Martin Johnsrud Sundby forsvarte gullet

Johnsrud Sundby tok NM-gull etter massiv langspurt

Sølv til Dyrhaug.

SEIER: Martin Johnsrud Sundby vant 30 kilometer med skibytte på Gåsbu.Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SEIER: Martin Johnsrud Sundby vant 30 kilometer med skibytte på Gåsbu.Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer
  • 30 kilometer med skibytte, menn

(Dagbladet): En kilometer før mål smalt Martin Johnsrud Sundby skikkelig til i en bakke. Langrennsesset satt i gang en massiv langspurt, og resten av feltet kjempet desperat med å holde følge. De klarte imidlertid ikke å tette luka.

Johnsrud Sundby lykkes perfekt med taktikken sin, og kunne gå i mål i ensom majestet. Niklas Dyrhaug ledet ved skibytte etter 15 kilometer, men måtte til slutt nøye seg med sølvet. Finn Hågen Krogh falt i en bakke tidligere i løpet, men klarte å gå seg opp igjen til tetfeltet, og tok slutt bronsen.

– Jeg hadde håpet at det skulle gå så seint som mulig. Det ble en fin 30 kilometer og jeg fikk trent litt på avslutningen min. Jeg er fornøyd med at jeg får noen meter og klarer å avgjøre. Nå blir det to uker med intensiv trening. Dette er kanskje det siste rennet jeg går før OL, forteller Sundby til NRK.

Forsvarte gullet

NM-løypa på Gåsbu var relativt slak, og dermed var det vanskelig for løperne å gå fra i tet. Det var likevel de aller største kanonene som førte an fremst i feltet, og blant andre Martin Johnsrud Sundby forsøkte å sette opp farten mot slutten av den klassiske delen.

Han måtte derimot vente til løpets avsluttende fase før han kunne rykke skikkelig ifra.

Også Simen Hegstad Krüger viste god form nok en gang. Fredag vant var han suveren på 15 kilometer fri teknikk, og vant med 33 sekunder. Lørdag var også med i teten, men denne gangen klarte han ikke å dra fra resten.

Også i fjorårets NM vant Johnsrud Sundby denne distansen, og dermed forsvarte han 30-kilometergullet fra 2017.

Sykdom

Flere norske løpere har måttet stå over NM på ski. Didrik Tønseth har hatt en trøblete sesong så langt, og fredag ble det klart at han ikke kom til å stille til start i norgesmesterskapet. Han har slitt med en forkjølelse. I Tour de Ski endte trønderen som nummer 17 sammenlagt.

Også landslagsløper Sjur Røthe har slitt med helsa, og valgte å stå over tremila. Vossingen har tidligere antydet at han anser OL-toget for å ha gått.

I tillegg måtte Petter Northug melde avbud til NM. Langrennsprofilen har også slitt med sykdom, og trønderen klarte ikke å stille til start. NM var en god mulighet for Northug til å vise seg fram for langrennsledelsen, men nå henger OL-deltakelsen i en enda tynnere tråd enn tidligere.