Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Johnsrud Sundby kan bli Northugs VM-makker

Testes i lagsprint i verdenscupen.

FØRSTE STIKK: Martin Johnsrud Sundby vant verdenscupåpninga i Gällivare. I VM kan han få sjansen på en uventet distanse. Foto: Terje Bendiksby/NTB Scanpix
FØRSTE STIKK: Martin Johnsrud Sundby vant verdenscupåpninga i Gällivare. I VM kan han få sjansen på en uventet distanse. Foto: Terje Bendiksby/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Ikke er han spesielt god til å spurte. Og aldri har han vært i en semifinale i en internasjonal sprint på seniornivå. Likevel kan Martin Johnsrud Sundby (28) bli aktuell for det norske laget i lagsprint under VM i Val di Fiemme.

Johnsrud Sundby er allerede tatt ut til å gå første etappe for et av de norske lagene i lagsprinten under verdenscupen i Liberec 13. januar.

- Det er mye som kan skje i et VM. Vi ønsker å kartlegge hvilke løpere som kan være aktuell til å gjøre ulike jobber, sier allroundtrener Trond Nystad, som har tatt avgjørelsen sammen med sprinttrener Ulf Morten Aune.

Krever utholdenhet En lagsprint skiller seg vesentlig fra en individuell sprint. I lagsprint er det kortere tid mellom de tre etappene enn det er mellom heatene individuelt. Det betyr at det stilles høyere krav til utholdenhetskapasitet.

Derfor har Petter Northug uttalt at lagsprint er en sterkere øvelse for ham i VM enn den individuelle sprinten. Og i form er Northug en naturlig ankermann. Hvem som blir startmann, er et mer åpent spørsmål.

Martin Johnsrud Sundby er glad for at han får en mulighet til å vise seg fram.

- Aldri testet - Det blir veldig morsomt å finne ut hvordan jeg vil fungere i et slikt sirkus, sier han til Dagbladet.

- Hva tror du?

- Vi har aldri fått testet skikkelig i verdenscupsammenheng hvordan distanseløpere ville klart seg mot sprintere i en sånn sprintstafett. Man tar det for gitt at i en sprintstafett er det sprintere som gjør det best. Jeg har jo gått lagsprint i NM, og gått raskere enn sprintere der, poengterer Johnsrud Sundby.

Hofstad tok gull Det er ikke første gang en distanseløper får sjansen. Da Norge tok VM-gull i lagsprint i Oberstdorf i 2005, var det Tore Ruud Hofstad som la grunnlaget for Tor Arne Hetland.

At Johnsrud Sundby får sjansen i Liberec, henger sammen med at han ikke skal gå Tour de Ski — og at han heller ikke skal på høydesamling. Det skyldes igjen at han og samboeren Marieke Heggeland venter barn, og har termin 31. januar.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!