JUBELJENTER: Marit Bjørgen og Therese Johaug med medaljene på premieutdelingen i Cavalese. Johaug var sterkest i dag, og gullet på 10 kilometer fristil unnslapp Bjørgen en gang til. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET.
JUBELJENTER: Marit Bjørgen og Therese Johaug med medaljene på premieutdelingen i Cavalese. Johaug var sterkest i dag, og gullet på 10 kilometer fristil unnslapp Bjørgen en gang til. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET.Vis mer

Johaugs gull kan ødelegge Bjørgens utrolige samling

Ett av to som mangler for et komplett premieskap.

VAL DI FIEMME (Dagbladet): Marit Bjørgen har en fantastisk karriere bak seg, og i dag tangerte hun også Jelena Välbes rekord på 24 mesterskapsmedaljer.

Therese Johaugs gullmedalje kan imidlertid ha satt stopper for en annen utrolig prestasjon: Komplett gullsamling fra OL og VM, gull i alle øvelser i begge stilarter.

Bjørgen manglet to gull før dette mesterskapet: 10 kilometer fristil og 30 kilometer fristil.

Derfor hadde hun ekstra lyst til å vinne nettopp dagens distanse - men Johaug ble altså for sterk.

- Jeg har vel gull på alle distanser, men jeg mangler denne i fristil. Men jeg tenker ikke så mye over det akkurat nå, sier Bjørgen etter å ha fått sølvet rundt halsen i Val di Fiemme.

- Jeg har sagt at målet mitt var én gullmedalje her, men det er lov å drømme om flere. Men jeg var forberedt på at det kunne være tøft å ta gull på alle distanser her, sier hun til Dagbladet.

Kunne vært komplett etter OL
10 kilometer fristil var åpningsdistansen i Vancouver-OL i 2010, der Charlott Kalla tok gullet.

I Holmenkollen var det 30 kilometer fristil, men også der var Johaug sterkere enn Marit Bjørgen.

Neste mulighet til å ta den kommer i Sotsji neste vinter, mens 10 kilometer fristil først er aktuelt på programmet i VM i Falun 2015. Der er det ikke bekreftet at Bjørgen kommer til å delta.

Godt å høre mamma og pappa
I dag var det Therese Johaug som sto øverst på seierspallen da nasjonalsangen ble sunget av hundrevis av glühwein-stemte nordmenn i Cavalese, og jenta fra Dalsbygd nøt hvert eneste minutt.

- Dette er utrolig stort og noe jeg har drømt om i hele år. At jeg klarer det på denne dagen her er fantastisk. Det er utrolig moro å se at det er så mye folk fra Norge som har kommet ned hit som heier på oss, og ser på oss når vi går skirenn. Det sier litt om ski-interessen i Norge, sier Johaug, som hadde en hel haug med supportere på medaljeseremonien.

- Det gir en ekstra trygghet og en ekstra ro at jeg har med meg en egen fanskare. Veldig godt å høre stemmene til mamma, pappa, tanter og onkler uti der, sier Johaug til Dagbladet.

Og Marit Bjørgen kjenner konkurransen fra lagvenninnen nå, hun kan måtte tåle flere nederlag for Johaug.

- Hun puster meg i nakken, absolutt. Det er med på å motivere meg også, da vet jeg at det jeg gjorde i fjor ikke er godt nok i år, sier Marit Bjørgen.

- Therese og jeg trener mye sammen, og gutsen hennes til å bli bedre det inspirerer det meg. Vi gjemmer oss aldri unna og pusher hverandre, og det tror jeg er en faktor for at vi har løftet oss begge to. I tillegg er vi også gode venninner, sier Bjørgen.