Johaug vraker seg selv. Sjokkerer russisk rival

Natalja Neprjajeva, Heidi Weng og Ingvild Flugstad Østberg tror Therese Johaug kunne gått en fryktelig god lagsprint i morgen. Men Johaug vraker seg selv - og gir bort muligheten til å vinne ett ekstra VM-gull.

GIR BORT GULLSJANSE: Therese Johaug gir bort muligheten til å vinne en ny gullmedalje i morgen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
GIR BORT GULLSJANSE: Therese Johaug gir bort muligheten til å vinne en ny gullmedalje i morgen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SEEFELD (Dagbladet): Historien har vist at lagsprint - tross navnet øvelsen bærer - ikke er en øvelse for typiske langrennssprintere. Svært mange hurtige sprintess har sprukket gjennom mange lagsprinter i diverse mesterskap.

Flere og flere av de sterkeste kapasitetsløperne blir satset på i lagsprint, som da Norge valgte Martin Johnsrud Sundby og Marit Bjørgen som makkere til Johannes Høsflot Klæbo og Maiken Caspersen i OL i Pyeongchang.

Likevel går ikke den suverent sterkeste av de alle, Therese Johaug, søndagens lagsprint i Seefeld.

- Nei, jeg er ikke aktuell. Jeg står over lagsprinten, opplyser Therese Johaug til Dagbladet.

- Hvorfor gjør du det?

Afterski #2: Sergej Ustjugov i krangel med Johannes Høsflot Klæbo, som senere tok gull. Ellers var det knall, fall, tårer og massevis av drama. Se episode to av "Afterski" nå. Programleder: Øyvind Godø. Video/redigering: Kristoffer Løkås/Fredrik Filtvedt. Vis mer

- Jeg føler at det er andre jenter på laget som kan gjøre en like god jobb som meg. Jeg har ikke gått en lagsprint i mesterskap eller verdenscupen før, så jeg mangler mye rutine og taktiske egenskaper på denne øvelsen. Derfor føler jeg at de andre jentene er bedre enn meg, sier Johaug til Dagbladet.

Det forstår dagens bronsevinner Natalja Neprjajeva lite av.

- Therese går ikke i morgen? Virkelig? Det er bra for oss. Nå er ikke Johaug en sprinter, men en lagsprint er noe annet. Jeg er glad Johaug ikke skal gå denne lagsprinten. I den formen hun er i, kunne det blitt brutalt, sier Neprjajeva til Dagbladet.

- Det skal gås hardt i tre heat. Da er det viktig å ha kapasiteten som kreves. Det har Therese. Det hadde nok blitt et kjør. Hun går jo omtrent sprint på tremil også.

Trosser Wengs ønske

Også Heidi Weng mener Johaug burde gå lagsprinten for Norge.

MAJESTETISK: Therese Johaugs ferd mot sitt første VM-gull etter comeback er litt av en historie. Her er eventyret i ferd med å nå klimaks. Foto: Bjørn Langsem /Dagbladet
MAJESTETISK: Therese Johaugs ferd mot sitt første VM-gull etter comeback er litt av en historie. Her er eventyret i ferd med å nå klimaks. Foto: Bjørn Langsem /Dagbladet Vis mer

- Jeg tror Therese hadde gått sykt fort på lagsprinten, selv om det er en ganske lett løype. Men Therese har blitt veldig god til å stake også. Det hadde vært moro å se, sier Heidi Weng til Dagbladet.

- Hvis det hadde vært gutteløypa, måtte hun ha gått. Jeg synes Therese burde gå lagsprinten, i hvert fall én gang før hun gir seg. Therese er helt rå og kan gå superraskt også på en lagsprint.

Østberg om Johaugs lille mangel

Ingvild Flugstad Østberg får gå lagsprinten sammen med sprintverdensmester Maiken Caspersen Falla.

Men også Gjøvik-jenta mener Johaug ville ha løst lagsprint-oppgaven strålende.

- Jeg mener at Therese er høyaktuell for å gå en lagsprint, i hvert fall i den formen hun er i nå, sier Flugstad Østberg til Dagbladet.

- Litt mer rutine på distansen hadde vært en fordel, men jeg mener hun bør vurderes nøye også på en lagsprint.

- Therese er redd for luftveiene

Kvinnelandslagstrener Ole Morten Iversen ville gjerne ha med Johaug også på lagsprinten, men slik blir det altså ikke.

- Therese har gjort en vurdering på at hun prioriterer bort sprintstafetten. Det respekterer vi. Hadde vi ikke hatt så mange gode å ta av, ville det nok vært annerledes, sier Iversen til Dagbladet.

