Ellevill dag i minitouren Canada

Johaug slått for første gang, russerkollaps og Østberg-jubel

Stina Nilsson ble den første på flere år til å slå Therese Johaug på et distanserenn. For Ingvild Flugstad Østberg ble det en stor jubeldag.

ØKER: Ingvild Flugstad Østberg tok et nytt lang stegt mot den gule trøya etter å ha økt forspranget til sin russiske utfordrer. Foto: NTB Scanpix
ØKER: Ingvild Flugstad Østberg tok et nytt lang stegt mot den gule trøya etter å ha økt forspranget til sin russiske utfordrer. Foto: NTB ScanpixVis mer

QUÉBEC/OSLO (Dagbladet): Therese Johaug har vunnet alle distanserenn denne sesongen.

Frem til i dag.

Stina Nilsson ble den første til å beseire Johaug på et distanserenn i comebacksesongen - med en lett løypeprofil som passet den svenske profilen best og hvor også Johaug hadde en ugunstig startposisjon, litt bak i feltet.

Men for en oppvisning den svenske spurtdronningen leverte på dagens 10 kilometer klassiskrenn i Quebec.

Verdens beste langrennssprinter hadde en super dag i løypa og klarte å holde ryggen til Johaug helt inn til oppløpet på fellesstarten.

SEIER: Stina Nilsson tok skalpen på Therese Johaug. Foto: NTB Scanpix
SEIER: Stina Nilsson tok skalpen på Therese Johaug. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Der var Nilsson nok en gang sterkest og spurtet forbi Johaug på de siste meterne i en svært spennende spurt, hvor det norske esset hang overraskende godt med på selve oppløpet.

Det samme gjorde den svenske 25-åringen på kvinnestafetten i VM i Seefeld, men den gang gikk de bare fem kilometer, altså halve distansen, og den gang gikk Nilsson ut med et solid forsprang.

- Med det føret som er her, og den løypa, så er jeg kjempefornøyd. Jeg kjemper helt til slutten, og Stina knuste meg ikke så mye på oppløpet som hun gjorde på VM-stafetten. Hun er i kjempeform og hang som et slips, sier Johaug til NRK etter rennet.

Østberg parkerte sin russiske rival

Dagens prestasjon var Nilssons beste på distanse på flere sesonger. Tidligere i karrieren har hun vunnet distanserenn i Tour de Ski, men det har hun vært langt unna denne sesongen.

Nilsson har hatt tilbakesteg i distanselangrenn de siste sesongene. I dag viste hun seg imidlertid fra en helt annen side på 10-kilometeren.

Ingvild Flugstad Østberg ble nr. 3 på dagens fellesstart og kunne smile bredt, først og fremst fordi hun banket sin hovedrival i verdenscupen sammenlagt.

Natalja Neprjajeva er Østbergs utfordrer i kampen om den gule trøya, men gikk på en svært overraskende smell og ble utklasset på dagens fellesstart. Dermed avgjorde på langt vei Gjøvik-jenta kampen om verdenscupen sammenlagt.

Neprjajeva endte helt nede på 19. plass i dag og ble slått med over minuttet.

- Vi skal gå morgendagens renn før jeg eventuelt tar imot noen gratulasjoner for den gule trøya, påpeker Flugstad Østberg.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen ble tredje beste nordmann på 8. plass. Mari Eide ble nr. 15, Tiril Udnes Weng nr. 21, mens Heidi Weng hadde en svært tung dag på jobb og havnet på 24. plass etter et fall allerede i den første utforkjøringen.