Johaug vet nøyaktig hvor seieren glapp

- Kan ikke tenke på det.

VAL DI FIEMME (Dagbladet): Therese Johaug (24) har alltid vært rå i monsterbakken i Val di Fiemme. Fra et tilsynelatende håpløst utgangspunkt - Johaug gikk ut to minutter og åtte sekunder bak Kowalczyk - klarte Johaug nesten å tette luka.

I mål var hun 27,9 sekunder bak den polske forhåndsfavoritten, som vant Tour de Ski for fjerde gang på rad.

Det betyr at tidstapet på gårsdagens klassiske fellesstart faktisk kan ha vært forskjellen på andreplass og Norges første seier i Tour de Ski. Og nå innrømmer Johaug at hun ikke hadde konkurransedyktige ski da utganspunktet før monsterbakken ble spikret

- Jeg hadde utrolig gode ski på førsterunden og fulgte lett, og så satte det seg mye skitt i skiene på andrerunden og mistet glien litt.

- Hun hadde bedre ski - Hadde Kowlczyk ski som holdt seg bedre enn du hadde?

- Hun hadde nok hakket bedre ski enn oss, det hadde hun nok. Men samtidig hadde vi helt rå ski på 15-kilometeren i Toblach, og jeg tok inn mange sekunder fra toppen og inn, og der har jeg aldri tatt inn sekunder før. Sånn er det med langrennssporten, noen ganger har du gode ski, andre ganger har du ikke gode ski, sier Johaug, som ikke vil være bitter.

- Gjort er gjort, og man ka ikke tenke tilbake på det. Jeg har aldri vært så nær som nå, det tar jeg med som positivt, men hvis man skal tenke tilbake sånn, så er det hele tida noe å plukke på.

For dårlig i klassisk Johaug er mer opptatt av at hun selv må bli bedre i klassisk.

- Sammenlagtseieren røk nok mye på prologen i Toblach. Jeg tapte utrolig mye der, og når hun i tillegg fikk de bonussekundene, så ble det 37 sekunder den dagen. Jeg var litt for svak på klassisken både i Oberhof, Toblach og her i Val di Fiemme.

- Hadde jeg tapt ti sekund mindre de dagene, hadde jeg startet et halvminutt før, og da kunne jeg vært med og kjempet litt mer, fastslår jenta fra Dalsbygda.

Sterk laginnsats Dette var Johaugs andre andreplass i Tour de Ski. Nå vokser lysten til å gjøre det enda bedre.

- Ingen norske dameløpere har vunnet, og det er et mål som skal nås. Jeg føler jeg har tatt et steg opp i år, og aldri kjempet så mye om teten, det må jeg ta med meg som veldig positivt. Klarer jeg å gjøre det litt bedre i klassisk, er det prikken over i'en, sier hun.

Til tross for Marit Bjørgens fravær, leverte de norske jentene en meget sterk Tour de Ski. Kristin Størmer Steira ble nummer tre, Astrid Uhrenholdt Jacobsen fem og ungjenta Heidi Weng sek.

PS. Johaug fikk 50 000 sveitserfranc for andreplassen, tilsvarende drøyt 300.000 kroner. Dermed vokser Johaugs allerede velfylte bankkonto ytterligere. Pengene skal nemlig rett på bok.