Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Therese Johaug forklarer de spesielle bildene etter superløpet

Johaug smadret rivalene etter taktisk genitrekk:
- Blir nesten redd

Therese Johaug vant 15 kilometer fristil over minuttet foran Charlotte Kalla og Ingvild Flugstad Østberg. Et godt taktisk valg bidro til sesongens desidert mest suverene seier. Etter målgang røpte hun smertene som forårsaket de spesielle bildene.

SUVEREN: Therese Johaug vant dagens 15 kilometer over minuttet foran Charlotte Kalla og Ingvild Flugstad Østberg. Foto: NTB Scanpix
SUVEREN: Therese Johaug vant dagens 15 kilometer over minuttet foran Charlotte Kalla og Ingvild Flugstad Østberg. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BEITOSTØLEN/OSLO (Dagbladet): Vinteren kom seint, men godt, og det snødde mye da verdens beste kvinnelige langrennsløpere gikk 15 kilometer fristil på Beitostølen i morgentimene.

Det ga nye utfordringer for verdenseliten. Ville det lønne seg å starte tidlig eller seint?

Therese Johaug, Ingvild Flugstad Østberg og co. valgte å gå for forholdsvis tidlige startnummer, der Charlotte Kalla, Ebba Andersson, Krista Pärmäkoski og de utenlandske rivalene startet 10-15 minutter seinere.

SPESIELLE BILDER: Therese Johaug røper nå hvorfor hun satt slik etter målgang. Foto: Bildbyrån
SPESIELLE BILDER: Therese Johaug røper nå hvorfor hun satt slik etter målgang. Foto: Bildbyrån Vis mer

Det var et smart valg, all den tid de norske jentene hadde mange løpere rundt seg da de gikk de 15 kilometerne, mens Kalla, Pärmäkoski og co. måtte være brøytemannskap på sisterunden.

Spesielt Pärmäkoski led av å gå alene - uten noen løpere rundt seg - i snøværet på Beitostølen. Både hun og Andersson tapte mye mot slutten og tapte forspranget de hadde til Østberg på et tidlig startnummer.

Dermed gikk Gjøvik-jenta seg opp på pallen.

Suverene Johaug om taktikken

Kalla gikk imidlertid en forrykende sisterunde - til tross for snøværet - og kapret andreplassen fattige tre tideler foran Østberg, som dermed ble nr. 3.

Når det er sagt, var Johaug i en egen klasse, uavhengig av taktikk. 30-åringen fra Dalsbygda gikk sitt sterkeste skirenn i comebacket og vant helt overlegent etter 15 kilometer i løse forhold i snøværet.

SMERTER: Therese Johaug frøs så mye på hendene at det gjorde svært vondt. Foto: Bildbyrån
SMERTER: Therese Johaug frøs så mye på hendene at det gjorde svært vondt. Foto: Bildbyrån Vis mer

- Det er det beste skirennet jeg har gått så langt i år. Jeg kjente at både teknikk og ski og kropp fungerte veldig bra fra første stavtak, sier Therese Johaug til Dagbladet.

- Jeg valgte et tidlig startnummer i dag på grunn av snøværet. Jeg føler i tillegg at jeg finner mer roa når jeg starter tidlig, forteller verdenscuplederen om taktikken.

- Det føltes veldig bra, like mye følelsesmessig som resultatmessig. Jeg klarte å roe meg ned, finne roen og følte at jeg fikk til dobbeldansen og jobbet godt med det, sier Johaug.

Forklarer de spesielle bildene

Etter utklassingsseieren på 1.05 minutter foran Kalla, satt hun i lederstolen, krøp seg sammen og plantet ansiktet sitt i hendene. Like etter forsvant hun fra lederstolen.

Hvorfor? lurte mange på.

«FUSKAR»: Bildene av Therese Johaugs ekstreme forvandling rører svenskene. Samtidig diskuterer Tomas Pettersson og Vidar Løfshus om Johaug egentlig er en «fuskar», som hun ble omtalt som i Expressen. Programleder: Øyvind Godø. Video/redigering: Kristoffer Løkås Vis mer

Etter målgang forklarte hun bakgrunnen for de spesielle bildene overfor Expressen.

- Det begynte å sprenge og det gjorde så vondt i fingrene. Det var så sykt kaldt, og jeg ville bare bli varm. Jeg trengte litt tid for meg selv for å få tilbake følelsen i hendene, forklarer Johaug til den svenske avisa.

- Det var kaldt på hendene da jeg gikk, så jeg visste at det kom til å gjøre vondt da jeg kom i mål.

- Blir nesten redd

Til tross for kuldesmertene, var dette dagen da alt stemte, både taktikk, starttidspunkt, føre, løype, teknikk og ikke minst fysisk kapasitet og dagsformen.

Til slutt vant Johaug med hele 1.05 minutter foran Kalla, sesongens desidert mest overlegne seier, etter at de innledende verdenscuprennene hadde vært ganske jevne mellom Johaug og de svenske stjernene.

I dag var vi imidlertid tilbake til seiersmarginene vi så i 2016.

- Ekstremt. Dette løpet er så overlegent av Therese Johaug at man blir nesten redd, sier NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn.

DEBATT: Vidar Løfshus og Tomas Pettersson gjester Dagbladets langrennsprogram og snakker ut om tidligere feider sammen med programleder Øyvind Godø. Debatten stiger når Therese Johaug og ikke minst Petter Northug blir tema, mens Pettersson røper Sveriges spesielle syn på Heidi Weng. Løfshus og Pettersson slår også alarm om norsk kvinnelangrenn. Vid... Vis mer

Selv sier Johaug:

- Det var et veldig godt skirenn, trolig sesongens beste for min del. Jeg kjente tidlig at dagsformen var veldig god, sier 30-åringen fra Dalsbygda.

Tung dag for Weng og Jacobsen

Ragnhild Haga fikk ikke fullklaff på sin drømmedistanse, selv om hun gikk inn til en godkjent 9. plass. Opp til Johaug var det imidlertid hele 1.55 minutter for den olymiske mesteren på 10 km fristil.

Kan du slå venner, rivaler, langrennsløpere og eksperter i Fantaski?

Dagbladet og Swix lanserer et nytt managerspill for langrenn. Her kan du sette opp ditt eget lag bestående av seks jenter og seks gutter foran hver verdenscuprunde. Du får poeng ut ifra hvordan dine utøvere presterer.

Spillet går over hele sesongen, men du vinner premier hver eneste runde.

Heidi Weng hadde en ny tung dag på jobben og ble nr. 14, med hele 2.31 minutter opp til Johaug.

- Det var en bra plassering, men det er veldig langt opp til Therese. Hun er helt suveren og overlegen. Det er helt rått, sier Weng til NRK.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen ble nr. 16 i sitt første renn etter sykdommen som gjorde at hun måtte droppe rennene på Lillehammer.

Dagens topp 10-liste:

1) Therese Johaug, 37.33,9,
2) Charlotte Kalla, 1.05,9,
3) Ingvild Flugstad Østberg, 1.06,1,
4) Ebba Andersson, 1.08,8,
5) Anastasia Sedova, 1.23,8,
6) Krista Pärmäkoski, 1.24,1,
7) Natalia Neprjaeva, 1.27,9,
8) Jessica Diggins, 1.29,6,
9) Ragnhild Haga, 1.55,1,
10) Riitta-Liisa Roponen, 2.05,9.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!