Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Therese Johaug seiret på 10 km fristil på Beitostølen

Johaug vant på marerittføre: - Mistet nesten synet

Therese Johaug passerte på 7. plass etter én kilometer, men derfra og ut var hun i en egen klasse - selv om de spesielle forholdene ikke favoriserte henne.

I EN EGEN KLASSE: Therese Johaug smadret konkurrentene på Beitostølen. Klipp fra NRK Vis mer

BEITOSTØLEN (Dagbladet): Therese Johaug tok en ny klar seier på Beitostølen.

I går slo hun Heidi Weng med drøye minuttet i klassisk. I dag fikk de målt styrkeforholdet i fristil - hvor Weng halverte avstanden opp til Johaug.

Johaug fikk en større utfordring i dag, all den tid føret var skarpt og raskt, i motsetning til det løse føret i snøværet i går.

Det er på dette føret at verdenseneren har sin største utfordring og at løpere som Frida Karlsson og også Stina Nilsson - vist senest i touren i Canada i mars - kan gi Johaug trøbbel om terrenget ikke er for hardt.

I EN EGEN KLASSE: Therese Johaug smadret konkurrentenepå Beitostølen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
I EN EGEN KLASSE: Therese Johaug smadret konkurrentenepå Beitostølen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Det var veldig blankt og skarpt i sporet. Det var skikkelig krevende forhold. Sikten var også utfordrende. Jeg mistet nesten synet, sier Johaug til NRK og ler litt.

De blanke forholdene ga en vinnertid på bare 21 minutter og 48 sekunder. Johaug forteller at hun aldri har opplevd en ti kilometer som har gått like fort.

- Jeg tror jeg aldri har gått en ti kilometer på 21 minutter før. Det var krevende å gå. Det var vanvittig fart og ekkelt å se i utforkjøringen, fordi det var så flatt lys, sier Johaug til pressen etter løpet.

I EGEN KLASSE: Therese Johaug passerte på 7. plass etter én kilometer, men derfra og ut var hun i en egen klasse. Nå er hun klar for å møte rivalene fra utlandet. Video: Kristoffer Løkås / Dagbladet Vis mer

- Det var lærerikt for meg å gå på dette føret, for det er nok akkurat det føret her jeg takler minst, sier Johaug.

Også Weng forteller at hun slet med synet og at forholdene var svært utfordrende for henne.

Etter en forsiktig start var imidlertid Johaug i en egen klasse også på dette føret på Beitostølen i dag.

Verdenseneren hentet inn Heidi Weng på startnummeret før henne. Duoen holdt følge inn til mål, slik at Johaug vant ganske nøyaktig halvminuttet foran Weng.

HARDTRENING: Therese Johaug forbauser. Programleder: Øyvind Godø. Video: Kristoffer Løkås. Vis mer Vis mer Vis mer

Junioreren og stortalentet Helene Marie Fossesholm ble nr. 3, bare noen tideler bak Weng. Uten hjelpen fra Johaug ville nok Fossesholm ha klart 2. plassen foran 28-åringen fra Ytre Enebakk.

Forsiktig åpning

Langrennsdronninga brukte litt lengre tid enn normalt før hun distanserte konkurrentene.

På det første målepunktet etter én kilometer passerte Johaug på 7. plass, ett sekund etter ledende Magni Smedaas.

Ikke overraskende var Johaug i tet etter 2,2 kilometer, men det var bare så vidt. 31-åringen fra Dalsbygda passerte ikke mer enn 1,8 sekunder foran Ann Kjersti Kalvå.

Utklassing

Som regel bruker avstandene å være langt større enn som så på det tidspunktet.

Etter halvgått renn, ved passering fem kilometer, begynte Johaug å vise klasseforskjellen da hun tok teten 15 sekunder foran junioren og stortalentet Helene Marie Fossesholm.

Derfra og ut var det ingen tvil. Johaug økte og økte avstanden ned til Fossesholm og Heidi Weng.

Ved passering 7,2 kilometer ledet verdenseneren med 26,6 sekunder.

I mål triumferte Johaug 31,3 sekunder foran Weng og 32,8 sekunder foran Fossesholm, som viser at hun allerede nå er blant verdens beste også på seniornivå.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media