Afterski #3: Dagbladet TVs eget ski-VM-program er ute med tredje utgave. Se og nyt! Programleder: Øyvind Godø. Video/regi: Kristoffer Løkås. Vis mer

- Therese kunne gjort det veldig bra også på lagsprinten. Hun går fort oppover, men også raskere enn de fleste i lett terreng. Therese kan være en utmerket lagsprintløper.

- Hvorfor står hun over?

- Therese er litt redd for luftveiene og vil ha fullt fokus på sine fire øvelser. Hadde vi stilt to lag, er jeg veldig usikker på hvilket av lagene som hadde gjort det best, sier landslagstrener Iversen.

Johaugs takk

Men det blir altså ikke noe lagsprint og mulighet for å vinne fem VM-gull for Therese Johaug.

Den gir hun selv bort. Nå skal 30-åringen i stedet nyte verdensmestertittelen hun sikret seg på dagens skiathlon. Drømmen gikk i oppfyllelse.

- Det er en helt fantastisk opplevelse å vinne VM-gull. Å nå målet mitt allerede på første distanse, er enormt stort, sier Johaug til Dagbladet.

Afterski #3: Se hvordan det gikk da den slovenske muskelbunten Eva Urevc konkurrerte mot programleder Øyvind Godø i styrkeøvelsen "dips". Klippet er fra Afterski #3. Programmet kan sees i sin helhet på Dagbladet TV. Vis mer

- Uten alle rundt meg, Jørn, Pål Gunnar, Karstein, mamma, pappa, resten av familien og alle jentene på laget, hadde jeg aldri klart det, sier Dalsbygdas store helt.

Manager Jørn Ernst måtte tørke tårer da hun møtte Dagbladet minutter etter at Johaugs gull var i boks.

Reaksjonene gleder den nybakte verdensmesteren. Hør Johaugs gullintervju med Dagbladet her:

GULL: Det er øyeblikket Therese Johaug (30) har ventet på i 863 dager. Hun var fullstendig overlegen på lørdagens 15 kilometer. Reporter: Øyvind Godø. Video: Kristoffer Løkås / Dagbladet Vis mer Vis mer

Torsdag

21. februar

Kl 12.00 Prolog sprint: Sprint fristil kvinner og herrer
Kl 14.00 Finaler: Sprint fristil kvinner og herrer

Fredag

22. februar

Kl 10.30 Hopp storbakke: Kombinert (HS120 i Innsbruck)
Kl 16.15 Kombinert langrenn: 10 kilometer

Lørdag

23. februar

Kl 11.00 15 kilometer skibytte: Kvinner
Kl 12.30 30 kilometer skibytte: Herrer
Kl 14.30 Hopp Storbakke: Herrer

Søndag

24. februar

Kl 09.15 Semifinaler lagsprint: Langrenn kvinner og herrer
Kl 10.30 Hopp lagsprint: Kombinert
Kl 11.30 Finaler lagsprint: Sprint fristil langrenn kvinner og herrer
Kl 13.30 Lagsprint kombinert 2 x 7,5 kilometer langrenn
Kl 14.45 Lagkonkurranse hopp: I Innsbruck

Tirsdag

26. februar

Kl 13.30 10 kilometer klassisk: Kvinner
Kl 16.00 Kvalifisering hopp: Kvinner

Onsdag

27. februar

Kl 14.00 15 kilometer klassisk: Herrer
Kl 16.15 Hopp: Kvinner

Torsdag

28. februar

Kl 11.00 Hopp normalbakke: Kombinert
Kl 13.00 Stafett langrenn: Kvinner, 4x5 kilometer
Kl 15.15 Kombinert langrenn: 10 kilometer

Fredag

1. mars

Kl 13.15 Stafett langrenn Herrer, 4x10 kilometer
Kl 16.00 Hopp Herrer, normalbakke

Lørdag

2. mars

Kl 11.00 Lagkonkurranse kombinert: Hopp normalbakke
Kl 12.15 30 kilometer: Kvinner, fristil
Kl 14.45 Lagkonkurranse kombinert: Langrenn, 4x5 kilometer
Kl 16.00 Mixed lagkonkurranse hopp: normalbakke

Søndag

3. mars

Kl 13.00 50 kilometer: Herrer, fristil

Kan du slå venner, rivaler, langrennsløpere og eksperter i Fantaski?

Dagbladet og Swix lanserer et nytt managerspill for langrenn. Her kan du sette opp ditt eget lag bestående av seks jenter og seks gutter foran hver verdenscuprunde. Du får poeng ut ifra hvordan dine utøvere presterer.

Spillet går over hele sesongen, men du vinner premier hver eneste runde.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer