Johaug ut mot bakteriehysteri

Mange toppidrettsutøvere er livredde for bakterier og å bli syk. Det er ikke Therese Johaug, som tror hennes mangel på bakterifrykt er en viktig årsak til at hun svært sjelden er syk.

SJEKKETRIKS?: Lillebroren til langrennsstjerna Therese Johaug har et helt unikt talent. Programleder: Øyvind Godø. Video/klipp: Kristoffer Løkås / Dagbladet Vis mer

Vårforkjølelsene rammer mange og er vanskelige å bli kvitt.

For en toppidrettsutøver er alle sykdomsavbrekk kritiske. Det er ensbetydende med tapt trening og grunnlag. Jo nærmere sesong sykdommen kommer, jo verre.

En sykdomsperiode på feil tidspunkt i sesongen kan spolere alt. Bare spør Astrid Uhrenholdt Jacobsen i lys av sykdommen hun pådro seg rett før OL i Pyeongchang, eller Martin Johnsrud Sundby i flere tidligere mesterskap.

Samtidig har vi utøvere som omtrent aldri blir syke, noe som utvilsomt er et stort konkurransefortrinn. Én av dem som skiller seg positivt ut i så måte, er Therese Johaug. Verdenseneren er så å si aldri syk.

Spørsmålet er da: Hva skyldes det?

Til Dagbladet sier Johaug at hun tror det er sammensatt. Det er en kombinasjon av gode gener, immunforsvar, oppvekst og tilnærming i hverdagen.

- Er ikke hysterisk og redd

Nå tar langrennsdronninga et lite oppgjør med bakteriehysteriet.

- Jeg er ikke hysterisk og er ikke redd for å møte andre mennesker og ta dem i hånda. Jeg går ikke rundt og tenker på frykten for å bli syk. Jeg er ikke redd for å møte folk som kan overføre bakterier, sier Therese Johaug til Dagbladet.

IKKE HYSTERISK: Therese Johaug unngår ikke folk på gata og har ikke den samme bakteriefrykten som mange andre toppidrettsutøvere. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
IKKE HYSTERISK: Therese Johaug unngår ikke folk på gata og har ikke den samme bakteriefrykten som mange andre toppidrettsutøvere. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Der mange toppidrettsutøvere vegrer seg for å møte andre mennesker, gå på butikken, ta i varer som andre har berørt og ta nye mennesker i hånda, tenker ikke Johaug slik.

- Vi omgås andre og lever normalt. Det tror jeg er med på å styrke immunforsvaret, sier 30-åringen og peker karakteristisk nok også på kumelka hun vokste opp med på Dalsbygda.

Takker genene

Hun takker også gode gener i Johaug-familien.

- Det ligger nok mye genetisk. Både Karstein, som også er svært sjelden syk, og jeg er robust bygd og har et veldig godt immunforsvar. Jeg er ikke en som har vært mye skadet og syk. Det er viktig for å ha kontinuitet i treningen, sier langrennsdronningen.

HARDTRENING: Therese Johaug valgte å stå over Tour de Ski for å forberede seg best mulig til sesongens store høydepunkt, VM i Seefeld. Programleder: Øyvind Godø. Video: Kristoffer Løkås. Se hele programmet her: https://youtu.be/ZE_uXfcSJsg">https://youtu.be/ZE_uXfcSJsg">https://youtu.be/ZE_uXfcSJsg Vis mer Vis mer

Lillebror Karstein Johaug peker på mange av de samme punktene, at Johaug-søsknene ikke er like redd for å møte mennesker og bakterier som andre toppidrettsutøvere.

- Vi møter folk, går på butikken og lever normalt uten å tenke så mye på det. Da blir man nok mer herdet.

Jacobsens kontraster

De få sykdomsavbrekkene er i kontrast til en annen sterk medaljekandidat i VM, lagvenninne Astrid Uhrenholdt Jacobsen. Hun sliter ofte med sykdom og må ta helt andre forholdsregler.

Afterski #11: Therese Johaug kunne juble for gull, men ikke alt gikk etter planen etter rennet. Dette og mye mer i Afterski. Programleder/video: Øyvind Godø / Kristoffer Løkås / Dagbladet Vis mer

- Jeg har en litt en skjørere helse enn Therese, og det skal mindre til for at jeg blir syk. Nå har jeg brukt mye tid og krefter på å holde meg frisk, som Therese ikke trenger å tenke på, sier Uhrenholdt Jacobsen til Dagbladet.

- Hvorfor det?

- Jeg har andre luftveier og allergier som gjør at jeg må være nøyere på ting som hun kan gi blaffen i. Det har jeg i stor grad klart det siste året. Når jeg får det til å klaffe, kan jeg gå skikkelig fort på ski, sier medisinstudenten og langrennsløperen fra Heming.

- Vi kan ikke gå rundt å være paranoide

Landslagslege Øystein Andersen forteller til Dagbladet at landslaget har strenge rutiner når det kommer til hygiene og sykdom, men at de forsøker å tilnærme seg et normalt fokus - og ikke hysteri.

- Vi dekker flokken ved å sørge for at de som er inne i og rundt troppen er friske. Vi er avhengige av å være i en mest mulig normal situasjon. Vi kan ikke gå rundt å være paranoide. Vanlig håndhygiene og de usedvanlig kjedelige tingene ved tørre klær og ernæring holder fortsatt stikk. Vi er ikke hysteriske, men vi passer på å isolere de som blir syke innad hos oss.

Siden det er forskjell fra løper til løper på hvor mye hver enkelt tåler av omgang med bakterier, blir reglene generelle for alle, forklarer legen.

- På generell basis vil jeg si at vi forsøker å bruke fornuften. I VM i vinter og andre mesterskap så tenker vi litt flokk-beskyttelse, at bare de som er friske omgås. De som er usikre eller syke forstår de premissene, forteller Andersen til Dagbladet.