MINDRE TRENING: Therese Johaugs tunge periode har medført kutt i treningsmengden. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
MINDRE TRENING: Therese Johaugs tunge periode har medført kutt i treningsmengden. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Therese Johaug: - Jeg må ta vare på meg selv

Johaugs krisegrep etter tragediene: Har kuttet treningsdosene

Therese Johaug har tatt flere hviledager i kjølvannet av at venninnene Ida Eide og Vibeke Skofterud døde brått, for å unngå å gå på en smell. Johaug er ikke mentalt klar for sesongstart for øyeblikket.

KVITFJELL (Dagbladet): Dødsfallene til Ida Eide (30) og Vibeke Skofterud (38) har forvandlet Therese Johaugs (30) glede over sitt eget comeback til svært tunge måneder.

Hennes gode venninner savnes sårt.

Før pressemøtet på Kvitfjell i formiddag ba Johaug om forståelse for at hun ikke ønsket å snakke om venninnenes tragiske bortgang.

Til Dagbladet forteller likevel Johaug at de tragiske dødsfallene har påvirket henne i sterk grad, også på det sportslige plan.

30-åringen fra Dalsbygda har måttet kutte ut flere treningsøkter og redusere treningsmengden de siste ukene.

- Ikke et overmenneske

Krisegrepene tror Johaug har vært essensielle for å unngå å gå på en smell.

- Jeg har prøvd å gjøre det beste ut ifra forutsetningene som har rammet meg. Det har skjedd mye andre ting som har vært tøft. Derfor er det viktig at jeg ikke tror at jeg er et overmenneske. Jeg er ikke et overmenneske. Derfor har jeg måtte redusere treningen, stå over noen økter og ta vare på meg selv, forteller Therese Johaug til Dagbladet.

I RUTE: Til tross for noen hviledager ekstra så Therese Johaug råsterk ut på dagens trening i Kvitfjell. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
I RUTE: Til tross for noen hviledager ekstra så Therese Johaug råsterk ut på dagens trening i Kvitfjell. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Jeg vet at jeg ikke kan pushe meg for hardt i en så vond periode. Det kan gjøre vondt til verre. Da er det bedre å trappe ned på treningen og ta vare på meg selv.

Flere hviledager

Johaug presiserer at hun ikke har kuttet treningen veldig mye, men likevel vesentlig.

- Det handler om å roe ned litt, som å ta en hviledag ekstra her og der. Det har i hvert fall vært viktig for meg, for at jeg skal komme gjennom denne perioden. Det har vært viktig for å koble av og tenke på andre ting, sier Johaug til Dagbladet.

AVSKJED: I dag begraves den populære langrennsløperen Vibeke Skofterud i Eidsberg kirke. Skijentene leste fra kransene rundt Vibekes kiste. Vis mer

- Tror du disse ukene med mindre trening kan påvirke sesongen din?

- Nei, jeg tror ikke det vil påvirke sesongen min. Grunnlaget er sterkt. Det skal være sterkt nok, til tross for noen uker med mindre trening.

Ikke mentalt klar for sesong

Langrennsesset har i lys av sin egen dopingsak og ikke minst venninnenes bortgang fått et nytt perspektiv på livet.

Langrenn har blitt mindre viktig.

- Det som har skjedd, gir perspektiv på livet, på hva som er viktig og hva som er mindre viktig. Jeg tror det er viktig å se det store og hele bildet, sier Johaug.

Selv om hun ikke har konkurrert i verdenscupen siden 2015, er Johaug glad det fortsatt er nesten to måneder til sesongstart. For akkurat nå er hun ikke mentalt klar for sesong.

- Jeg er glad det ikke er sesong ennå, selv om det er flere år siden jeg sist konkurrerte. Grunnen til det er at jeg ønsker at det skal roe seg ned litt og at jeg skal være mer på plass mentalt når sesongen starter, sier motbakkedronningen til Dagbladet.

- Samholdet i laget er utrolig viktig. Vi har virkelig sett det den siste perioden hvor heldige vi er som har hverandre og hvor sterkt tilknyttet vi er, også utenfor idrettssammenheng. Flere av oss henger mye sammen også utenom samlinger.

Til Dagbladet sier trener Ole Morten Iversen at han tror treningskuttet har vært helt nødvendig for Johaug i denne perioden.

- Therese har ikke trent veldig mye mindre, men roligere har det vært. Jeg tror det har vært viktig for henne, sier Iversen.