Therese Johaugs hektiske liv

Johaugs privatliv forbauser: - Helt vanvittig

Thereses Johaugs program utenfor skisporet vekker oppsikt. - Jeg har ikke opplevd maken, sier Martine Ek Hagen, som innrømmer at hun ble lykkelig da Johaug fortalte om sommerens smell.

IMPONERT: Tidligere langrennsløper Martine Ek Hagen er imponert over den vanvittige kapasiteten Therese Johaug har utenfor sporet. I studio: Martine Ek Hagen, Øyvind Godø og Kristoffer Løkås. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

At Therese Johaug trener mye, er ingen hemmelighet.

Hvor mye energi og krefter hun bruker ved siden av langrennssatsingen, er imidlertid ikke like kjent.

De fleste toppidrettsutøvere i utholdenhetsidretter tar det svært rolig - med fokus på hvile, restitusjon og søvn mellom øktene - men for Therese Johaug er situasjonen en annen.

En vanlig dag for langrennsdronninga kan være som følger når det ikke er konkurransesesong:

* Hun står opp og trener første økt klokka 06 om morgenen.
* Så jobber hun seks timer med egen merkevare.
* Dernest venter økt nr. 2 med varighet på to nye timer.
* På kvelden varter hun deretter opp med tidkrevende middager til venner som kommer på besøk.

Johaug har så mange jern i ilden og et så aktivt program ved siden av treningen at hennes nærmeste støttespillere må gni seg i øynene.

Det forteller både venninna Martine Ek Hagen og broren Karstein Johaug til Dagbladet.

- Har du møtt henne?

Ek Hagen innrømmer at hun av den grunn ble glad da Johaug gikk på en treningssmell i sommer og viste menneskelige sider og ble så hoven i beina at hun ikke klarte å se sin egne knær.

- Da hun fortalte den historien, ble jeg lykkelig. Hun er faktisk et menneske. Det er så godt å høre at også Therese må ta det rolig noen dager. Hun har en helt umenneskelig kapasitet, både når det gjelder trening og sosiale ting, forteller Martine Ek Hagen til Dagbladet.

MANGE JERN I ILDEN: Therese Johaug tar det sjelden helt med ro. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
MANGE JERN I ILDEN: Therese Johaug tar det sjelden helt med ro. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Jeg må ofte sende melding til henne å si at jeg ikke orker den middagen eller den sosiale aktiviteten i dag, men så ser jeg hva hun har gjort i løpet av dagen: møtt presse, sponsoroppdrag, trent to økter, malt stua og vaska badet. Det er helt enormt.

- Har du mistenkt at Therese ikke er menneskelig?

- Absolutt. Har du møtt henne? Har du sett henne gå på ski? sier hun og ler.

- Sinnssykt

Når Dagbladet gjenforteller Ek Hagens utspill til Therese Johaug, smiler hun og svarer:

- Hun er ikke den eneste som sier det. Jeg er et menneske jeg også og gjør mine feil. Jeg tar det som god lærdom. Jeg lever på en knivsegg med treningen jeg gjør og må ta vare på meg selv, sier Therese Johaug til Dagbladet.

Bror og trener Karstein Johaug forstår godt hva Ek Hagen.

- Jeg støtter delvis det utsagnet. Det er sinnssykt hva Therese tåler av trening, og det virker som ingen ting biter på. Det er helt vanvittig. Det er ikke noe jeg ville ha anbefalt en 16-åring: «Tren dette, så blir du verdensmester.» Da hadde det i stedet blitt overtrening, sier han til Dagbladet.

- Jeg har spurt meg selv om det samme som Martine, spesielt de Johaug-oppdragene er tidkrevende. Jeg tror ikke folk er klar over hvor mye tid hun bruker på det. Therese er meget involvert i merkevaren. Det er ofte hun drar ut kl. 06 og trener i to timer, før hun drar på fotoshoot i seks timer og så trener en ny økt på to timer igjen.

- Og så har hun kanskje venninner på middag hjemme hos seg selv. Og da serverer hun ikke Grandiosa, men ordentlig middag. Så legger hun seg klokka 10 og gjør det samme dagen etterpå igjen. Therese imponerer på flere områder enn på ski, forteller bror Karstein.

TETTE BÅND: Therese Johaug på hytta sammen med bror Karsten. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
TETTE BÅND: Therese Johaug på hytta sammen med bror Karsten. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Hun jobber ganske mye med merkevaren, spesielt om sommeren og høsten er hun veldig involvert i utviklingen av klær.

To jobber

- Therese er sånn sett ikke 100 prosent langrennsløper, fordi hun har en jobb ved siden av?

- Ja, hun har absolutt en jobb ved siden av. Jeg tror folk som følger henne en ukes tid blir overrasket over hvor mye hun gjør ved siden av treningen. Jeg skjønner ikke helt hvordan hun klarer å gjøre alt det hun gjør. Jeg tror det gir henne energi.

Ek Hagen er mektig imponert over kapasiteten til Johaug både i og utenfor skisporet.

- Therese er ekstremt sosialt som skal være med på alle middager og alt som skjer, i tillegg til hard og mye trening, sponsoroppdrag, presse, merkevare. Det virker som hun får energi av alt det, sier den tidligere langrennsløperen, som fikk tildelt sin første verdenscupseier i sommer, til Dagbladet.

- Therese har et tempo og en kapasitet utenfor langrennssporet som er helt unikt. Jeg har ikke opplevd maken hos noen andre jeg kjenner. Jeg kjenner ingen andre som får presset inn så mye som henne.

HOVNE BEIN: Therese Johaug gikk på en smell i sommer, og nå forteller hun hvor ille det var. Reporter/video: Øyvind Godø / Kristoffer Løkås Vis mer

- Jeg tror grunnen til at hun takler det så bra, er året hun var utestengt. Da fikk hun hodet ut av bobla og bygd opp mye overskudd og energi.

Delvis lagt opp

At Therese Johaug bikket over en grense på seinsommeren, skulle nesten bare mangle i lys av hardkjøret hun utsatte seg selv for, mener Ek Hagen.

- Therese trente hardt i forkant av Lofoten-turen og hadde planer om å ta det rolig der. Å hvile for henne, var seks-sju timers gåturer. For en vanlig mann er det ganske tungt. Therese duret på og var ikke helt klar da hun begynte med vanlig trening og konkurranse i Lysebotn igjen, forteller Karstein Johaug.

«KRANGEL»: Den svenske skistjerna Ebba Andersson var ikke spesielt fornøyd med måten. Therese Johaug gikk på i den siste bakken før målgang under 10-kilometeren i Ruka. Video: Expressen TV / NRK Vis mer

Han har selv delvis lagt opp - etter mange år som hardtsatsende langrennsløper. Likevel imponerte Karstein Johaug på Beitostølen med med 17. plass der, foran solide løpere som Andrew Musgrave, Harald Østberg Amundsen, Håvard Solås Taugbøl og Martin Løvstrøm Nyenget på 15 kilometer klassisk.

- Jeg har delvis lagt opp. Jeg gikk på Beitostølen og var veldig fornøyd med det. Jeg har begynt på en nyoppstartet Wang-skole hvor jeg jobber fulltid. Jeg elsker å trene og konkurrere ved siden av, forteller han.

- Hva vil det si å ha delvis lagt opp?

- Du trener hardøktene som gir utviklingen, men gjør ikke alt hver dag for å komme opp til verdenstoppen. Det blir litt som en supermosjonist, man legger ikke alt i det, men kjører hardøktene som gir utvikling.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer