Johaug-utspill vekker oppsikt i Sverige

Frida Karlsson takker for Therese Johaugs tillitserklæring, mens Charlotte Kalla er usikker på hvordan hun skal tolke Johaugs fremsnakking av svenskene.

FÅR SVAR FRA SVERIGE: Frida Karlsson og Charlotte Kalla er usikre på hvordan de skal tolke Therese Johaugs forflytning av favorittstempelet. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
FÅR SVAR FRA SVERIGE: Frida Karlsson og Charlotte Kalla er usikre på hvordan de skal tolke Therese Johaugs forflytning av favorittstempelet. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I et intervju med Dagbladet, publisert forrige uke, kom Therese Johaug (32) med utspillet som får svenskene til å undre:

Har Johaug begynt med et taktisk-verbalt spill?

Overfor Dagbladet snakket langrennsdronninga ned egen mulighet for ytterligere utvikling og løftet opp Frida Karlsson og Ebba Andersson.

- Typer som Frida og Ebba er i en alder hvor de tar store steg. De er unge og tar større steg enn meg som har passert 30 år. Jeg tar bare små steg år for år. Det er forskjell sånn sett, sa Johaug.

- Jeg har lyst til å kjempe om gull i VM. Det blir knallhard konkurranse. De svenske jentene blir tøffe. Nå må jeg legge litt press på Frida. I fjor fikk jeg kjeft fordi jeg var for snill og tok vare på dem. Derfor sier jeg nå: Frida vinner i Kuusamo, sa 32-åringen med et stort smil om munnen.

Kallas svar til Johaug

Det utspillet har de svenske langrennsstjernene fått med seg.

Charlotte Kalla (33) tror imidlertid ikke helt på sin mangeårige hovedrival.

HOVNE BEIN: Therese Johaug gikk på en smell i sommer, og nå forteller hun hvor ille det var. Reporter/video: Øyvind Godø / Kristoffer Løkås Vis mer

- Jeg tenker at Therese alltid er Therese. Hun har et så høyt bunnivå, så jeg tror hun får ta på seg favorittstempelet også denne gang. Men Frida er sterk, sier Kalla til SVT.

- Er det et spill tror du for å unngå press?

- Ja, jeg vet faktisk ikke helt. Frida var jo den som slo Therese i siste verdenscuprenn vi gikk, så hun har god grunn til å gi bort litt av presset til Frida. Men Therese har prestert så utrolig bra i år etter år og bruker å være sterk allerede fra første skirenn om vinteren.

  • Du kan lese Dagbladets eksklusive intervju med Charlotte Kalla fra tidligere i høst her:

Karlsson takker

Frida Karlsson (21) tar utspillet som et stort kompliment.

- Det er kult at Therese Johaug tror på meg. Det kan jeg bare takke for. Men hvem skal jeg sende favorittstempelet videre til da? Jeg er klar for sesongpremieren, sier Karlsson til SVT.

Den svenske skikometen slo Johaug for første gang på tremila i Holmenkollen, like før coronapandemien avsluttet forrige sesong.

- Det var viktig for meg. Det var veldig motiverende å få den prikken over i-en på sesongen og ta med seg seieren inn i treningsåret. Det har hjulpet meg mye. Det er også viktig mentalt; en barriere ble brutt i Holmenkollen. Det er viktig å vite at jeg kan stå øverst på pallen, om jeg har en veldig god dag, sier Karlsson.

FULL STOPP: Gunde Svan blir intervjuet av Dagbladets Øyvind Godø. Så kommer Charlotte Kalla forbi. Video: Kristoffer Løkås / Dagbladet. Vis mer

Verdenscup-sesongen skal etter planen innledes i Ruka i Kuusamo 27. november.

Slitsomt press

Selv om Karlsson og Andersson blir bare bedre og bedre, ligger fortsatt omtrent alt seierspresset på Johaug.

Det var ingen tvil om at Therese Johaug var verdens desidert beste langrennsløper gjennom forrige sesong som helhet.

- Noen ganger er det slitsomt at folk forventer mye av meg. Jeg har dårlige dager jeg også. Jeg er ikke uovervinnelig og kan gjøre feil, som alle andre. Jeg kan tape et skirenn og gjøre feil ting på trening, forteller Johaug til Dagbladet.

32-åringen fra Dalsbygda er ikke sikker på at hun har enda mer å gå.

- Hvem vet? Plutselig jeg var på mitt høyeste nivå forrige vinter. Man vet aldri når man har nådd sitt høyeste nivå. Det er det som er spennende med langrenn. Jeg trener og håper å levere pallplasser til vinteren også, for å si det sånn.

Det eneste hun mangler i sin individuelle langrennskarriere er et individuelt OL-gull.

Derfor har OL i Beijing i 2022 vært det store målet for langrennsdronninga siden hun slo tilbake etter utestengelsesperioden med tre individuelle VM-gull i Seefeld.

Johaugs forhenværende sjef Vidar Løfshus sier til Dagbladet at han tror 32-åringen fra Dalsbygda kan komme til å legge opp etter Beijing-OL i 2022.

- Vi får nå se. Jeg har lyst til å gå OL i Beijing. Det er det som motiverer meg nå. Så får vi ta tiden til hjelp. Jeg er litt som Marit Bjørgen. Plutselig tar jeg noen NM til etter det igjen. Du vet aldri, sier Johaug.

DOPINGSJOKKET: Therese Johaug slet med overbelastning i sommer, og nå snakker hun ut om det som skjedde i ukene før den skjebnesvangre turen til Seiser Alm i 2016. Reporter/video: Øyvind Godø / Kristoffer Løkås Vis mer

Marit Bjørgen holdt langrennskarrieren gående til hun var 38 år, mens Petter Northug ga seg som 32-åring, der Thomas Alsgaard og Bente Skari var 31 år da de tredde til side fra tronen. Bjørn Dæhlie og Vegard Ulvang satset begge fram til de var 33 år.

Tviler

Hvor Johaug plasserer seg på denne lista, er ennå ikke bestemt, men verdenseneren tviler sterkt på at hun er å se på startstrek i ski-VM i Trondheim i 2025.

- Å herre … Det er lenge til. Det er fem år til. Da er jeg nesten 40 år. Det tviler jeg på, sa Johaug til Dagbladet for to uker siden.

- Hvor stor er sjansen for at du går der?

- Nei, den er ikke noe stor, svarer hun kontant.

HAFJELL: Heidi Weng fikk sjokk da et tre blåste over ende under treningsøkta på Hafjell. Therese Johaug snakker ut om de dramatiske dagene da hun fant ut hva som var galt med kroppen tidligere i sommer, og Frida Karlsson får høre det etter at Marit Bjørgen banket henne i en staketest i TV 2-sendte «Landskampen». Reporter/video: Øyvind Godø / Kristoffer Løkås Vis mer

Johaug fikk sitt første seniorgjennombrudd med bronsen på VM-tremila i Sapporo i 2007. Det neste store gjennombruddet kom i VM på hjemmebane i Holmenkollen i 2011 med gull på tremila der.

Men å avslutte karrieren med ski-VM på norsk snø i Trondheim, ser hun altså på som lite sannsynlig.

  • I et eksklusivt intervju med Dagbladet i sommer fortalte Frida Karlsson om den tunge smellen og utfordringen ved å få i seg nok mat. Du kan lese me rom det her:

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer