Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Johaug vant Tour de Ski for første gang da de norske jentene herjet i monsterbakken

Tapeteserte pallen.

VERDENS BESTE JENTER: Heidi Weng, Therese Johaug og Astrid Uhrenholdt Jacobsen tok de tre første plassene sammenlagt i Tour de Ski. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
VERDENS BESTE JENTER: Heidi Weng, Therese Johaug og Astrid Uhrenholdt Jacobsen tok de tre første plassene sammenlagt i Tour de Ski. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Før starten på den siste etappen av Tour de Ski var det én soleklar favoritt: Therese Johaug.

Jenta fra Dalsbygda startet et snaut halvminutt bak Astrid Uhrenholdt Jacobsen, men er såpass mye råere i den beryktede monsterbakken at lederen før sisteetappen skulle få det tøft.

Sånn ble det også.

Johaug var overlegen opp bakken, og vant 20 sekunder foran Jacobsen.

Etter målgang var hun tydelig rørt da hun snakket med NRK.

- Det er en drøm som går i oppfyllelse. Jeg har mange tanker i hodet nå. Alt jeg har ofra for å lykkes her. Det er veldig artig. Jeg visste at det kunne være dagen min i dag, jeg har aldri hatt så godt utgangspunkt som i dag, sa en gråtkvalt Johaug til NRK.

28 prosent Før den tid hadde hun gått jevnt med Jacobsen på det flate partiet fram til alpinbakken.

Så kom stigningen, og da klinket Therese Johaug til. Jacobsen gikk på ingen måte spesielt dårlig, det var bare det at Johaug gikk så fryktelig mye bedre.

Da de to kom inn det aller bratteste partiet, med en stigning på 28 prosent, fikk Johaug mange meter ned til lagvenninnen.

Derfra og inn gjensto bare sjarmøretappen for Johaug, i den grad man kan kalle det sjarmerende å pine seg opp en alpinbakke. I mål var jenta fra Dalsbygda 20 sekunder foran Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

Da er det lov å felle en gledeståre eller to.

Weng råsterk Jacobsen holdt samtidig unna de fire konkurrentene som kom bak henne.

Sterkest av disse, i konkurranse med tre finske jenter, var Heidi Weng. Hun viste enorm styrke da hun stakk fra de andre inn i bakken, og holdt luka nesten hele veien inn.

Mot slutten kom Lahteenmaki helt opp i ryggen på Weng, og på oppløpet ble det en rein spurtduell. Der var Weng sterkest, og dermed ble det trippelt norsk!

- Det var såvidt. Det var skikkelig tungt. Men jeg tenkte at «du får bare komme på bakskia mine, så skal jeg spurte fra deg». Og det gikk, sier hun til NRK.

Kanskje ble hun hjulpet fram av at Jacobsen og Johaug sto i målområdet og heiet henne fram.

- Jeg så de to andre, og da skulle jeg søren ikke gi meg. Man blir jo litt rørt av å stå på pallen med to lagvenninner og høre nasjonalsangen, sier hun til NRK.

På fjerde-, femte- og sjetteplass ble det finsk.

Stolt trener Kvinnenes landslagstrener Egil Kristiansen var svært stolt over å se sine norske jenter ta alle de tre første plassene.

- Dette er utrolig artig. Jeg er imponert over jentene. Det var en utrolig tung etappe, det var som å gå på lim nedi bakken der. På forhånd sa vi at de fikk gå sine egne løp alle sammen. Vi sisste kanskje at Johaug var sterkest i bakken, men hun imponerte veldig med måten hun hold tunna på, sa Kristiansen til NRK.

Også gleden over hverandre suksess imponerte Kristiansen.

- Det er bra å glede seg over andres gode prestasjoner. Det er det som er lagarbeid, å glede seg over at andre gjør det bra. Men nå har de gjort det bra alle sammen. Vi har jobba lenge for dette, og det gikk endelig bra på det åttende forsøket.

VANT: Therese Johaug kunne juble for seier etter å ha vunnet Tour de Ski. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
VANT: Therese Johaug kunne juble for seier etter å ha vunnet Tour de Ski. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix Vis mer