Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Johnsrud Sundby måtte ha mental hjelp før løpet

- Det handler om å få tankene over på det som betyr noe.

I FØRERSETET IGJEN;: Martin Johnsrud Sundby ble nummer to på dagens tikilometer fristil i Toblach, men økte sammenlagtledelsen i Tour de Ski med over førti sekunder.Foto: REUTERS/Alessandro Garofalo/ NTB Scanpix
I FØRERSETET IGJEN;: Martin Johnsrud Sundby ble nummer to på dagens tikilometer fristil i Toblach, men økte sammenlagtledelsen i Tour de Ski med over førti sekunder.Foto: REUTERS/Alessandro Garofalo/ NTB Scanpix Vis mer

TOBLACH (Dagbladet): Martin Johnsrud Sundby slo tilbake med et smell etter kollapsen i Oberstdorf i dag. Andreplassen på ti-kilometeren i Toblach, og nok en gang halvannet minutts ledelse i sammendraget, var akkurat den bekreftelsen han trengte på at han ikke har mistet formen som kan gjøre ham historisk på toppen av Alpe Cermis søndag. 

Ingen har noensinne vunnet Tour de Ski tre ganger på rad, men nå er Martin nok en gang i posisjon til å gjøre det.

Likevel innrømmer sesongens mest overlegne skiløper at han har slitt de siste dagene. Mørke tanker har tatt for mye plass i hodet etter 23. plassen i Oberstdorf. Han har søkt hjelp hos mentaltrener Erik Bertrand Larsen for å komme på rett spor igjen. 

- Det handler om å koble ut, få tankene over på andre ting. Ting som betyr noe. Det har vært mye skyping hjem, telefoner, og litt prepping fra mentaltreneren og sånne småting, forteller Martin etter løpet. 

Sendte et signal
- Jeg har vært ekstremt fokusert på denne tikilometeren her. Jeg måtte kvitte meg med det løpet i Oberstdorf. Jeg kunne gått tusen runder, var det kroppen, var det sprinten dagen før, var det en litt tøff åpning, hva var det som gjorde at jeg ikke hadde den dagen på onsdag? Det kunne jeg holdt på med i mange uker, så det måtte jeg bare bli ferdig med. 

Dermed ble taktikken i selve løpet å åpne så hardt at alle de som trodde han var litt sliten fikk føle at han gikk fort fra start. På første mellomtid tok han også ledelsen, et lite tidel foran Finn Hågen Krogh. 

- Nå Petter og Ustjugov fikk beskjed om at det ikke var så lett å plukke sekunder i dag likevel, så har jeg et mentalt overtak. Jeg er stolt av at jeg klarte å plukke meg sammen igjen. 

I balanse igjen
Én hviledag var altså det Sundby trengte for å komme seg til hektene igjen. Med halvannet minutt ned til Northug og Utsjugov ser det ut til at han skal cruise inn til den historiske trippelen. 

- Ingenting er avgjort. Jeg skal ikke ha mange sånne løp som i Oberstdorf før jeg ikke vinner denne touren, sier derimot Martin. 

Men før fellesstarten i klassisk i Val di Fiemme i morgen skal det i hvert fall ikke stå på usikkerhet rundt egen form. 

- Nå er jeg på plass både mentalt og fysisk, så nå skal jeg gjøre to gode løp de to siste dagene.  

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media