Therese Johaugs treningsplan

Johaug vurderer drastiske endringer fram mot VM i 2019: - Plutselig fikk vi veldig god tid

Kan teste ut VM-løypene allerede i vinter.

ALLEREDE I GANG: Therese Johaug og broren Karstein gjennomfører treningsplanen de la før tirsdagens dopingdom som planlagt, men endrer mye framover. Her er de på rulleski i Castelrotto fire timer etter tirsdagens emosjonelle pressekonferanse. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
ALLEREDE I GANG: Therese Johaug og broren Karstein gjennomfører treningsplanen de la før tirsdagens dopingdom som planlagt, men endrer mye framover. Her er de på rulleski i Castelrotto fire timer etter tirsdagens emosjonelle pressekonferanse. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): De siste ti månedene har hele Therese Johaugs hverdag handlet om å finne fram til en uslåelig form i februar 2018.

Når OL i Pyeongchang åpner 9. februar, var planen å vinne det eneste individuelle gullet Johaug mangler i premieskapet sitt.

Tirsdag ble OL-drømmen knust da idrettens internasjonale voldgiftsrett, CAS, utestengte henne i atten måneder for clostebolbruken i september i fjor.

- Jeg har sagt at jeg ikke vil ikke gi meg før jeg står på startstreken igjen. Jeg føler fortsatt det er sånn, men jeg vet ikke hvordan motivasjon og det mentale blir framover, sa Johaug på pressekonferansen hun holdt på hotell Steger-Dellai i Seiser Alm tirsdag.

HVILER IKKE: Therese Johaugs manager, Jørn Ernst, publiserte onsdag en video av 29-åringen på ei rulleskiøkt. - Tårene er tørket bort, støvet er børstet av, Seefeld neste, skriver Ernst. Video: Jørn Ernst Vis mer

- Frarøvet to årsverk

OL-planen stoppet da, og Johaug trengte noen dager på å samle seg før hun la en ny plan.

Nå begynner den å ta form.

- Vi har prata litt sammen om det, og vi tenker litt det samme, uten at vi har lagt en detaljert plan for det som skal skje framover nå. Plutselig fikk vi veldig god tid, dessverre, det er jo nesten halvannet år til den neste konkurransen hun kan gå, sier Johaugs trener, Pål Gunnar Mikkelsplass, til Dagbladet.

Den tidligere landslagsløperen og -treneren påtok seg jobben med å trene Johaug da hun først ble suspendert i fjor høst. I de ti månedene som har gått, har alt handlet om OL i Pyeongchang.

- Det blir så brutalt, det er litt surrealistisk alt dette, sier Mikkelsplass om tirsdagens dom.

- Men min egen motivasjon ble ikke noe mindre, i hvert fall. Jeg hadde ikke trodd at hun kom til å bli frarøva to årsverk av dette, så sånn sett var overraskelsen stor hos meg også. Nå er det sånn, og hun har allerede lagt dette bak seg og begynt å blinke ut ting som ligger der framme. Hun er sterk i hodet, og det er bra, for vi trenger henne i framtida, sier Mikkelsplass til Dagbladet.

- JEG ER KNUST: I dag falt CAS-dommen, og Johaug blir utestengt i 18 måneder, og mister dermed OL. Video: NTB Scanpix Vis mer

Gjennomfører høydesamlinga

Når det gjelder den umiddelbare framtida er den klar allerede nå. Johaug fullfører høydesamlingen i Seiser Alm, og reiser videre til mer høyde i Livigno.

Der blir hun i en drøy uke til. Så er det mer åpent.

- Hun har trent ekstremt bra i lang tid nå, men i denne toppidretten kan man bli litt utbrent om man skal holde det trøkket oppe i lang tid. Hun skal fullføre den samlinga hun er på nå, men så må hun lande litt. Det er mange tanker rundt det som er skjedd, så det er greit å få litt fred og ro rundt det og tenke litt framover etterhvert.

- Når er framtidsplanen klar?

- I grove trekk og tanker vil vi få den på plass ganske kjapt, men det er ikke noen vits i å detaljplanlegge for mye akkurat nå. Det er femten måneder til konkurransesesongen, og jeg tror at etter trøkk på trøkk så kan det være viktig å få tankene over på andre ting. Hun kommer fortsatt til å trene bra, men ikke med den samme intensiteten som hun har gjort til nå.

Kan teste mer høydetrening

Johaug kan trene med landslaget fra 18. februar i år. Det er midt under OL, og dermed må Johaug i praksis trene på egenhånd helt fram til sesongen slutter i midten av mars.

Johaug kan ikke konkurrere før 18. april 2018.

- Kanskje vi skal prøve oss fram med litt mer høydetrening det neste året med tanke på Seefeld. Det er en mulighet å kjøre noen testløp på samme høyde, for eksempel, at vi kan eksperimentere litt med det, sier Mikkelsplass med tanke på at det neste mesterskapet Johaug kan gå ligger på 1180 meter over havet.

VM i østerrikske Seefeld begynner 20. februar 2019, men allerede siste helgen i januar i år, arrangerer de prøve-VM.

- Er det aktuelt å reise til VM-løypene i Seefeld på treningsleir allerede i vinter?

- Dette blir bare tanker, men å være der og prøve løypene kan være noe vi gjør. Det er viktig å kjenne på motivasjonen, og å oppsøke VM-løypene kan være med og bidra til det, sier Mikkelsplass.

- Har Johaug problemer med å motivere seg etter dommen mot henne?

- Nei, jeg tror kanskje heller motivasjonen blir enda større. Men må man porsjonere det ut litt, og så komme inn i motivasjonen igjen etterhvert. Det er lett å bli overtrent og utbrent, så hun må gjøre de rette tingene framover. Det vil være å trene mindre og mer lystbetont en stund for å bygge opp kroppen og motivasjonen videre.

- Jeg er trygg på at det meste skal gå seg til.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer