USIKKER: Therese Johaug tror det blir mange tøffe dueller med Justyna Kowalczyk denne vinteren, men den polske legenden hevder at hun har lagt opp. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
USIKKER: Therese Johaug tror det blir mange tøffe dueller med Justyna Kowalczyk denne vinteren, men den polske legenden hevder at hun har lagt opp. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Er Justyna Kowalczyk langrennsløper eller trener?

Johaug-utspill skaper forvirring: Nå svarer Kowalczyk-leiren

Har Justyna Kowalczyk lagt opp eller ikke? Therese Johaug er usikker på hva hun kan forvente av sin polske rival. Polakkenes svar til Dagbladet vil overraske Johaug.

23. mars slapp Justyna Kowalczyk nyheten om at hun har gått sitt siste verdenscuprenn i karrieren.

En æra var over. I hvert fall tilsynelatende.

- Da jeg gikk i Planica i januar, visste jeg at det ville bli min siste start i verdenscupen. Nå er jeg klar for en ny rolle som vil bli annonsert av president Tajner seinere, meddelte Kowalczyk.

Det ble en trenerrolle rundt det polske langrennslandslaget, men Kowalczyk har åpenbart fortsatt å trene knallhardt.

35-åringen, som var verdens beste langrennsløper før Marit Bjørgen og Therese Johaug overtok tronen, er fortsatt i bedre form enn løperne hun trener, paradoksalt nok.

Johaug usikker

Det har Kowalczyk vist flere ganger i sesongoppkjøringen, og i de to siste helgene har hun slengt seg med i renn i Finland og imponert stort.

Såpass raskt har den polske dronningen gått at Johaug ser på Kowalczyk som en av utfordrerne denne vinteren.

SKAPER FORVIRRING: Justyna Kowalczyk skulle legge opp, men er likevel i svært god form. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SKAPER FORVIRRING: Justyna Kowalczyk skulle legge opp, men er likevel i svært god form. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Justyna gikk veldig fort i Finland. Det var veldig gode resultater fra henne der. Det blir spennende å se om hun skal gå i verdenscupen, sier Therese Johaug til Dagbladet.

- Hun sa i mars at hun la opp som verdenscupløper, men du er ikke overbevist om at hun klarer å holde seg unna?

- Nei, jeg har ikke visst om hun har lagt opp for fullt heller. Hun gikk langløp i sommer og under Blink-festivalen. Vi må se opp for henne hvis hun går, advarer Johaug.

Svært få vet om Kowalczyk egentlig har lagt opp som verdenscupløper eller ikke. Prestasjonene hennes de to siste helgene har fått mange til å undre.

Imponerer

Først ble hun nr. 3 i sprinten i Olos 9. november, like bak Anna Svendsen og Sandra Ringwald, men foran den russiske stjerna Natalja Neprjajeva. Dernest viste 35-åringen i Saariselka i helga at distanseformen er enda bedre.

Kan du slå venner, rivaler, langrennsløpere og eksperter i Fantaski?

Dagbladet og Swix lanserer et nytt managerspill for langrenn. Her kan du sette opp ditt eget lag bestående av seks jenter og seks gutter foran hver verdenscuprunde. Du får poeng ut ifra hvordan dine utøvere presterer.

Spillet går over hele sesongen, men du vinner premier hver eneste runde.

Kowalczyk vant 10 kilometer klassisk i de finske skoger med hele 41,6 sekunder foran Yelena Kolomina, riktignok i et felt godt unna verdenscupstandard. Vel så imponerende var 3.-plassen i fristil, en stilart den polske stjerna har slitt med i lang tid, da hun ikke var mer enn 26,2 sekunder bak Teresa Stadlober.

Østerrikeren er en av verdens desidert beste fristilsløpere og vertsnasjonens store langrennshåp i VM i Seefeld. Stadlober lå for øvrig an til medalje på OL-tremila i klassisk i Pyeongchang, før hun gikk feil to ganger.

