Niskanen og Klæbo i Johaugs TV-analyser:

Johaug studerer Klæbo-rival: - Vanvittig

Therese Johaug røper hvilke langrennsherrer hun studerer for å bli enda bedre.

FORBILDE: Karstein Johaug avslører hvilken mannlig skiløper søsteren Therese ser opp til. I studio: Karstein Johaug, Kristoffer Løkås og Øyvind Godø. Foto: Dagbladet / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Therese Johaug er verdens beste langrennsløper og er i sine beste stunder kanskje den aller mest suverene distanseløperen noen gang.

Men hun jobber fremdeles for å bli enda bedre i et inderlig håp om ytterligere utvikling.

I det prosjektet er det to herreløpere hun anvender spesielt i analysene sine: Iivo Niskanen og Johannes Høsflot Klæbo.

Det bekrefter Therese Johaug selv til Dagbladet.

- Både Niskanen og Johannes er tekniske forbilder. De går kjempebra teknisk på ski. Jeg har mye å lære hvordan de løser ulike partier, både teknisk og taktisk, sier Therese Johaug til Dagbladet.

Finske Niskanen har vært verdens beste klassiskløper i flere år – riktignok passert av Aleksandr Bolsjunov det siste året – og utmerker seg spesielt med sin enestående teknikk i diagonalgang.

- Teknisk er han i særklasse

Derfor brukes finnen flittig som hjelp i analysene for å bidra til ytterligere utvikling for Johaug.

INSPIRERER JOHAUG: livo Niskanens diagonalgang anvendes i TV-analysene til Team Johaug, Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
INSPIRERER JOHAUG: livo Niskanens diagonalgang anvendes i TV-analysene til Team Johaug, Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Niskanen er et teknisk unikum med vanvittig god diagonalgang og et sinnssykt tyngdepunkt. Han er en vi bruker mye i teknikkanalysene til Therese. Teknisk er Niskanen i særklasse, mener bror og trener Karstein Johaug.

- Vi ser på videoer av ham og sammenlikner det med hvordan Therese løser tilsvarende partier teknisk. Vi analyserer beinarbeidet og hoftearbeidet til Niskanen spesielt, sammenliknet med det Therese gjør.

Klæbo smigret av Johaug

Analysene og stilstudien av Iivo Niskanens fremragende diagonalgang skal løfte Johaug til enda et nytt nivå.

Også Johannes Høsflot Klæbo inspirerer Johaug, men her omhandler analysene et annet viktig element.

- Fra Klæbo henter vi spesielt inspirasjon fra lett løping i motbakke, samt stakingen hans, ikke minst staking over bakketoppene. Vi ser hvordan de beste herrene løser det teknisk, for å utvikle repertoaret til Therese enda mer, forteller Karstein Johaug.

Når Dagbladet forteller Klæbo at verdens beste langrennskvinne henter inspirasjon fra ham, blir trønderen smigret.

- Det er artig å høre. Jeg prøver å gå så fort jeg kan gå på ski. Så ser også jeg opp til kapasiteten hennes. Thereses kapasitet er noe vi andre drømmer om på nettene, sier Johannes Høsflot Klæbo til Dagbladet.

ANALYSERER NISKANEN OG KLÆBO: Therese Johaug jobber med detaljer for å bli enda bedre. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
ANALYSERER NISKANEN OG KLÆBO: Therese Johaug jobber med detaljer for å bli enda bedre. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Den mye omtalte kapasiteten til Therese Johaug er ikke bare dedikert til skisporet. Kapasiteten til langrennsdronninga utenfor langrennsløypa vekker også oppsikt hos verdensenerens nærmeste støttespillere.

Forbauser

De fleste toppidrettsutøvere i utholdenhetsidretter tar det svært rolig - med fokus på hvile, restitusjon og søvn mellom øktene - men for Johaug er situasjonen en annen.

En vanlig dag for langrennsdronninga kan være som følger når det ikke er konkurransesesong:

* Hun står opp og trener første økt klokka 06 om morgenen.
* Så jobber hun seks timer med egen merkevare.
* Dernest venter økt nr. 2 med varighet på to nye timer.
* På kvelden varter hun deretter opp med tidkrevende middager til venner som kommer på besøk.

DOPINGSJOKKET: Therese Johaug slet med overbelastning i sommer, og nå snakker hun ut om det som skjedde i ukene før den skjebnesvangre turen til Seiser Alm i 2016. Reporter/video: Øyvind Godø / Kristoffer Løkås Vis mer

Johaug har så mange jern i ilden og et så aktivt program ved siden av treningen at hennes nærmeste støttespillere må gni seg i øynene.

- Therese har et tempo og en kapasitet utenfor langrennssporet som er helt unikt. Jeg har ikke opplevd maken hos noen andre jeg kjenner. Jeg kjenner ingen andre som får presset inn så mye som henne, sa venninna og kollega Martine Ek Hagen til Dagbladet tidligere i vinter.

- Jeg må ofte sende melding til henne å si at jeg ikke orker den middagen eller den sosiale aktiviteten i dag, men så ser jeg hva hun har gjort i løpet av dagen: møtt presse, sponsoroppdrag, trent to økter, malt stua og vaska badet. Det er helt enormt, mener Ek Hagen.

- Det er sinnssykt hva Therese tåler av trening, og det virker som ingen ting biter på. Det er helt vanvittig. Det er ikke noe jeg ville ha anbefalt til en 16-åring: «Tren dette, så blir du verdensmester.» Da hadde det i stedet blitt overtrening, supplerer bror Johaug.

Til det sier Therese Johaug:

- Martine er ikke den eneste som sier det. Jeg er et menneske jeg også og gjør mine feil. Jeg tar det som god lærdom det som skjedde i sommer (overbelastning). Jeg lever på en knivsegg med treningen jeg gjør og må ta vare på meg selv, svarer hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer