John Barnes: - IKKE rasistisk

Liverpool-legenden John Barnes tar et oppgjør med kritikken mot rumensk fjerdedommer.

REAGERER: John Barnes. Foto: NTB
REAGERER: John Barnes. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den tidligere proffspilleren John Barnes (57), som blant annet spilte ti sesonger i Liverpool, har blitt en stemme i rasismedebatten opp gjennom årene.

Nå tar han et oppgjør med bruken av ordet «svart» i en lang Twitter-tirade.

Det skjer etter tirsdagens mye omtalte hendelse, der den rumenske fjerdedommeren brukte ordene «ala negru» (den svarte) om en assistenttrener.

Hendelsen skjedde da Sebastian Coltescu skulle peke ut en på benken til Istanbul Basaksehir, slik at dommeren kunne gi ham rødt kort for å ha oppildnet til bråk underveis i Champions League-kampen mot PSG.

Etterpå har kritikken mot Coltescu haglet, og UEFA skal etterforske saken.

- Ikke rasistisk

Barnes, som ble født på Jamaica og vokste opp i London, reagerer.

- Det er IKKE rasistisk å beskrive lovbryteren som den svarte! Vi sier at folk skal kalle oss svarte .. Han vet ikke navnet og det er seks/sju trenere som står sammen, alle tyrkiske. Én av dem skal utvises, dommeren spør hvem: DEN SVARTE. Hva kan han ellers si for at dommeren skal vite? spør Barnes.

Barnes mener at dersom benken besto av seks mørkhudede personer og en hvit person, så ville fjerdedommeren si at det var «den hvite», og at det ikke vært noe problem.

- Fjerdedommeren vet ikke navnet heller, så han sier «den svarte»! På RUMENSK! Den mørke treneren overhører et rumensk ord som høres ut som er ord han kjenner igjen og blir opprørt, sier Barnes, som sikter til at «negru» minner om ordet «negro».

- Vi må slutte å assosiere ALT relatert til svarte som noe negativ i HVER ENESTE kontekst. Vi sier at folk ikke skal kalle oss fargede, men kalle oss svarte og så klage når de gjør det? Hvis han hadde sagt «svarte jævel» eller noe liknende så er det tydelig, men han sa bare «den svarte» for å beskrive, sier han videre.

Mye omtale

Den rumenske journalisten Emanuel Rosu skriver følgende på Twiter om ordet som ble brukt av fjerdeommeren:

«Dommeren brukte ordet 'negru', som betyr fargen 'svart'. I Romania blir det ikke brukt som et støtende ord for å beskrive fargede spillere. Det unnskylder ikke Coltescu i denne konteksten, uansett».

Andre mener dommeren burde identifisert treneren ved å bruke en annen beskrivelse, og fordømmer ordbruken. Det gjelder blant annet Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan.

Saken har fått stor oppmerksomhet i fotball-Europa. Kampen ble ikke spilt ferdig etter at den ble stoppet etter 14 minutter, og skal spilles ferdig seinere onsdag.

Da er det nederlandske Danny Makkelie og assistentdommere fra Nederland og Polen som skal dømme kampen. UEFA uttalte sent tirsdag kveld at forbundet vil granske det som skjedde i Paris, skriver NTB.

P.S. For ordens skyld skriver Språkrådet følgende om bruken av ordet 'svart': «Svart (og engelsk black) har en gang i tida vært negativt, men siden er det blitt både nøytralt og positivt. Situasjonen i norsk i dag er litt uklar, men det er vanskelig å komme utenom dette ordet når man først er nødt til å bruke noe».

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer