Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Therese Johaug til CAS-høring:

Johaug smilte tappert på vei inn til CAS-høringen: - Hun er spent

Bak disse veggene skal Therese Johaug (28) i dag forklare seg og komme med et forsvar for å redde OL i februar. Alt står på spill.

LUKKET HØRING: I lett regnvær ankom Therese Johaug og hennes støttespillere dopinghøringen i Idrettens voldgiftsrett (CAS). Video: NTB Scanpix, foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LAUSANNE (Dagbladet): Kvart over ni tirsdag morgen ankom Therese Johaug CAS-bygget i en taxi. Femten minutter seinere startet høringen.

KLAR: Therese Johaug på vei inn til høringen. Foto: Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
KLAR: Therese Johaug på vei inn til høringen. Foto: Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

28-åringen kom alene. Johaug smilte og hilste på fremmøtt presse, før hun gikk rett inn i lokalene. Like etterpå kom manager Jørn Ernst, kjæresten Nils Jakob Skulstad Hoff og advokaten Christian B. Hjort.

- Vi føler oss godt forberedt, sier manager Jørn Ernst utenfor CAS-bygget, før han gikk inn sammen med 28-åringen.

Advokat Christian B. Hjort følger opp:

- Vi er godt forberedt og har gått gjennom saken med Johaug i går. Hun er spent, men fattet.

Tidligere landslagslege Fredrik Bendiksen og hans advokat Anders Schrøder Amundsen kom til CAS-lokalene like før Johaug ankom. Bendiksen skal vitne i høringen.

VIKTIG BRIKKE: Therese Johaug har hyllet kjæresten Nils Jakob Hoff for støtten etter at hun avla en positiv dopingprøve. Han er også på plass i Sveits. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
VIKTIG BRIKKE: Therese Johaug har hyllet kjæresten Nils Jakob Hoff for støtten etter at hun avla en positiv dopingprøve. Han er også på plass i Sveits. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Stort følge

Alles øyne er rettet mot den sveitsiske byen Lausanne der CAS har sitt hovedkvarter.

Johaug reiste til Sveits sammen med sine advokater Christian B. Hjort og Mikkel Toft Gimse, kjæreste Nils Jakob Hoff og manager Ernst.

I tillegg kommer den britiske advokaten Mike Morgan som skal føre Johaugs sak.

Morgan har med seg to andre kolleger og medhjelpere. Morgan har ført en rekke CAS-saker for andre idrettsstjerner og regnes som en av verdens beste advokater på feltet.

- Therese har gjort unna sine siste forberedelser, hun har trent rolig og er klar for høringen. Hun er godt forberedt, sier Johaugs manager Jørn Ernst til Dagbladet.

- For Thereses del handler dette om å forklare det samme som hun har vært gjennom i tidligere høringer. Etter hva jeg kjenner til kommer det ikke noen ny informasjon som ikke allerede er blitt sagt, sier Ernst.

Johaug forlater Sveits allerede i kveld. Én dag er satt av til Johaugs høring, noe som betyr en tidsramme fra rett over klokka 09 til klokka 16, ifølge manageren.

I løpet av disse timene må Johaug forsvare seg.

Dommerne i CAS-panelet som skal avgjøre Johaugs skjebne, er Romano F. Subiotto, Jeffrey G. Benz (utnevnt av team Johaug) og FIS-valget Markus Manninen.

Johaug ble 10. februar dømt til 13 måneders utestengelse av Domsutvalget i Norges Idrettsforbund.

I SVEITS: Therese Johaug ankom Sveits søndag kveld. Nå forbereder langrennsstjernen seg på behandlingen i CAS tirsdag. Video: NTB Scanpix Vis mer

Johaug valgte å ikke anke dommen, men 7. mars bekreftet Det internasjonale skiforbundet (FIS) at de anker til CAS.

Positiv til CAS

I et intervju med NTB forteller Johaug at hun faktisk er litt glad for at saken nå skal opp på høyeste nivå.

- På en måte er jeg nesten glad for at saken kommer opp i CAS, sier Johaug.

Hun forteller videre:

- Da får jeg en internasjonal dom, og da er det ingen som kan gå bak ryggen min og si at jeg ble straffet for hardt eller for mildt fordi jeg er norsk og ble dømt av en nordmann. Så for min del kan det være bra, egentlig, sier skistjernen.

Johaug får derimot ikke dommen mens hun er i Sveits. Jenta fra Dalsbygda må vente en god stund, men trolig vil hun vite utfallet i løpet av sommeren.

Den opprinnelige dommen på 13 måneder betyr at Johaug kan være tilbake og konkurrere i verdenscupen fra november.

Dermed har hun også tid til å kvalifisere seg til OL i februar neste år. Antidoping Norge la først ned påstand om 14 måneders utestengelse, men domsutvalget i Norges Idrettsforbund falt ned på 13 måneder. Denne dommen ble igjen anket av FIS.

STORSLOTT: CAS-bygget ligger midt i Lausanne i Sveits. Foto:: Hans Arne Vedlog  / Dagbladet
STORSLOTT: CAS-bygget ligger midt i Lausanne i Sveits. Foto:: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Alt på spill

For Johaug er hver eneste måned avgjørende for å komme seg til et OL. Johaug har tidligere fortalt at smertegrensa er 15 måneder.

Advokat Hjort vil derimot ikke spekulere.

- Hva hun kan leve med ? Det er et stort spørsmål. Vi har stor tro på våre argumenter og utover det vil jeg ikke kommentere mer om hva hun kan leve med, sa Hjort til Dagbladet rett før avreise til Sveits.

Selve høringen finner i dag sted ved Chateau de Bethusy som ligger tilbaketrukket i Avenue de Beamont i Lausanne. Dette majestetiske chateauet huser idrettens voldgiftsrett, CAS. Lausanne ligger sørvest i den fransktalende delen av Sveits og byen er hovedstad i kantonen Vaud. Det bor rundt 135 000 i byen som er blitt kjent for å ha hovedkvarteret til Den internasjonale olympiske komité (IOC).

Her blir Johaugs OL-skjebne avgjort i dag. Ingenting kan ankes herfra.

Det er ventet at Johaug vil komme med en kort uttalelse til pressen etter at høringen er over.

Dagbladet er på plass i Lausanne og kommer tilbake med mer.

Hele Norges coronakart