MISTER OL: I dag kom beskjeden om at Therese Johaug går glipp av OL. Her under møte med pressen i Seiser Alm tidligere i dag. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
MISTER OL: I dag kom beskjeden om at Therese Johaug går glipp av OL. Her under møte med pressen i Seiser Alm tidligere i dag. Foto: John T. Pedersen / DagbladetVis mer

Johaug-saken

Johaugs advokat: - Vi er svært skuffet. Therese er fullstendig knust

Therese Johaug går glipp av OL.

SEISER ALM/OSLO (Dagbladet): Etter flere utsettelser og mye frem og tilbake ble Johaug-dommen endelig klar i dag. Hun er utestengt i 18 måneder, og mister dermed OL i 2018.

- Vi er svært skuffet. Therese er veldig trist over dette, sier Johaugs advokat Christian B. Hjort til Dagbladet.

Han hadde ikke forventet en så lang straff.

- 18 måneder for bruk av en leppekrem som ikke har en prestasjonsfremmende hensikt, fremstår som helst uforståelig og uforholdsmessig for meg, sier Hjorth.

Han fortsetter:

- CAS har, etter vårt syn, ikke problematisert i tilstrekkelig grad hva man med rimelighet kan forvente av en utøver i den konkrete situasjonen hun var i. Istedenfor har CAS tatt henvisninger til andre forhold.

- Vi er uenig i CAS' aktsomhetsvurdering. Resultatet på 18 måneder er også uforenelig med andre avgjørelser, mener Hjort.

SKUFFET: Therese Johaugs advokat, Christian B. Hjort, hadde forventet en kortere straff for sin klient. Her på den muntlige høringen i januar. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SKUFFET: Therese Johaugs advokat, Christian B. Hjort, hadde forventet en kortere straff for sin klient. Her på den muntlige høringen i januar. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Hjort sammenligner med en nærliggende, lignende hendelse.

- Det mest nærliggende er å sammenligne med den italienske svømmeren som ble utelukket for bruk av samme krem i 12 måneder. Hun fikk kremen av sin mor. Der ble det vist til at hun burde forhørt seg med sin lege. Det gjorde Johaug, men likevel får hun ytterligere seks måneder, sier en oppgitt Hjorth.

- Uansett fremstår avgjørelsen som uforholdsmessig. Å utelukke noen i to sesonger for en feil, er å undergrave legitimeten til idrettens eget regelverk.

«Fullstendig knust»

I en pressemelding fra Advokatfirmaet Hjort DA skriver de at «Therese Johaug er fullstendig knust over avgjørelsen (...)»

Niels Kiær i Antidoping Norge mener det er for tidlig å mene noe særlig om dommen.

- Antidoping Norge var ikke til stede i saken og ikke i CAS, og har ikke grunnlag for å vurdere det. Vi må bare ta de 18 månedene til etterretning, sier Kiær, som er advokat for domsutvalget i Antidoping Norge, til Dagbladet.

- Hva tenker du om dommen som kom i forhold til vedtaket deres på 14 måneder?

- Jeg kan ikke tenke noe om det uten å se begrunnelsen fra CAS. Vi hadde vår vurdering, domsutvalget sin, og så hadde CAS sin. Vi må lese dommen først.

Bakgrunn

Det er cirka ett år siden det hele startet. Landslaget var på høydesamling i Italia, og der fant Johaug og lege Fredrik Bendiksen ut at Johaugs lepper måtte behandles på grunn av solforbrenning.

Bendiksen stakk på et lokalt apotek i Livigno og kjøpte kremen Trofodermin og en annen krem. Grunnen til dette var at stoffet landslaget normalt sett brukte ikke var i den legekofferten som var med på turen.

Da Johaug kom tilbake i Oslo ble hun dopingtestet. I forbindelse med testen meldte hun fra om at hun hadde brukt kremen Bendiksen kjøpte til henne i Italia.

I ITALIA: Therese Johaug på trening sammen med broren Karstein i Seiser Alm forrige uke. Foto: Tormod Brenna / Dagbladet
I ITALIA: Therese Johaug på trening sammen med broren Karstein i Seiser Alm forrige uke. Foto: Tormod Brenna / Dagbladet Vis mer

To og en halv uke senere fikk Johaug beskjed av Antidoping Norge om at de hadde funnet ulovlig stoff i urinprøven hennes.

Uken etter, 13. oktober, ble det klart at Johaug hadde blitt tatt i doping.

Påtalenemnda i Antidoping Norge nedla en innstilling på 14 måneders utestengelse - for Norges Idrettsforbunds domsutvalg ga Johaug en straff på 13 måneder. Johaug hadde rukket OL hvis dette hadde vært gjeldende.

Det internasjonale skiforbundet (FIS) valgte imidlertid å anke dommen til CAS, og i dag ble det altså klart at skistjerna ikke skal delta i de olympiske lekene neste år.