Karstein Johaugs kronglete vei

Johaugs bror fnyser av Northug-duell og reagerer på regelverk:
- Til min store fortvilelse

Karstein Johaug (24) hevder han ikke får melkesyre når han går klassisk. Fremgangen denne sesongen har vært enorm, men veien til målet har blitt mye verre etter FIS' regelendring.

FORTVILER: Karstein Johaug er ingen fan av FIS' regelendring. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
FORTVILER: Karstein Johaug er ingen fan av FIS' regelendring. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer

SJUSJØEN (Dagbladet): Ingen har flere langrennsløpere i verdenstoppen enn Norge. Og ingen er i nærheten av å ha like mange langrennsløpere på nivået rett under de beste som Norge.

De satser og trener omtrent like hardt som verdenseliten. Målet er akkurat det samme. Resultatene er bare hakket svakere. Det siste lille mangler.

En rask titt på skistjernenes søsken forteller hvor marginalt det er, som Maiken Caspersen Fallas tvillingbror Marius, Ragnhild Hagas bror Marius, Marit Bjørgens søskenbarn Anne Kjersti Kalvå og Therese Johaugs lillebror Karstein.

Drømmen om å få representere Norge i verdenscupen lever fortsatt. Muligheten er der også. Men de nye regelendringene til det internasjonale skiforbundet (FIS) før denne sesongen, gjør veien til målet ekstra vanskelig å oppnå.

Fortviler over FIS

For å redusere Norges dominans, ble verdenscupkvotene redusert før denne sesongen. Det betyr færre nordmenn i verdenscupen. Det betyr reduserte sjanser for å oppnå drømmen for de utallige fulltidssatsende langrennsløperne i Norge, deriblant Karstein Johaug (24).

UTVIKLING: Karsten Johaug har vist stor utvikling denne sesongen med storesøster Therese som treningspartner - og helt uten melkesyre. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
UTVIKLING: Karsten Johaug har vist stor utvikling denne sesongen med storesøster Therese som treningspartner - og helt uten melkesyre. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Innen 2018 er målet mitt å representere Norge i verdenscupen. Dessverre er det kvotebegrensninger i verdenscupen. Det er til min store fortvilelse, sier han til Dagbladet.

- Hvorfor fortviler du?

- Jeg mener det er feil grep å begynne der. Hvis jeg får sjansen i Holmenkollen og blir nummer 40, kommer ikke det til å ødelegge for noen, men det kommer til å gi meg ekstra motivasjon. Det forandret ikke tetbildet. Martin Johnsrud Sundby vinner uavhengig av reduserte kvoter. Og det er det som har vært problemet: dominansen på toppen, mener han.

Lillebror Johaug fortsetter:

- Det er veldig synd for oss som kjemper for å nå målene våre. Jeg tror ikke jeg trener noe mindre enn de beste i verden, forteller 24-åringen.

Fnyser av Northug-duell

I en årekke har Karstein sett sin storesøster Therese herje i skiløypa, helt siden det store internasjonale gjennombruddet med bronse på tremila i Sapporo i 2007.

Nå er plutselig rollene snudd på hodet. Therese gleder seg stort over lillebrors eventyrlig utvikling denne sesongen - med blant annet 8. plass i norgescuprennet på Lygna og 16. plass i skandinavisk cup i Lahti før jul.

- Vi hjelper hverandre. Det er moro å se på fremgangen til Karstein. Alle langrennsløpere har et mål om å representere Norge internasjonalt. Det er mulig også for Karstein, sa Therese Johaug nylig til Dagbladet.

I norgescuprennet i Sjusjøen i helga jaktet Karstein ryggen til Petter Northug i comebacket på lørdag. Han tok innpå innlendingsvis, men sprakk og havnet 12 sekunder bak i mål på en dag hvor Mosvik-ekspressen ikke gikk i kjelleren.

- Om jeg slår Petter Northug eller ikke, bryr jeg meg ikke om. Det er plasseringa isolert sett som betyr noe. Northug kan bli nr. 100 eller vinne med ett minut. Han er en ustabil målestokk, sier Karstein Johaug.

I klassiskløpet søndag gikk det - som ventet - bedre for 24-åringen, som endte på 8. plass, 1.13 bak vinner Pål Golberg, men bare tre sekunder bak landslagsløper Martin Løwstrøm Nyenget.

Blir ikke stiv

Nå kommer lillebror Johaug med en overraskende nyhet:

- Jeg blir ikke stiv. Det tror jeg er en veldig fordel når man går skirenn, forteller han.

- Du stoppes ikke av melkesyra? Hva legger begrensningene da?

- Det er pusten som stopper meg. Det muskulære blir ikke en begrensning når jeg går klassisk. Jeg kan ligge på veldig høy puls uten å bli stiv i klassisk. Skøyting er mer muskulært, og jeg kan ikke ligge og pushe på like høy puls der, sier Karstein.

Tidligere har han vært best i sprint, med andre ord stikk motsatt av storesøstras spisskompetanse. I år har Karstein Johaug gjort det svært bra i distansrenn i klassisk.

- Det har løsnet i klassisk for meg i år. Jeg klarer å pushe på en litt annen måte enn før. Jeg har trent mye med Therese. Det har hjulpet. Jeg har blitt mer gjennomtrent. Jeg har økt treningsdosene. Det gir resultater, mener han.

I løpet av 2018 vil han gå verdenscuprenn. Sesongens mål er å bli topp 15 i NM.

-Jeg tror det er mulig. Jeg har vist at jeg har det nivået inne, avslutter Karstein Johaug.