Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Kowalczyk og Johaug har ikke skværet opp

Johaug tar avstand fra Kowalczyks utsagn. Forberedt på mer hets

Therese Johaug og Justyna Kowalczyk har ikke snakket sammen på to år. Nå svarer Johaug på de syrlige stikkene fra den polske stjerna og åpner opp om hva hun tror er i vente.

IKKE SNAKKET UT: Therese Johaug og Justyna Kowalczyk har ikke kommunisert på to år, selv om Kowalczyk har sendt flere stikk til Johaug. Her foreviget fra OL i Sotsji i 2014. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
IKKE SNAKKET UT: Therese Johaug og Justyna Kowalczyk har ikke kommunisert på to år, selv om Kowalczyk har sendt flere stikk til Johaug. Her foreviget fra OL i Sotsji i 2014. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

PYEONGCHANG/KALBAKKEN (Dagbladet): Justyna Kowalczyk viste ikke akkurat kollegialitet da rivalen Therese Johaug testet positivt på det forbudte stoffet clostebol for snart to år siden.

Den polske stjerna godtet seg på Johaugs bekostning og skrev på Twitter at hun koste seg med popkorn da hun fulgte den norske jentas tragedie.

Kowalczyk har ikke ønsket å utdype hvorfor hun valgte å skrive dette og hvordan forholdet hennes er til Johaug, til tross for Dagbladets gjentatte forsøk gjennom vinteren og våren.

- Du får spørre henne selv, sa Kowalczyk i en kort kommentar til Dagbladet i Pyeongchang, før hun løp videre på karakteristisk vis.

- Justyna ønsker ikke å svare på spørsmålene om Johaug, opplyser pressesjef Malgorzata Ziemba til Dagbladet.

Har ikke snakket sammen

STØTTE: Therese Johaug forteller at selv flere av de finske løperne har sendt støttemeldinger. Samtidig vet hun at ikke alle vil være like hyggelige å møte igjen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
STØTTE: Therese Johaug forteller at selv flere av de finske løperne har sendt støttemeldinger. Samtidig vet hun at ikke alle vil være like hyggelige å møte igjen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Selv sier Therese Johaug at hun ikke har skværet opp med den polske stjerna.

- Jeg har ikke snakket med Kowalczyk om denne saken. Jeg har ikke snakket med henne i det hele tatt siden sist vi konkurrerte sammen i 2016, sier Johaug til Dagbladet.

- Hva tenker du om stikkene hun sendte til deg da du led som mest?

- Det får Kowalczyk selv stå for. Jeg får ikke gjort noe med det og kan ikke ha fokus på det. Jeg visste at det ville komme en del negativt i lys av denne saken, men også at mange ville støtte meg. Heldigvis har det vært klart mest støtte, påpeker hun.

Aino-Kaisa Saarinen var en annen av hennes profilerte rivaler som rettet sterk kritikk mot Johaug og gikk hardt ut med et klart ønske om hardere straff. Etter Dagbladets konfrontasjon i fjor vinter, viste det seg imidlertid at Saarinen hadde misforstått reglene.

Overraskende finsk støtte

Johaug forteller - til tross for Saarinen-kritikken - at hun har fått mye støtte også fra de finske konkurrentene.

- Jeg har fått mye støtte fra spesielt de svenske jentene, men også de amerikanske og de finske. Jeg har fått støttemeldinger både direkte fra dem og via lagvenninner. Det er veldig hyggelig og rørende, sier Johaug til Dagbladet.

Det nærmer seg stadig det første møtet med de utenlandske konkurrentene, men først skal en viktig del av grunnlaget legges på Sognefjellet denne uka.

Her er gladjenta fra Dalsbygda omsider tilbake sammen med landslaget etter at hun måtte kjøre soloopplegg på samme tid i fjor og i forfjor.

- Hvilken velkomst forventer du når du møter de utenlandske rivalene igjen i verdenscupåpningen - og trolig noen rulleskirenn allerede i sommer?

- Det er sikkert mye positivt og mange som synes det er moro at jeg er tilbake. Men det er sikkert noen som er negative og har mye å si om meg som person og saken min, sier Johaug til Dagbladet.

- Forventer du at det kommer hets mot deg?

- Jeg er forberedt på at det kan skje, men det kan ikke jeg fokusere på. Jeg har sonet straffen min og vært ute i 18 måneder. Da får folk mene og si det de vil. Det viktigste for meg er hva de nærmeste rundt meg synes.

Rivalene forsvinner: - Rart

De største kritikerne, Kowalczyk og Saarinen, valgte for øvrig begge to å legge skiene på hylla etter denne OL-sesongen. Dermed vil ikke Johaug møte denne stjerneduoen i comebacket til vinteren.

- Det er et generasjonsskifte i toppen. Mange av dem som var størst da jeg slo igjennom, gir seg nå. Det er litt rart. Men samtidig er det normalt. Det er alltid nye som kommer opp, sier 29-åringen.

- Sporten har forandret seg litt siden sist jeg gikk. Det skjedde veldig mye i 2008/09 med flere fellesstarter og mer fokus på sprint. Nå har det skjedd nye endringer. Spesielt staking og fartsegenskaper har nok blitt enda viktigere gjennom de siste sesongene, sier Johaug.

Med Marit Bjørgen, Justyna Kowalczyk, Aino Kaisa Saarinen og Kikkan Randall ute av dansen - ettersom alle la opp etter OL-sesongen - venter nye utfordringer for Johaug kommende sesong.

- Stina Nilsson, Jessica Diggins og Krista Pärmäkoski har alle tatt steg. Jeg må gjøre det samme om jeg skal matche dem. Det er vel disse, Charlotte Kalla og de norske som blir de sterkeste utfordrerne, tror hun.

- Jeg gleder meg veldig til å konkurrere igjen, men jeg kan ikke bare kjøre ukritisk på. Jeg må være litt «obs» og påpasselig når jeg gjør comeback. Jeg må ikke bli for ivrig og ville for mye, etter så lang tid på sidelinjen. Hvis jeg blir for giret og skal banke altfor hardt til med en gang, kan det fort bikke over.

  • Therese Johaug har for øvrig økt treningsdosene betraktelig og er i bedre form noensinne. Les mer om det her.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media