LUKKET: Ønsket om åpenhet under Therese Johaugs høring i CAS ble aldri hørt. Hvorfor ikke, er det store spørsmålet. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
LUKKET: Ønsket om åpenhet under Therese Johaugs høring i CAS ble aldri hørt. Hvorfor ikke, er det store spørsmålet. Foto: John T. Pedersen / DagbladetVis mer

Therese Johaug og FIS

Johaug-spørsmålene som FIS legger lokk på skaper reaksjoner: - Har de noe å skjule?

Måten FIS tier i hjel ubesvarte spørsmål i Therese Johaug-saken skaper misnøye. Gunnar-Martin Kjenner, Mads Kaggestad og kulturminister Linda Hofstad Helleland etterlyser mer åpenhet.

(Dagbladet): Det internasjonale skiforbundet (FIS) har vært stille i Therese Johaug-saken og har begrunnet det med at de ikke vil uttale seg før en dom foreligger:

«FIS will not comment further about this ongoing case until CAS has made its final decision in the matter», har vært tilbakemeldingen.

Nå er saken ferdigbehandlet. Det skulle bety at FIS omsider kan uttale seg og besvare de ubesvarte spørsmålene i Johaug-saken som er tilknyttet til FIS' handlinger.

Hvorfor sa de egentlig nei til åpen høring i Johaug-saken?

Hvorfor ikke bidra til åpenhet i idretten?

Derfor anket de

Dagbladet har vært i kontakt med FIS med flere ganger både før og etter at Johaugs dom ble klar.

- VELDIG URETTFERDIG: Marit Bjørgen om Therese Johaugs utestengelse i 18 måneder. Video: NTB Scanpix Vis mer

På det første spørsmålet som Dagbladet stilte i etterkant - om hvorfor de valgte å anke Johaug-saken - svarte Sarah Fussek, antidopingansvarlig i FIS, godt og grundig. Begrunnelsen for anken var ønsket om å få saken opp til en uavhengig, internasjonal domstol.

- FIS er tilfredse med at en uavhengig domstol har fått muligheten til å vurdere alle faktaopplysninger i saken og foreta en upartisk dom, noe som var årsaken til at FIS anket saken til CAS. Dette har sørget for en rettferdig beslutning, opplyser FIS til Dagbladet.

Dette må sees i sammenheng med at det eksisterer - som Mads Kaggestad fortalte i et intervju med Dagbladet forrige måned - en generell mistillit mot nasjonale domstoler i idrettsverden.

Nekter å svare

På Dagbladets andre spørsmål til FIS - om hvorfor de sa nei til åpen høring - svarte imidlertid Fussek ingenting.

Ikke ett eneste ord.

23. august fikk det internasjonale skiforbundet første mulighet etter dommen til å besvare spørsmålet, som Dagbladet har fulgt opp flere ganger siden den gang:

«FIS har hele tiden sagt at dere ikke ville besvare dette spørsmålet før en dom foreligger. Nå er dommen klar. Hvorfor svarer dere fortsatt ikke?»

8. september spurte Dagbladet Fussek og FIS på ny, men fremdeles nekter de å svare på hvorfor de sa nei til åpen høring, selv om det var et sterkt ønske fra en rekke sentrale hold.

Kjenner og Kaggestad: - Kritikkverdig

Det får idrettsjurist Gunnar-Martin Kjenner til å reagere.

- Det skaper mystikk og får folk til å lure på om de har noe å skjule? Det er veldig fremmed med slik hemmelighold for oss i vesten, sier Kjenner til Dagbladet.

TV 2s antidopingekspert Mads Kaggestad er enig med Kjenner.

- Det er en svakhet med CAS-høringen at den var lukket. Det hadde vært interessant og lærerikt å høre argumentene til FIS, sier Kaggestad til Dagbladet.

- Hvorfor kunne de ikke tillate åpen høring? Det er kritikkverdig at vi ikke får høre om prosessene og få sjansen til å forsøke å forstå og lære av dem. Åpenhet er bra. Idretten er for lukket i dag.

Helleland: - Åpenhet er avgjørende

Også kulturminister Linda Hofstad Helleland er tydelig på at hun vil ha åpenhet.

- Jeg finner det ikke riktig å kommentere enkeltsaker eller FIS særskilt. Men på generelt grunnlag vil jeg si at det er viktig med åpenhet, sier Helleland til Dagbladet.

- Som kulturminister har jeg vært tydelig på at åpenhet er helt avgjørende for idrettens legitimitet og omdømme. Dette vil jeg fortsatt jobbe for, også i rollen som WADA-visepresident.

Johaug-innspill til WADA

I tillegg til ønsket om mer åpenhet, er strafferammene i dopingsaker havnet på dagsorden i kjølvannet av Johaug-saken.

Som USADA-sjef Travis Tygart la fram i et intervju med Dagbladet i sommer, synes han det er på tide med en endring av reglene, for å øke skillet mellom bevisst og ubevisst doping.

Kulturminister og WADA-visepresident Helland vil ta med disse innspillene når WADA-koden skal diskuteres denne måneden. Neste møte i Executive Commitee i WADA finner sted 24. september i Paris.

- Jeg har forståelse for at dette er en tung tid for Therese Johaug, og jeg følger selvsagt debatten tett. Jeg vil ta med meg innspillene på neste møte i WADA i september når vi skal diskutere om WADA-koden skal revideres, sier Helleland til Dagbladet via kommunikasjonssjef Hanne Gjørtz.

- Dette vil i så fall være et omfattende arbeid over flere år der målet om en ren idrett skal balanseres opp mot hensynet til å ivareta utøverens rettssikkerhet. I dette arbeidet vil det være naturlig å ta med seg alle innspill til endring av koden.