Kowalczyk er - grunnet formen hun viser og usikkerheten rundt henne - lagt inn i Fantaski, Dagbladet og Swixs nye managerspill om langrenn, til bunnprisen 3,5 millioner. Therese Johaug koster mest med sin prislapp på 20 millioner.

Polakkenes svar

Til Dagbladet opplyser imidlertid pressesjef Malgorzata Ziemba at Kowalczyk holder fast ved avgjørelsen om å ikke konkurrere i verdenscupen.

FANTASKI-ADVARSEL: Finn Hågen Krogh vet hvem han vil velge på Dagbladets nyvinning Fantaski, et virtuelt managerspill om langrenn. Samtidig advarer han brukerne mot ham selv i mange av helgene som venter. Video: Øyvind Godø / Dagbladet Vis mer

- Nei, Justyna vil ikke delta i verdenscupen. Hun er assistenttrener på det polske landslaget, men vil konkurrere i flere FIS-renn sammen med jentene på laget. Som medlem av Trentino Team vil hun også konkurrere i langløp, opplyser Kowalczyks pressesjef til Dagbladet.

- Men Justyna er jo sterkere enn de polske jentene hun trener?

- Ja, hun er fortsatt sterkere enn dem, men disse jentene er veldig unge. De har hatt en veldig god utvikling siden forrige sesong, men de trenger flere sesonger med hard trening for å slå treneren deres. Justyna trener fortsatt mye, men vil ikke gå i verdenscupen. Hun trener så mye fordi hun elsker ski og langrenn, sier Ziemba til Dagbladet.

Snakker ikke sammen

Johaug og Kowalczyk har ikke snakket sammen på to år. Det fortalte Johaug til Dagbladet i vår. Den polske stjerna viste ikke akkurat kollegialitet da rivalen Johaug testet positivt på det forbudte stoffet clostebol for snart to år siden.

SNAKKER IKKE SAMMEN: Therese Johaug og Justyna Kowalczyk har ikke kommunisert på flere år. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
SNAKKER IKKE SAMMEN: Therese Johaug og Justyna Kowalczyk har ikke kommunisert på flere år. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Kowalczyk godtet seg på Johaugs bekostning og skrev på Twitter at hun koste seg med popkorn da hun fulgte den norske jentas tragedie.

35-åringen har ikke ønsket å utdype hvorfor hun valgte å skrive dette og hvordan forholdet hennes er til Johaug, til tross for Dagbladets gjentatte forsøk gjennom vinteren og våren.

- Du får spørre henne selv, sa Kowalczyk i en kort kommentar til Dagbladet i Pyeongchang, før hun løp videre på karakteristisk vis.

- Justyna ønsker ikke å svare på spørsmålene om Johaug, opplyser pressesjef Malgorzata Ziemba til Dagbladet.

Snakker ikke sammen

Selv sier Johaug at hun ikke har skværet opp med den polske stjerna.

- Jeg har ikke snakket med Kowalczyk om denne saken. Jeg har ikke snakket med henne i det hele tatt siden sist vi konkurrerte sammen i 2016, sier Johaug til Dagbladet.

- Hva tenker du om stikkene hun sendte til deg da du led som mest?

- Det får Kowalczyk selv stå for. Jeg får ikke gjort noe med det og kan ikke ha fokus på det. Jeg visste at det ville komme en del negativt i lys av denne saken, men også at mange ville støtte meg. Heldigvis har det vært klart mest støtte, påpeker hun.

I en årrekke var Kowalczyk verdens beste langrennsløper og vant verdenscupen sammenlagt og Tour de Ski hele fire ganger på rad mellom 2008/09 og 2012/13, før Marit Bjørgen og etter hvert Johaug dro ifra den polske superstjerna.

To OL-gull, to VM-gull og totalt 13 mesterskapsdueller gjenspeiler de mange tøffe duellene mot de norske essene i mesterskap. Kowalczyk rakk også å vinne hele 50 verdenscupseirer før karrieren begynte å gå i feil retning.