<strong>FORTSETTER SAMARBEID:</strong> Therese Johaug følger ikke Zara Larssons eksempel om å bryte samarbeidet med Huawei. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
FORTSETTER SAMARBEID: Therese Johaug følger ikke Zara Larssons eksempel om å bryte samarbeidet med Huawei. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Johaug vil ikke gjøre som Zara Larsson

Den svenske stjerneartisten Zara Larsson har avsluttet samarbeidet med Huawei etter massiv kritikk. Therese Johaug har ikke planer om å gjøre det samme.

Publisert
Sist oppdatert

Den svenske stjerneartisten Zara Larsson (22) offentliggjorde i går at hennes samarbeid med den kinesiske kommunikasjonsleverandøren Huawei er avsluttet - etter sterk kritikk over lang tid.

Kjernen i kritikken har vært selskapets nære koblinger til den kinesiske staten.

«Varför springer du Kinas ärenden, Zara Larsson?» var tittelen i kronikken til Matilda Ekeblad, distriktsordfører i Muf Östergötland, i går.

Johaug gjør ikke som Larsson

Kort tid senere fortalte Larsson at hun har avbrutt samarbeidet med Huawei.

Også Therese Johaug - som konkurrerer under Blink-festivalen denne uka - er sponset av Huawei, men hun kommer ikke til å følge Zara Larssons eksempel om å bryte samarbeidet nå.

Det opplyser Johaugs manager Jørn Ernst til Dagbladet.

VURDERER MARATON: Therese Johaug har imponert voldsomt med løpesko på beina den siste tida. Suksessen gjør at hun ønsker å prøve seg på den lengste distansen. Reporter/video: Øyvind Godø / Kristoffer Løkås / NRK Vis mer

- I lys av vår vurdering av samarbeidet med Huawei, så forholder vi oss til at norske myndigheter og selskaper har et nært og omfattende handelssamarbeid med Kina, og at Huawei og deres produkter er representert på en god måte i Norge og i norsk handel, sier Ernst til Dagbladet.

- Vi har hatt et spennende, lærerikt og profesjonelt samarbeid med Huawei siden 2012 og forholder oss til den gjeldende samarbeidsavtalen med Huawei, forklarer Johaugs manager.

Huawei er svartelistet flere steder, blant annet i USA og Australia.

I Norge har Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har tidligere advart mot det kinesiske teleselskapet Huaweis virksomhet.

Advart av PST

Advarselen fra PST er knyttet til frykten for at selskapet kan bli brukt til spionasje fra Kinas kompetente etterretningsvesen, som en potensiell trussel for norsk sikkerhet.

- Vi har ingen kommentarer knyttet til politiske forhold, eller andre aktørers beslutninger og meninger, sier Johaug-manager Jørn Ernst til Dagbladet.

Huawei sto bak Johaug og støttet henne også gjennom denne vanskelig perioden hvor hun var suspendert grunnet dopingdommen.

UENIG: Therese Johaug er uenig med ekspertene som mener lyset på Bislett gjorde det enklere å løpe gode tider. Reporter/video: Øyvind Godø / Kristoffer Løkås / NRK Vis mer

Bråk

Zara Larsson ble av Ekeblad oppfordret til å avslutte samarbeidet med Huawei i Expressen i går.

- Det siste året har Larsson vært ansikt utad for Huawei, mobilgiganten som praktisk talt kontrolleres av den kinesiske staten. Huaweis tjenester brukes av Kina for å kontrollere blant annet uigurer, en folkegruppe som akkurat nå holder på å utryddes i landet gjennom undertrykkelse, arbeidsleirer og tvangssterilisering, skrev Ekeblad.

Kort tid seinere, under «Nyhetsmorgon», offentliggjorde den svenske stjerneartisten at hennes samarbeid med Huawei er over.

- Alle som kjenner meg, vet at jeg står for menneskerettigheter. Jeg vil så gjerne uttale meg om nettopp Kina og hva de gjør mot blant annet Hongkong eller de utsatte folkegruppene, forklarte Larsson.

- Men det føles som om jeg havner mellom «a rock and a hard place», for hvis jeg uttaler meg om dette kommer det tilbake til at jeg har samarbeidet med Huawei

Senere opplyste Huawei til Expressen at samarbeidet med stjerneartisten var tidsbestemt og at kontrakten utløp allerede i fjor.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer