Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Therese Johaug forsøkte å overtale Marit Bjørgen

Johaug ville ikke godta Bjørgens valg. Så skjønte hun alt

Therese Johaug forteller til Dagbladet at hun forsøkte å overtale Marit Bjørgen til å fortsette som langrennsløper. Det var enklere sagt enn gjort.

OVERTALELSE: Therese Johaug gjorde det hun kunne for å få Marit Bjørgen til å fortsette som langrennsløper én sesong til. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
OVERTALELSE: Therese Johaug gjorde det hun kunne for å få Marit Bjørgen til å fortsette som langrennsløper én sesong til. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 15. mars 2015 gikk Marit Bjørgen og Therese Johaug sitt siste renn sammen. På tremila i Holmenkollen vant til slutt Bjørgen den jevne duellen mot sin gode venninne foran folkehavet i Oslo.

At det skulle bli historiens siste duell mellom to av langrennshistoriens største løpere, var det ingen som ante. Spesielle omstendigheter medførte likevel at det ble realiteten.

Bjørgen sto over den påfølgende sesongen ettersom hun ble gravid. Og da Rognes-jenta skulle gjøre comeback, forsvant Johaug vekk fra sporten etter den ulykksalige positive dopingprøven.

Om ti dager er Johaugs suspensjonsperiode et avsluttet kapittel. Alt er klart for et comeback, men det blir ingen ny duell mot Bjørgen, som i går la skiene på hylla.

Det blir heller ingen nye dueller mellom Johaug og Justyna Kowalczyk, Aino-Kaisa Saarinen eller Kikkan Randall.

Johaug om generasjonsskiftet

En rekke av tidenes største langrennsløpere forsvinner idet 29-åringen fra Dalgsbygda returnerer til sirkuset.

- Det er litt rart, sier Therese Johaug til Dagbladet.

Live-published photos and videos via Shootitlive

- Det er et generasjonsskifte i toppen. Mange av dem som var størst da jeg slo igjennom, gir seg nå. Det er litt rart. Men samtidig er det normalt. Det er alltid noen som blir eldre og gir seg, fortsetter hun.

- Og det er alltid nye som kommer opp. Jeg vil få nye konkurrenter i framtida som vil føre sporten videre til nye nivå, spår Johaug.

Om noen slår Marit Bjørgens rekorder, er tvilsomt. Men nå er altså fasiten skrevet for Rognes-jentas langrenns-CV: Åtte OL-gull, 18 VM-gull og 114 verdenscupseire.

Bjørgen har hele tiden vært klar på at hun lokkes av å ta en siste sesong sammen med Johaug, men til slutt fant altså 38-åringen ut at hun ikke har motivasjonen som behøves.

Forsøkte å overtale Bjørgen

Det synes Johaug er trist.

Til Dagbladet forteller Johaug at hun forsøkte å overtale Bjørgen til å forlenge karrieren én sesong til.

Det gjorde 29-åringen fra Dalsbygda i et inderlig håp om at de gode venninnene kunne få en siste sesong på tur sammen - og en etterlengtet gjenforening mellom to av tidenes beste langrennsløpere og ikke minst: to bestevenninner.

- Jeg prøvde å overtale henne til å fortsette. Jeg gjorde det, forteller Johaug til Dagbladet.

- Hvordan responderte hun på det?

- Jeg kjenner Marit så godt at jeg etter hvert skjønte at det ikke var noe poeng. Jeg forsto at jeg ikke kunne overtale henne til å fortsette. Når Marit har bestemt seg, er det lite vi andre kan gjøre, sier langrennsprofilen.

- Hva sa hun til deg?

- Motivasjonen er ikke der den burde være. Jeg forstår det etter alt Marit har vunnet og at hun vil ha mer tid med familien. Da støtter jeg valget hennes, selv om jeg veldig gjerne skulle hatt henne med på laget neste sesong, sier Johaug.

- Kjemperart

Hun hyller mennsket Marit Bjørgen.

- Marit er et vanvittig stort forbilde for meg, som jeg har sett veldig opp til. Hun er også ei kjempegod venninne. Det er trist at hun gir seg, sier Johaug til Dagbladet.

- Samtidig støtter jeg henne. Alt har en ende. Men det blir kjemperart uten henne.

Selv om de ikke vil være på samme lag og konkurrere mot hverandre igjen, er vennskapet på ingen måte over.

- Vi kommer fortsatt til å ha mye kontakt og møtes ofte. Jeg skal også dra henne med ut på trening, sier Johaug og ler.

Sammen med Bjørgen har hun vært med på å sette en ny standard og inspirere selv Martin Johnsrud Sundby og verdens beste langrennsherrer til å endre treningsopplegget.

Inspirerer gutta

I fjor høst fortalte Sundby til Dagbladet hvordan han studerte Bjørgen og Johaug og lot seg inspirere til å øke treningsdosene kraftig etter å ha sett hvor godt verdens to beste kvinnelige langrennsløper responderte på det.

- Det er koselig å høre. Marit og jeg har trent mye i mange år og pushet hverandre til å ta nye steg. Jeg tror det er derfor vi har kommet så langt. I hvert fall er det slik for meg, sier Johaug til Dagbladet.

- Vi har pushet grensene hele veien. Her var det også flere jenter, som Kristin Størmer Steira, som var med på å sette en ny standard.

Johaug forteller videre om viktigheten av å bygge hverandre opp også utenfor treningsøktene.

- Ikke alt handler om trening hele tiden. Ikke alt er alvorlig, og vi tar også godt vare på hverandre som mennesker. Det er avgjørende. Det har også vært viktig at vi har utvekslet mye erfaringer og vært veldig åpne med hverandre, sier 29-åringen.

- Men det er ikke slik at alle kan trene slik som oss heller. Vi har ulike kropper og forutsetninger, og alle må finne sin modell, presiserer Johaug.

Likevel håper hun å kunne føre «arven etter Bjørgen» videre til kommende generasjoner.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!