John gir av millionlønna

- Det slår meg ofte hvor heldig jeg er, sier John Carew (21). Derfor går også litt av millionlønna hans til Gambia, der store deler av slekta på farssiden lever under helt andre omstendigheter.

John snakker jevnlig med sin bestemor. Det gir ham innblikk i en tilværelse fjernt fra den han selv opplever.

- Jeg har tenkt mer på dette etter at jeg kom til Spania. Det er store forskjeller, innrømmer han.

Derfor bidrar han også litt økonomisk når han skjønner at det mangler penger til skolegang og andre grunnleggende behov.

- Ikke så merkelig det. Det er ikke uvanlig at fotballspillere som tjener bra, gir litt tilbake til sin nærmeste familie, sier John.

Det han ikke sier, er at familien er kjempestor og at han knapt kjenner de fleste av dem. Men blodsbåndene er der.

Nedtur

Nordmannen er for tida Valencias beste spiss og mest populære spiller.

- Gamle damer skal ha klemmer og man bruker et kvarter på å komme seg fra garderoben og ut i bilen, forteller John og ler.

- Man blir elsket når det går bra, sier han.

Og det har det gjort - både med Valencia og med John selv. I slike perioder er det ofte opp mot 1000 mennesker til stede på Valencias treninger.

- Man kan jo ikke annet enn nyte det. Det er jo et resultat av at man har suksess. Samtidig er det viktig å være forberedt på en nedtur, sier John.

For, som han sier:

- Når du opplever på kroppen hvor viktig fotball er her, og du blir så sterkt idolisert når ting går bra, så har jeg veldig liten lyst til å bli syndebukk.

Høye krav

John har personlig suksess, mye penger og varme i lufta over Sevilla.

- Perfekt. Jeg storkoser meg i Spania, sier han.

Men han er også litt skremt over de voldsomme følelsene som er knyttet til fotballen i Spania. Det har både med spanjolenes naturlige lynne og den genuine interessen for fotballen å gjøre, men de mest ekstreme utbruddene er økonomisk motivert, tror John.

- Folk bruker masse penger på fotballkamper og alt det som hører fotballen til. Når i tillegg vi spillere tjener så bra som vi gjør, så er det ganske naturlig at det stilles veldig høye krav, og at følelsene derfor blir ekstra sterke, sier John.

Litt sliten

Nå ser han fram til noen hviledager i Gudbrandsdalen. To kamper til - den første mot Malaga i kveld, og så er det hjem til jule- og fotballfred.

- Merker at jeg er litt sliten i hodet nå. Har spilt 20 kamper siden jeg kom hit, og stort sett hver tredje dag. Og jeg har vært hundre prosent konsentrert hele tida, først for å komme godt i gang, og etter hvert for å holde unna for mange gode konkurrenter om spissplassen, sier John.

<B>POPULÆR OG SNILL:</B> John Carew banker ikke bare inn mål for Valencia. Han tar seg tid til fansen. I tillegg sender superspissen økonomiske bidrag til familien i Gambia.