Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Johaugs seier var som ventet. Men én ting overrasket likevel stort

Motbakkedronningen var best i det lette terrenget.

(Dagbladet): Therese Johaug vant med tidenes største seiermargin da hun forrige helg slo toer Ingvild Flugstad Østberg med 3.46 minutter på tremila i Holmenkollen.

Dermed knuste hun Larissa Lazutina og Bente Skaris tidligere rekorder hva angår størst seiersmargin. Det var likevel langt ifra den raskeste løpstiden i Kollen-tremila gjennom tidene.

Johaugs vinnertid var eksempelvis tre minutter svakere enn Skaris vinnertid på tremila i Kollen i 2003 og fire minutter dårligere enn Bjørgen for to år siden. Det sier imidlertid ikke så mye, all den tid forholdene er så forskjellige fra dag til dag og år til år.

Om det er tidenes råeste løp, er derfor umulig å si. At det var et rått løp, er det imidlertid enkelt å konkludere med.

I dag vant Johaug fem kilometer klassisk i Falun med hele 18 sekunder foran Heidi Weng. Denne prestasjonen var også enormt sterk - kanskje også enda større. Nok en gang blir det håpløst å sammenligne.

Men: Løpet var i hvert fall banebrytende for 27-åringen fra Dalsbygda, som er best jo brattere og lengre løpet er.

Ny Johaug For det første vant Johaug sin første fem kilometer i et ordinært verdenscuprenn. For det andre gjorde Johaug noe så sjeldent som å øke forspranget til konkurrentene fra toppen av løypa og inn til mål.

Det betyr at Johaug i dag var sterkest i det lette partiet av løypa. Det ville vært helt utenkelig bare for kort tid siden.

- Jeg ble overrasket over at hun økte i dette partiet. Jeg trodde hun skulle avgjøre i bakken og tape litt inn til mål, men hun økte jo ytterligere også fra toppen og ned. Det viser at Therese har tatt store steg, sier NRK-kommentator Jann Post til Dagbladet.

- Therese blir stadig mer komplett. Staking blir bare viktigere og viktigere, og Therese mestrer nå dette langt bedre enn før. Det er imponerende.

Post tror Johaug vil utvikle seg videre, men at hun aldri vil bli like allsidig som det Marit Bjørgen har vært og forhåpentligvis kommer til å bli igjen.

- Hun kommer aldri til å bli like komplett som Marit. Therese vil aldri bli en så god spurter. Det har hun ikke gener til, men hun kan utvikle seg ytterligere og bli litt bedre for hvert år som går.

Kan slå Bjørgens rekord Bjørgen har vært langrennsdronningen i en årrekke. I år er det Johaug som har tatt over denne tittelen. 27-åringen er i ferd med å kopiere Bjørgens beste verdenscupsesong noensinne.

NORSKE ESS: 
Therese Johaug (f.v.), Marit Bjørgen og Heidi Weng er tre av de norske stjernene som trolig kommer til å kjempe om pallplasseringene neste sesong.
Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
NORSKE ESS: Therese Johaug (f.v.), Marit Bjørgen og Heidi Weng er tre av de norske stjernene som trolig kommer til å kjempe om pallplasseringene neste sesong. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer

I 2011/12 vant Bjørgen 17 renn. Johaug er allerede oppe i 13 triumfer.

- Det blir utrolig spennende å se hvordan det blir når Marit kommer tilbake. Det er umulig å forutsi hvem som blir best. Det er nok av eksempler på utøvere som har kommet sterkt tilbake etter et svangerskap. Det er bare å minne om Liv Grete Skjelbred, sier Post.

- Marit følger med og har sett at Therese har tatt steg. Det blir en utfordring for Marit å slå henne nå, men jeg tviler ikke på at hun kommer til å gjøre det. Marit har fortsatt en spisskompetanse i for eksempel spurter som Therese mangler.

De fire store? Ingvild Flugstad Østberg, ofte omtalt som den «nye Marit Bjørgen», har riktignok bare vunnet ett renn denne sesongen, men har likevel vært så mange ganger på 2. plass at hun truer Johaug i kampen om å vinne verdenscupen sammenlagt.

Neste år kan det fort bli en kamp mellom Østberg, Johaug, Bjørgen og Heidi Weng, som kan utkrystallisere seg som de fire store.

- Ingvild er den som har utviklet seg mest av alle denne sesongen. Jeg tror den utviklingen vil fortsette, og da kan hun utfordre de to store neste sesong. Heidi er den som er nærmest disse og har alle muligheter om hun tar nye steg, mener Post.

Johaug utelukker ikke at hun kan slå Bjørgens seiersrekord.

- Kanskje man kan klare å ta noe fra frøken Bjørgen. Jeg har lyst til å vinne de skirennene jeg stiller opp i, sier Johaug til NTB.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media