SEIER: Stina Nilsson ble hardt presset av landskvinne Maja Dahlqvist, men sikret en ny verdenscupseier i bysprinten i Dresden. Dahlqvist blir nr. 2. Jonna Sundling sørger for trippelt svensk. Video: NRK Vis mer

Stor dag for de norske sprintgutta - krisen øker for sprintjentene

Johaugs trøstende ord - etter ny norsk sprintfiasko

Trippelt svensk og en ny sprintfinale uten norske jenter: Sprintalarmen i norsk kvinnelangrenn ringer høyere og høyere. Men Therese Johaug minner om én viktig ting.

Sindre Bjørnestad Skar fortsatte storformen fra Tour de Ski og gikk helt til topps i verdenscupsprinten i Dresden, et tiendedel foran Gleb Retivykh.

Unge og lovende Erik Valnes kapret 3.-plassen, hans første pallplass i verdenscupkarrieren. 22-åringen åpnet sesongen med å leke seg med Bolsjunov i et renn i Finland, før han ble syk og satt tilbake. I dag viste han høy klasse.

Storfavoritt Federico Pellegrino ble for øvrig disket i en dramatisk kvartfinale etter en i overkant frekk manøver som satte Gros ut av spillet. Dermed ble den regjerende sprintverdensmesteren deplassert, noe som økte sjansen for norsk triumf betraktelig.

I sprintlangrenn på kvinnesiden ser det i øyeblikket ut til å være null sjanse for norsk triumf. Selv finaleplass ble for tøft å nå også i dag for Maiken Caspersen Falla og co.

Norsk fiasko for jentene og svensk storeslem

Falla har vunnet sprintverdenscupen sammenlagt tre ganger på rad, men denne sesongen har hun ikke vært til å kjenne igjen.

SEIER: Sindre Bjørnestad Skar rykket mot slutten og klarte å holde helt inn. Dermed kapret han verdenscupseieren i Dresden, et tiendedel foran Gleb Retivykh. Video: NRK Vis mer

Hun åpnet semifinalen friskt og ledet lenge, men ble parkert da Stina Nilsson fikk med seg Sophie Caldwell og økte tempoet mot slutten. Falla endte på 5. plass i heatet og ble utslått i semifinalen.

Dermed ble det ingen norske jenter i finalen denne gang heller - og bare ei norsk jente i semifinalen. Til sammenlikning hadde Sverige seks jenter i semifinalen og tre i finalen. De tre, Stina Nilsson, Maja Dahlqvist og Jonna Sundling, sørget like godt for trippelt svensk.

Dette kommer oppå det som allerede er en historisk svak norsk sprintsesong for kvinnelandslaget.

- Vi diskuterer dette mye internt og vil rette blikket mot Beijing 2022 for å sikre tiltak som gjør at vi plukker medaljer i kvinnesprinten, varslet Vidar Løfshus nylig overfor Dagbladet.

Historisk bunnivå

«FUSKAR»: Bildene av Therese Johaugs ekstreme forvandling rører svenskene. Samtidig diskuterer Tomas Pettersson og Vidar Løfshus om Johaug egentlig er en «fuskar», som hun ble omtalt som i Expressen. Programleder: Øyvind Godø. Video/redigering: Kristoffer Løkås Vis mer

Akkurat nå er det større sjanse for trippelt svensk enn én norsk sprintmedalje i VM i Seefeld. Det er uvant kost for norsk kvinnelangrenn, som har preget og tidvis dominert sprintlangrenn siden oppstarten i 1996/97-sesongen.

Norge har hatt alle sammenlagtvinnerne av sprintverdenscupen siden Randall vant sist i 2013/14. De fire siste sesongene har Falla vunnet sprintcupen tre ganger og Bjørgen én gang.

Siden Stefania Belmondo ble tidenes første kvinnelige vinner av sprintverdenscupen i 1996/97, da Bente Skari og Trude Dybendahl ble nr. 4 og 5 i samme sprintcup, har Norge hatt jenter helt i toppsjiktet.

Unntaket var i 08/2009 i en sesong hvor Bjørgen vurderte å legge opp og norsk kvinnelangrenn slet stor.

Da ble Celine Brun Lie ble beste nordmann på en 9. plass i sprintverdenscupen sammenlagt, men fremdeles bedre enn status i samme sprintcup er akkurat nå.

Johaugs påminnelse

Overfor Dagbladet henviser Johaug nettopp til 2009 når hun skal beskrive problemet i norsk sprintlangrenn.

- Selv om vi har begynt å trene mer sprint foran denne sesongen, trenger det ikke å gi resultater på 1, 2, 3. Det blir litt som i 2009, hvor vi måtte bygge oss opp gradvis og ta steg for steg. Det må vi nå også, sier Johaug til Dagbladet.

BER OM TÅLMODIGHET: Therese Johaug minner om at det tar tid å snu en tendens. oto: Terje Pedersen / NTB scanpix
BER OM TÅLMODIGHET: Therese Johaug minner om at det tar tid å snu en tendens. oto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

13 av 22 vinnere av sprintverdenscupen sammenlagt har vært fra Norge. De har kommet i to perioder. Norge hadde sprintcupvinneren i samtlige sesonger fra 1997/98 til 2005/06, representert ved Bente Skari fem ganger og Marit Bjørgen fire ganger.

Etter det gikk det åtte sesonger uten norsk vinner, da Petra Majdic, Virpi Kuitunen, Justyna Kowalczyk og Kikkan Randall tok seg av sprintcupseirene. Majdic og Randal vant tre ganger hver. Etter det har altså Norge vunnet alt, mens denne sesongen har de samme jentene kommet veldig skjevt ut.

Paradoksalt nok skjer det etter at Norge hentet Ole Morten Iversen fra svensk kvinnelangrenn, nettopp på grunn av sprintsuksessen han hadde med Stina Nilsson og co.

Stina Nilsson tror imidlertid Norge kommer sterkere etter hvert.

- Jeg tror Norge har mer å by på. Maiken har ikke fått ut sitt beste ennå, sa Nilsson nylig til Dagbladet.

- Hvorfor har dere blitt enda sterkere denne sesongen?

- Vi har hatt et sterkt sprintlag tidligere også, men nå har vi trent veldig mye sammen og sparret hverandre. Nå vet vi hvor lista ligger, og vi kniver mot hverandre på trening. Alle vil slå hverandre og vet at det kan holde også internasjonalt.