SUVEREN: Therese Johaug utklasset verdensstjerne opp Lysebotn. FOTO: Andreas Lekang / Dagbladet
SUVEREN: Therese Johaug utklasset verdensstjerne opp Lysebotn. FOTO: Andreas Lekang / DagbladetVis mer

Lysebotn Opp 2018

Johaug utklasset Kalla og knuste sin egen rekord

Selv om Charlotte Kalla gikk omtrent like raskt som da hun banket Heidi Weng og Marit Bjørgen i fjor, var hun ikke i nærheten av Therese Johaug i dag. Aldri har Johaug gått Lysebotn Opp raskere.

LYSEBOTN/OSLO (Dagbladet): Med tiden 31.46 i Lysebotn Opp gikk Therese Johaug inn til suveren seier i sitt første FIS-renn etter dopingdommen.

- Jeg startet løpet med et stavbrekk, men det hindret meg ikke. Jeg fikk faktisk en luke på et sted hvor jeg ikke hadde sett for meg å få det, sier langrennsesset fra Dalsbygda til norsk presse i målområdet.

Charlotte Kalla, som vant samme renn i fjor, kapret 2.-plassen med tiden 33.33, mens motbakkeprinsessa Ebba Andersson kompletterte pallen. Dernest fulgte Ragnhild Haga, Ingvild Flugstad Østberg og Teresa Stadlober.

Johaug banket også sin egen supertid fra 2016, da hun brukte 33.03 opp det harde motbakkerennet. I dag vant hun altså på råsterke 31.46.

- Jeg føler jeg har tatt steg, blitt sterkere i overkroppen og går bedre teknisk på ski, sier Therese Johaug til Dagbladet.

I FORM: Selv om Charlotte Kalla gikk omtrent like raskt som da hun banket Heidi Weng og Marit Bjørgen i fjor, var hun ikke i nærheten av Therese Johaug i dag. Foto: Andreas Lekang / Dagbladet
I FORM: Selv om Charlotte Kalla gikk omtrent like raskt som da hun banket Heidi Weng og Marit Bjørgen i fjor, var hun ikke i nærheten av Therese Johaug i dag. Foto: Andreas Lekang / Dagbladet Vis mer

- Mye følelser

Kalla brukte for øvrig omtrent samme tid i år som i fjor. Den svenske jenta var bare 15 sekunder bak superløpet hun triumferte med forrige sommer, langt foran Heidi Weng og Marit Bjørgen den gang.

I konkurranse med motbakkedronning Johaug var hun imidlertid sjanseløs i dag. 1.47 minutter skilte langrennsessene i mål.

- Det har vært mye følelser rundt dette løpet. Jeg var veldig nervøs i dag, medgir Johaug.

Dobbelt olympisk mester Ragnhild Haga var 2.21 bak på 4. plass, mens Østberg og Stadlober var henholdsvis 2.48 og 3.05 bak 30-åringen fra Dalsbygda.

Økte treningsdoser

Ingen trente mer enn Johaug i langrennsverden da hun sist konkurrerte. Gjennom vinteren økte hun treningsdosene med hele 50–60 timer per vintermåned, opplyser Pål Gunnar Mikkelsplass til Dagbladet.

Det tilsvarer rundt 300 ekstra treningstimer i året, ettersom mengdene resten av året er omtrent de samme som før.

- Jeg har trent mer enn jeg ville ha gjort om jeg konkurrerte og mer enn tidligere. Det er individuelt hva som passer. Ikke alle har like mye effekt av å øke volumet så mye. Det gjelder å finne sin vei, og jeg tror dette er det riktige for meg, sa Johaug nylig til Dagbladet.

Mikkelsplass er mektig imponert.

- Du kan plusse på 50–60 timer i vintermånedene sammenliknet med det hun hadde tidligere. Når man klarer å utnytte en slik konkurransefri periode så godt, kan det gi veldig gode utslag. Men det er ikke lett, sa Mikkelsplass.

- Tror du noen andre kunne ha klart det?

- Det er sikkert andre ekstreme utøvere som kunne ha klart det, men det er et fåtall. Det er jeg overbevist om.