Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Johnsrud Sundby takker lillebror Sondre for seieren

Har prioritert spurttrening.

TRENT HARDT: Martin Johnsrud Sundby har trent beinhardt på spurting det siste året sammen med lillebror Sondre. I dag betalte det seg. Foto: Lars Hulleberg
TRENT HARDT: Martin Johnsrud Sundby har trent beinhardt på spurting det siste året sammen med lillebror Sondre. I dag betalte det seg. Foto: Lars Hulleberg Vis mer

KUUSAMO (Dagbladet): Martin Johnsrud Sundby gikk helt til topps på dagens jaktstart i Kuusamo. Dermed vant han mini-touren som innledet årets verdenscupsesong, og sikret seg den gule ledertrøya.

Som om ikke det var nok, avgjorde han dagens løp med en spurt mot to meget sterke russere i Maxim Vylegzahin og Alexander Legkov. Det er ikke noe 29-åringen har hatt for vane å gjøre.

Trener med lillebror Johnsrud Sundby forteller til Dagbladet at dette er noe han har jobbet beinhardt med i år sammen med sin lillebror, Sondre Sundby.

- Vi har jobbet med flere ting. Vi har brukt videoanalyse opp og ned og i mente. Vi har jobbet mye med det å treffe på det rent tekniske, og vi evaluerer hvilke løsninger som passer meg utfra hvordan jeg er bygd, sier han til Dagbladet.

Likevel ligger prioriteten på det å gjøre det mange nok ganger til at han er komfortabel med å havne i en situasjon hvor han må avgjøre selv.

- Det handler mest om det å bli trygg. At alt kommer automatisk. Jeg synes i alle fall det er en utrolig god egenskap jeg har i at jeg er sta og jobber beinhardt.

Ikke sterk nok Og akkurat ordet «sta» er noe Johnsrud Sundby mer enn gjerne bruker om seg selv.

- Jeg er helt sjukt sta, og gir meg ikke. Jeg er ikke det største talentet på ski. Når jeg bestemmer meg for noe så jobber jeg blod, svette og tårer for å få det til. Som i dag er det så godt å lykkes med noe jeg har jobbet så lenge med, sier 29-åringen.

Og spurttreningen med lillebror har tydeligvis gitt resultater. Likevel er ikke Sundby sikker på om dette kommer til å holde vinteren ut. Han må bli enda bedre.

- Jeg tør ikke å spå hvordan det hadde gått om det hadde vært 20 meter til. Jeg er enda ikke sterk nok. Stiller Dario Cologna og en Petter i storslag kan det godt hende jeg hadde fått bank. Jeg må bli enda sterkere, sier han.

Bedring Dagbladet møtte Johnsrud Sundby og lillebror Sondre i sommer da de trente på nettopp spurt.

- Målet er å bli raskere. Jeg har tapt litt for mange spurtoppgjør gjennom årene, det er veldig ergerlig, sa Martin Johnsrud Sundby til Dagbladet.

Siden mai har han blitt trent av sin lillebror. Fokuset har kun vært på eksplosivitet.

FØRTE LENGE: Sundby i tet ute i sporet. 29-åringen dro feltet mange av de 15 kilometerne og kunne til sist juble for seier. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
FØRTE LENGE: Sundby i tet ute i sporet. 29-åringen dro feltet mange av de 15 kilometerne og kunne til sist juble for seier. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

- Vi ser allerede klar bedring. På 100 meter har han blitt et halvsekund raskere, sa Sondre Sundby.

- Han startet på 12,7. Nå er han nede i 12,3.

Store skritt Johnsrud Sundby merket også forbedringen.

- Merker at jeg treffer bedre. Frekvensen har blitt betydelig raskere. Jeg merker selv at det går fortere, selv om jeg har en del å gå på.

Tidligere har han hatt minimalt med fokus sprint. Fokuset har kun ligget på kapasitetstrening.

- Fokuset har vært for dårlig. Jeg har neglisjert det her. Nå er kapasiteten på plass, og jeg kan bruke tiden på å finpusse ting som kan være avgjørende til vinteren.

PALL: Johnsrud Sundby sammen med Maxim Vylegzahin og Alexander Legkov på pallen. Foto: EPA/KIMMO BRANDT
PALL: Johnsrud Sundby sammen med Maxim Vylegzahin og Alexander Legkov på pallen. Foto: EPA/KIMMO BRANDT Vis mer

Og som han selv sier. Det har betalt seg.

MANGE TIMER: Martin og Sondre har brukt mange timer det siste året på at storebror skal bli raskere i avslutningene. Foto: Lars Hulleberg
MANGE TIMER: Martin og Sondre har brukt mange timer det siste året på at storebror skal bli raskere i avslutningene. Foto: Lars Hulleberg Vis mer