Fluorforbudet utsettes:

Johaug støtter omstridt avgjørelse

I mai sa skipresident Erik Røste at Norge ikke ønsker en utsettelse av fluorforbudet. Nå er Therese Johaug klokkeklar på at det er riktig å utsette. Didrik Tønseth og Hans Christer Holund støtter også beslutningen.

STØTTER UTSETTELSE: Therese Johaug.

Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
STØTTER UTSETTELSE: Therese Johaug. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I kjølvannet av funnene i Dagbladets prisbelønnede reportasjeserie «Glidens pris» besluttet det internasjonale Skiforbundet (FIS) å innføre et forbud mot fluorsmurning i hele sporten med virkning fra sesongen 2020/21.

Fluor har vært vidundermiddelet i skisporten i over 30 år. Det siste halvåret har motstanden mot fluorforbudet eskalert, blant annet med hjelp av den finske FIS-lederen Martti Uusitalo, som samtidig er styreformann i smurningsfirmaet Vauthi.

Som omtalt i Dagbladet tidligere følte flere aktører seg overkjørt over at fluorforbudet kom så raskt, deriblant Rudolf Huber, den østerrikske sjefen for utstyrsprodusentenes forening (SRS).

HAFJELL: Heidi Weng fikk sjokk da et tre blåste over ende under treningsøkta på Hafjell. Therese Johaug snakker ut om de dramatiske dagene da hun fant ut hva som var galt med kroppen tidligere i sommer, og Frida Karlsson får høre det etter at Marit Bjørgen banket henne i en staketest i TV 2-sendte «Landskampen». Reporter/video: Øyvind Godø / Kristoffer Løkås Vis mer

- Seinest på høstmøte i FIS i oktober var det ingen diskusjon om noe fluorforbud. Alt om saken var et intervju med Vegard Ulvang som sa at fluor i framtida ville bli et større problem enn doping, sa Huber til Yle.

- Det eneste vi er trygge på, er at Norge ikke vil ha noen utsettelse, responderte skipresident Erik Røste til Dagbladet den gang.

Flourforbudet skulle egentlig tre i kraft denne sesongen, etter at det i fjor vinter ble klart at flour skulle forbys fra alle skiøvelser.

Tidligere denne måneden besluttet imidlertid det internasjonale skiforbundet (FIS) og det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) å utsette forbudet med ett år.

Johaugs støtte

Til Dagbladet sier verdensener Therese Johaug at hun er glad for den beslutningen, til tross for at skipresident Røste forfektet det motsatte i mai.

- Avgjørelsen om å utsette fluorforbudet støtter jeg 100 prosent, sier Johaug.

- Hvorfor det?

- Det virket ikke som at testapparatet var 100 prosent klart. Da kan man ikke bruke det inn i en verdenscupsesong, mener 32-åringen fra Dalsbygda og presiserer:

- Det er godt å høre at de utsetter forbudet ett år for å forske mer på det. Vi kan ikke gå inn i en sesong hvor vi ikke vet hvordan apparatet slår ut. Det ville gitt mye forvirring og spekulasjoner.

Tønseth: - Ikke rettferdig

Det nye tyske håndholdte kontrollapparatet har blitt forsinket av coronapandemien. Utfordringen er nøyaktigheten i måleapparatet. Derfor støtter også Didrik Tønseth avgjørelsen.

STØTTER UTSETTELSE: Didrik Tønseth.
Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
STØTTER UTSETTELSE: Didrik Tønseth. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Det er sikkert riktig. De som har besluttet det, skjønte vel at de ikke får det til på ordentlig vis. Da blir det ikke rettferdig å tvinge det gjennom uten å ha gode nok testmetoder, sier Tønseth til Dagbladet.

- Da tror jeg det er riktig å utsette forbudet et år. Hvis ikke ødelegger vi idretten. Da blir konkurransene bingo. Det er ikke bra det heller. Sånn sett tror jeg det er lurt at det ble utsatt et år.

Ambivalent for Holund

Femmilsverdensmester Hans Christer Holund påpeker at det ideelle ville vært å unngå fluor i smøringen til vinteren, men at det forutsetter gode nok testrutiner.

Derfor mener også han det er riktig å utsette fluorforbudet til et tilstrekkelig testapparat er på plass.

STØTTER UTSETTELSE: Hans Christer Holund. 
Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
STØTTER UTSETTELSE: Hans Christer Holund. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Vi kan ikke drive med toppidrett hvis de som jukser skal få lov til å jukse. En avgjørende forutsetning i toppidrett er at alle stiller med likt utgangspunkt, sier Holund.

- Hvis vi skal gå inn i en sesong med mistanke om fluorski hvis noen har spesielt gode ski, er ikke det noe som frister akkurat.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer