DROPPER TOUR DE SKI: Therese Johaug. Foto: NTB Scanpix
DROPPER TOUR DE SKI: Therese Johaug. Foto: NTB ScanpixVis mer

Norges tropp til Tour de Ski

Johaug vraker Tour de Ski: Her er hennes tre grunner

Johannes Høsflot Klæbo debuterer i Tour de Ski, mens tre ulike årsaker gjør at Therese Johaug står over årets tour. Blant annet er hun i for god form og trenger å hente seg inn igjen mentalt. Dette er Norges Tour de Ski-tropp.

Skiforbundet offentligjorde i dag Norges tropp til Tour de Ski. Totalt har Norge med seg 20 utøvere.

Årets Tour innledes med sprint og 10/15 km fri teknikk i italienske Toblach 29.-30. desember. og avsluttes tradisjon tro med en melkesyrefest opp slalåmbakken i Val di Fiemme 6.januar.

- Det blir en veldig spennende Tour. Vi har med flere av våre sterkeste utøvere som vi vet kan være med å prege Touren, og vi håper å ha med en herre eller kvinne som kan være med å kjempe om sammenlagtseieren, sier landslagssjef Vidar Løfshus.

«FUSKAR»: Bildene av Therese Johaugs ekstreme forvandling rører svenskene. Samtidig diskuterer Tomas Pettersson og Vidar Løfshus om Johaug egentlig er en «fuskar», som hun ble omtalt som i Expressen. Programleder: Øyvind Godø. Video/redigering: Kristoffer Løkås Vis mer

Johaug dropper Touren
En av dem som velger å stå over, er Therese Johaug. Hun følger dermed i Marit Bjørgens fotspor også her. Bjørgen sto ofte over Tour de Ski når det var mesterskap samme år.

- Plan A var å gå Tour de Ski. Så skulle hun telle opp og oppsummere etter Davos. Status er at Therese er i bedre form enn forventet. Er man i veldig god form, skal man være forsiktig med å gå for mange skirenn og gå Tour de Ski, forteller kvinnelandslagstrener Ole Morten Iversen til Dagbladet.

Han fortsetter:

- I tillegg har Therese hatt en veldig tøff sommer og vår. Hun har vært gjennom veldig mye, med dødsfall i nær vennekrets, comeback og mange medietreff. Hun fikk en reaksjon etter Kuusamo og vil nå være på den sikre siden. Derfor står Therese over Tour de Ski. Det må ikke bli for mye.

Iversen og det norske støtteapparatet er opptatt av at Johaug ikke har gått skirenn på to år, og de dermed vil matche henne forsiktig. De går for den sikre og trygge løsningen, selv om Johaug selv har veldig lyst til å gå:

- Det er en smart, god og kynisk prioritering. Mange har mye å lære av Therese her. Jeg savner flere som tør å gjøre det samme. Vi var til slutt veldig enige om valget, både landslagsledelsen, Pål Gunnar og Therese selv. Tour de Ski kan hun gå neste år, men VM i Seefeld er bare nå.

DEBATT: Vidar Løfshus og Tomas Pettersson gjester Dagbladets langrennsprogram og snakker ut om tidligere feider sammen med programleder Øyvind Godø. Debatten stiger når Therese Johaug og ikke minst Petter Northug blir tema, mens Pettersson røper Sveriges spesielle syn på Heidi Weng. Løfshus og Pettersson slår også alarm om norsk kvinnelangrenn. Vid... Vis mer

Altså: Johaug dropper denne sesongens utgave av touren av disse tre årsakene:

* Hun er i så god form at hun må være forsiktig med å gå for mange skirenn.
* Hun har hatt et veldig tøft år og trenger tid å hente seg inn igjen mentalt.
* Tour de Ski kan hun vinne neste sesong, mens VM er bare denne vinteren.

Johannes Høsflot Klæbo derimot er klar for sin første Tour de Ski.

Dette er Norges tropp:

Kvinner: Ingvild Flugstad Østberg, Maiken Caspersen Falla, Astrid Uhrenholdt Jacobsen,Kari Øyre Slind, Kathrine Rolsted Harsem, Heidi Weng, Lotta Udnes Weng, Tiril Udnes Weng, Mari Eide og Anna Svendsen.

Menn: Martin Johnsrud Sundby, Hans Christer Holund, Emil Iversen, Didrik Tønseth, Simen Hegstad Krüger, Sjur Røthe, Johannes Høstflot Klæbo, Martin Løwstrøm Nyenget, Eirik Brandsdal og Finn Hågen Krogh.

Kan du slå venner, rivaler, langrennsløpere og eksperter i Fantaski?

Dagbladet og Swix lanserer et nytt managerspill for langrenn. Her kan du sette opp ditt eget lag bestående av seks jenter og seks gutter foran hver verdenscuprunde. Du får poeng ut ifra hvordan dine utøvere presterer.

Spillet går over hele sesongen, men du vinner premier hver eneste runde.