt disse tidene, men at jeg kunne vært med i feltet, det er absolutt mulig. Samtidig er ikke spurten min helt der da, forteller Therese Johaug til Dagbladet.

- Hvor annerledes vil det være å løpe i et felt i et mesterskap?

- Det er litt annerledes å springe i felt. Det er mye dytting og knuffing, hvor man ligger oppå hverandre. Det har ikke jeg vant til i det hele tatt. Da får man ikke den flyten. Det må trenes på.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Johaug slår tilbake: - Uenig

Før start høstet det kritikk fra den svenske eksperten Lennart Julin, fordi hun - som mange andre på Bislett i går kveld - fikk hjelp av et laserlys for å indikere hvilken fart hun burde ligge på.

- Jeg mener at å kunne disponere kreftene selv er en del av utfordringen. Det har alltid vært harer, men nå skal en maskin bestemme? Det er trist, sa Julin til Expressen.

Overfor Dagbladet slår Johaug offensivt tilbake mot utspillene.

31-åringen fra Dalgsbygda er ikke enig i budskapet.

- Jeg vil ikke si at lyset er på kanten. Det er mer juks å ha en hare som springer foran deg og tar luft og legger seg på den tida du ønsker. Der er jeg faktisk ganske uenig, forteller Johaug til Dagbladet og legger til:

- Jeg har hatt mange økter med Karstein på Sognsvann. Det er ganske stor forskjell å ligge alene kontra å ha en rygg å løpe i, forklarer hun.

IMPONERTE: Therese Johaug slo VM-kravet med ti sekunder på10 000 m. Hun løp på 31.40,67 Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
IMPONERTE: Therese Johaug slo VM-kravet med ti sekunder på10 000 m. Hun løp på 31.40,67 Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Nei, fader, nå må du roe deg ned

Samtidig legger hun ikke skjul at laserlyset - såkalt «wavelight» - hjalp henne til å unngå den samme sprengåpningen som under NM på Hamar i fjor.

- Du skjønner hvor mye bedre starten min var i dag enn på Hamar. Lyset hjalp meg til å finne riktig rundetid. Jeg klarte å løpe jevnt på den farten jeg skulle uten å måtte jobbe for mye, forteller verdens beste langrennsløper.

ENORMT TEMPO: Therese Johaug viste fram kjempekreftene. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
ENORMT TEMPO: Therese Johaug viste fram kjempekreftene. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Da kjente jeg på slutten at jeg måtte gasse opp, fordi jeg hadde igjen så mye krefter. Jeg bestemte meg for at jeg ikke skulle se lyset. Jeg er veldig fornøyd med å perse med så mye.

Det holdt imidlertid på å gå galt helt i starten, da 31-åringen fra Dalsbygda var godt i gang med en ny sprengåpning - i strid med ordrene fra bror Karstein og trener Pål Gunnar Mikkelsplass.

ÅPNET HARDT: Therese Johaug åpnet hardt da hun tok NM-gull på 10 000 meteren på Hamar i 2019, raskt gikk det også på de første meterne på Bislett. Reporter/video: Øyvind Godø / Kristoffer Løkås / NRK Vis mer

- Jeg åpent hardt i dag også ja. Jeg tenkte: «Nei, fader, nå må du roe deg ned. Vent på lyset.» Jeg hadde fått strengt beskjed fra både Pål Gunnar og Karstein om at det lyset skulle jeg følge, forteller Johaug.

Etter superløpet på Bislett vanket det ros både innenlands og utenlands.

- Det er veldig gledelig. Det er moro å få positiv omtale. Jeg er nesten mer glad for å løpe så bra her enn å vinne verdenscuprenn. Jeg var så overrasket over at jeg klarte det, forteller 31-åringen.

FORNØYD: Therese Johaug var tydelig fornøyd etter torsdagens løp. Reporter: Øyvind Godø. Video: Kristoffer Løkås / Rødt Kort Vis mer

De siste ukene har hun lagt inn fire baneøkter, i motsetning til i forrige sesong.

- Jeg har jobbet litt med løpssteget og hvordan bruke overkroppen. Jeg fikk noen tips av bror Karstein på mølla på tirsdag, som jeg tok med meg. Jeg har ikke løpt så mye på bane før, sier Johaug.

KLEM: Line Kloster og Isabelle Pedersen gikk for klem da de passerte målstreken på Bislett, men så kom de på reglene. Reporter/video: Øyvind Godø / Kristoffer Løkås Vis mer

Smigret

Enda en gang avviste hun at dette er starten på en spektakulær friidrettssatsing.

- Jeg er langrennsløper og har fokus på det. Jeg skal ikke begi meg ut på noen friidrettssatsing og har ikke noe planer om å stille opp på flere løp i år. Dette er kun motivasjon og inspirasjon for langrennssatsingen.

Løpslegenden Ingrid Kristiansen har tidligere fortalt Dagbladet at hun gjerne vil trene Johaug og hjelpe henne til internasjonale medaljer som løper. Det synes Johaug er hyggelig å høre.

- Det er utrolig koselig at Ingrid Kristiansen vil det, men jeg er nok ikke på et nivå der jeg kan vinne internasjonale medaljer i friidrett, svarer 31-åringen.

MULIG SKADE: Karsten Warholm satte ny uoffisiell verdensrekord på 300 meter hekk på Bislett i kveld, men tåa var ikke helt god etter løpet. Reporter/video: Øyvind Godø / Kristoffer Løkås Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer