Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Therese Johaug-saken

Johaug slipper å betale skatt i dopingsaken. Dette er grunnen

Therese Johaug behøver ikke å betale skatt for advokatutgiftene som Norges Skiforbund dekker.

IKKE SKATTEPLIKTIG: Fradagsretten gjør at Therese Johaug unngår skattesmell. Foto: Hans Arne Vedlog  / Dagbladet 
IKKE SKATTEPLIKTIG: Fradagsretten gjør at Therese Johaug unngår skattesmell. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet  Vis mer

(Dagbladet): Langrennskommiteen i Norges Skiforbund skal betale Therese Johaugs advokatutgifter under CAS-høringen i Lausanne etter anken til internasjonale skiforbundet (FIS).

Midlene hentes fra Norges Skiforbunds overskudd i totalbudsjettet, på samme måte som i Martin Johnsrud Sundby-saken. Det bekreftet Torbjørn Skogstad til Dagbladet forrige uke.

Men hvem skal dekke skattekostnadene som medfølger? Kan Johaug risikere å gå på en skattesmell i kjølvannet av dette?

- Jeg har ikke den kunnskapen når det gjelder skatteregler, men eventuell skatt betales etter vanlige skatteregler, sier Johaugs manager, Jørn Ernst, til Dagbladet.

Nå viser det seg imidlertid at Johaug slipper å betale skatt for advokatutgiftningene i forbindelse med høringene, skal vi tro Lene Solberg, seksjonssjef i Skatteetaten, og skatteadvokat Bettina Banoun.

- Etter mitt syn vil Johaug ha fradragsrett om hun betaler det selv, og da vil det normalt ikke være skatteplikt om andre dekker kostnaden. Da blir det ingen skatt å betale for Johaug, sier Banoun til Dagbladet.

Korsvold-saken

Hun henviser til Korsvold-saken i 2008, da Høyesterett tok stilling til omfanget av fradragsrett.

- Korsvold krevde fradrag for to millioner til blant annet advokatbistand. I saken var det påstander om brudd på verdipapirhandlelovens regler om egenhandel, forteller skatteadvokaten.

- Høyesterett slo fast at det var fradragsrett. På tilsvarende grunnlag vil Johaug ha fradragsrett, og da er det ingen skatteplikt hendelse om Skiforbundet dekker kostnadene, konkluderer Banoun.

Forutsetningene

Skatteetaten kan ikke gå spesifikt inn på Johaug-saken, men forklarer på generelt grunnlag hvordan dette fungerer:

- På generelt grunnlag er det slik at kostnader til juridisk bistand for å imøtegå påstander om regelbrudd, avtalebrudd eller lignende, kan være fradragsberettigede dersom kostnadene er pådratt for å opprettholde inntekt eller fremtidig inntektsevne, sier seksjonssjef Solberg til Dagbladet.

- Det kan foreligge fradragsrett selv om det også er ikke-økonomiske motiver knyttet til kostnadene, forteller hun.

Johaug-leiren har foreløpig ikke fått informasjon om når CAS-høringen vil finne sted. Det forteller Ernst til Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media