Fredrik Bendiksen etter Johaug-saken:

Johaugs lege har trukket seg fra prestisjetunge verv i IOC

Suspenderte seg selv.

FORTVILET: Therese Johaug viste følelser under pressemøtet sammen med Norges Skiforbund, der hun forklarte årsaken til positiv dopingtest. Video: NTB Scanpix Vis mer Vis mer

(Dagbladet): Landslagslege og mangeårig idrettsmedisiner Fredrik S. Bendiksen tok på seg hele ansvaret for Therese Johaugs positive dopingprøve på pressekonferansen i Oslo 13. oktober.

Bendiksen innrømmet å ha kjøpt leppesalven Trofodermin på et lokalt apotek i Livigno og gitt den til Johaug med en garanti om at hun kunne bruke den innenfor det eksisterende dopingreglementet.

Han registrerte at det sto clostebol på pakken han ga Johaug, men klarte ikke koble det anabole steroidet til listen over forbudte prepatater, fortalte han.

Trakk seg fra jobben

Clostebol er stoffet Johaug testet positivt på og kan i verste fall medføre en utestengelse fra idretten i fire år.

- Jeg blir ofte sett på som kranglete nøyaktig, i denne situasjonen har det skjedd en glipp og jeg skal ta konsekvensen av det, fortalte han samtidig som han trakk seg fra jobben som landslagslege med umiddelbar virkning.

En knapp uke senere åpnet også Antidoping Norge sak mot Bendiksen.

- Dette er noe jeg har vært forberedt på og har forståelse for. Jeg har så langt i denne prosessen vært opptatt av å opptre ryddig og redelig, sa Bendiksen i en pressemelding fra Norges Skiforbund.

- JEG FINNER STYRKE GJENNOM KJÆRLIGHETEN: Therese Johaug møtte pressen for første gang siden hun fortalte om den positive dopingprøven for nøyaktig to uker siden. Video: NTB Scanpix Vis mer

Trakk seg fra vervene

Da hadde han allerede tatt flere andre grep med tanke på sine andre verv i idretten, og frasagt seg disse.

Bendiksen har vært en svært respektert idrettsmedisiner i mange år. Han var blant annet helseansvarlig for den norske OL-troppen i Sotsji, og har hatt unge verv i OL-organisasjonen internasjonalt.

Blant annet satt han som president i organisasjonskomitéen for den Internasjonale Olympiske Komités (IOC) konferanse om skade- og sykdomsforebygging i idretten, som arrangeres i Monaco i mars 2017.

Bendiksen har også hatt IOC-verv i konferansen for Advanced Team Physician Course, som arrangeres i Cape Town i Sør-Afrika denne måneden.

- Herr Fredrik Bendiksen har suspendert seg selv fra begge disse vervene mens undersøkelsene av ham pågår, bekrefter en talsmann for IOC overfor Dagbladet, men ønsker ikke å utdype hva som eventuelt skjer med Bendiksens verv etter at Domsutvalget i Norges Idrettsforbund har sagt sitt i denne saken.

- Utover det kan vi ikke kommentere denne saken nærmere, sier talsmannen til Dagbladet.

Fredrik Bendiksen er ikke tilgjengelig for kommentarer for tiden, men via Fredriksens advokat får Dagbladet bekreftet at den tidligere landslagslegen selv har trukket seg fra vervene.

Om enn midlertidig.

- Det er riktig at Bendiksen frivillig og på eget initiativ har bedt om å bli midlertidig løst fra sine verv i IOC mens saken for ADNO (Antidoping Norge, red.anm.) er til behandling. Utover dette har vi ingen kommentarer på det nåværende tidspunkt, skriver advokat Jørgen Stålhane i en sms til Dagbladet.

Ble æresmedlem

Høsten 2007 ble tidligere landslagslege i langrenn, Fredrik Bendiksen, utnevnt til æresmedlem i Norsk Idrettsmedisinsk forening (NIMF).

Æresmedlemsskapet fikk han for en rekke ting han inntil da hadde gjort for foreningen, som blant annet å ha vært med på å skape tidskriftet Norsk Idrettsmedisin, skrev Tidsskriftet for den Norske Legeforening da.

I tillegg til det, var Bendiksen en av arkitektene bak dannelsen av Senter for Idrettsskadeforskning i 2000.

Sponset som Pfizer-sjef

Som landdirektør for legemiddelfirmaet Pfizer i Norge, valgte Bendiksen å sponse Norges Olympiske Komité og Norges Idrettsforbund med et betydelig beløp, en halv million kroner hvert år, for å få startet senteret.

- Vi tror dette er starten på en ny tid, og vi ser at et samarbeid mellom offentlige og private instanser innen helsevesenet i vid forstand er helt nødvendig, sa Bendiksen i senterets egen pressemelding da de forlenget avtalen med tre år i 2002.

To år etter at sponsoravtalen med Pfizer gikk ut ble Bendiksen æresmedlem i NIMF. Da jobbet han ikke lenger i Pfizer heller.

Beholder æresmedlemsskapet

Men der Bendiksen tok konsekvensen av sin fatale tabbe i Johaug-saken, gikk av som landslagslege med umiddelbar virkning og sa fra seg IOC-vervene, gjorde han ingenting med æresmedlemsskapet i NIMF.

Det er heller ikke aktuelt for NIMF å frata ham æresmedlemsskapet.

- Bendiksen har fått sitt æresmedlemsskap på grunn av betydelig innsats for vår forening over mange år. Ut i fra tilgjengelig informasjon og Johaug-sakens status, er det ikke grunnlag for å frata Bendiksen hans æresmedlemsskap, skriver leder for Norsk Forening for Idrettsmedisin og Fysisk Aktivitet, Eva Kristin Birkelund, i en epost til Dagbladet.

Birkelund vil ikke mene noe om det blir aktuelt å frata Bendiksen æresmedlemsskapet dersom han faktisk skulle bli dømt i den pågående dopingsaken mot ham.

- NIMF ønsker ikke å spekulere i utfall av saken, og har ingen ytterligere kommentarer til saken før eventuell dom foreligger, skriver Birkelund.

UTE AV ALT: Den tidligere landslagslegen Fredrik S. Bendiksen, her fra Johaug-pressekonferansen 13. oktober, har trukket seg fra to prestisjetunge IOC-verv.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
UTE AV ALT: Den tidligere landslagslegen Fredrik S. Bendiksen, her fra Johaug-pressekonferansen 13. oktober, har trukket seg fra to prestisjetunge IOC-verv. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix Vis mer