Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Kollen

Johaug tar coronagrep

Kvinnene blir snytt for en folkefest i Holmenkollen og krever oppreisning neste år. Therese Johaug og co. forstår imidlertid hvorfor publikumsfesten stoppes og forteller at de tar ekstra forholdsregler i frykt for coronaviruset.

AVLYST : Det var ventet rundt 30 000 tilskuere til arrangementene i Holmenkollen fredag, lørdag og søndag. Nå er Kollen-festen avlyst, og publikum anmodes å ikke oppsøke områdene utenfor arenaen i helga. Reporter/video: Melina Pambou Sundfør / Kristoffer Løkås Vis mer

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): I samråd med helsemyndighetene besluttet Oslo kommune torsdag å stenge helgas verdenscup i langrenn i Holmenkollen for publikum. Årsaken er coronaviruset, som fredag teller over 100 smittede i Norge.

Verken arrangørene eller myndighetene ønsker at flere skal bli smittet av å være til stede i Holmenkollen. Det har Therese Johaug og lagvenninnene forståelse for.

- Jeg synes det er veldig leit at det blir sånn, men jeg skjønner utrolig godt arrangøren. I verste fall, etterpåklokskapens tegn etter helga, har mange fått coronaviruset fordi de har vært i Kollen. Det vil vi unngå. Jeg tror arrangøren og folket synes det er leit, men jeg har stor respekt for avgjørelsen, sier Johaug.

Hun og resten av landslaget møtte pressen i etterkant av dagens trening på skistadion i Kollen. Johaug og resten av kvinnene skal endelig få gå på lørdagen – dagen de største folkemassene strømmer til.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen synes naturligvis det er synd at de ikke får publikumsopplevelsen de hadde håpet på, men prøver å se det større bildet.

- Vi må se de større perspektivene her. Det er tross alt «bare» idrettskonkurranser. I denne sammenhengen er det litt mindre viktig. Vi må sette pris på at vi får lov til å gå skirenn, men hun.

Vil savne publikum

Johaug mener at kvinnene bør få gå på lørdagen neste år også, ettersom de blir frarøvet den opplevelsen i år. Hun får støtte av landslagstrener Ole Morten Iversen.

- Jeg håper jentene får lørdagen neste år. Det er jo synd på de titusenvis av tilskuerne som hadde gledet seg også. Det er jo faktisk årets høydepunkt for mange, som har tatt seg fri og er på plass allerede, sier han.

Uhrenholdt Jacobsen tror løperne vil savne energien et skikkelig Kollen-brøl gir.

- Vi har ofte gått mesterskap uten publikum, så det er en kjent sak. Men Kollen uten publikum blir spesielt. Den største forskjellen merker man om man har en dårlig dag. Tidligere har publikum løftet deg fram og gjort det til en god opplevelse likevel. Det kan bli en tung sak i morgen om man har en dårlig dag, mener landslagsløperen.

Frykter smitte

Coronaviruset hadde sitt utspring i Kina, men har på kort tid blitt en verdensomspennende problem. Dermed påvirker det også Norges langrennslandslag.

Johaug forteller at hun har «gjemt meg bort på Sjusjøen» den siste tida, og at hun er litt redd for å bli smittet.

- Jeg har ikke lyst til å få det selv, så jeg må være på vakt og være obs på hvem jeg omgås med. Jeg tror det er lurt å være ekstra nøye med håndhygiene og hvem man omgås med. Jeg har overhodet ikke lyst til å få dette selv, selv om det ikke er farlig for friske folk, sier stjerneløperen.

Uhrenholdt Jacobsen vil også for all del ikke bli smittet. Idrettsutøvere strekker seg ofte ekstra langt for å unngå sykdommer til vanlig og må ta en rekke forholdsregler. Uhrenholdt Jacobsen har studert medisin kombinert med langrennskarrieren, og håper folk kan lære noe av de rådene som blir gitt nå.

- Vi idrettsutøvere profitterer mye på de rutinene vi har for å holde oss friske. Det er veldig mange av de rådene som blir gitt ut til fellesskapet som vi følger hver eneste dag. For vår del hadde det vært fint om alle hadde disse rutinene hele tiden.

Canada-tur i uvisse

Verdenscupen i langrenn avsluttes i Canada og USA. Det norske landslaget skal etter planen krysse Atlanteren kommende onsdag, og første renn går av stabelen 14. mars i Quebec. Deretter går turen videre til Minneapolis, USA og Canmore, Canada.

Foreløpig har det ikke kommet noen indikasjoner på at rennene vil bli avlyst. Johaug håper at verdenscupavslutningen går som planlagt, slik at hun kan motta verdenscupkula – beviset på at hun har vært verdens beste løper i år.

Turen til Canada innebærer en lang flyreise, hvor smitterisikoen kan være høyere enn andre steder. Johaug bekymrer seg derimot ikke nevneverdig.

- Vi reiste til Finland forrige helg og var på fly og flyplasser. Det virker som det sprer seg veldig kjapt, men man må bare lytte til rådene man får fra helsepersonell. Blir det Canada, så blir det Canada.

Langrennstrener Iversen lever også i uvisse, men har begynt å pakke kofferten.

- Vi bruker ikke energi på det. Vi kan ikke spekulere i det vide og det brede. Vi tilpasser oss retningslinjene. Jeg håper at det blir en tur, men om det ikke blir det så er ikke det overraskende.

Hele Norges coronakart