Joker vest

Advarsel fra vest: Årets utgave av Viking er sterkere enn mange tror, og kan bli en joker i årets medaljekamp. Sterkest av alle vikingene i går var Peter Kovacs.

STAVANGER (Dagbladet): Den ungarske spissen var en klippe som oppspillspunkt for stavangerlaget i går, og livsfarlig på innlegg i feltet. Høydepunktet kom etter 26 minutter, da muskelbunten stanget inn 1- 0 mot Rosenborg.

-  Jeg er mye sterkere fysisk i dag enn da jeg kom til klubben i fjor i juli. Jeg har også fått større løpskapasitet og er blitt taktisk klokere, er Peter Kovacs\' egenerklæring overfor Dagbladet.

Og bare så det er klart: Kovacs er faktisk andrevalget på topp.

I går steppet han inn for Hannes Sigurdsson, som måtte stå over generalprøven mot RBK på grunn av en lettere skade. Også han har økt muskelmassen med flere kilo over vinteren.

-  Bedre enn Benny

Likevel er det sannsynligvis på det taktiske planet at Viking har forbedret seg mest med Roy Hodgson. Lagkaptein Brede Paulsen Hangeland mener engelskmannen danker ut alle andre han har vært borti når det gjelder defensiv organisering.

-  Vi har et system hvor vi vet at dersom vi følger Roys instruksjoner til punkt og prikke, kommer vi til å prestere bra. Vi har en trygghet i bånn som vi verken hadde under Kjelli (Kjell Inge Olsen, red.anm.) eller Benny.

-  Er Hodgson en bedre trener enn legendariske Benny Lennartsson?

-  Jeg kan ikke vurdere dem opp mot hverandre, men han er den beste treneren jeg har hatt når det gjelder den taktiske biten defensivt, sier Hangeland.

Besto testen

-  Hvor godt kan Viking gjøre det i år?

-  Hvis vi holder oss skadefrie og presterer på det nivået vi gjorde i dag, så bør det holde til Royal League, sier lagkaptein Brede Paulsen Hangeland.

Sesongoppkjøringen så langt har ikke skremt så mange. Seier mot Molde og Kongsvinger, flere uavgjortkamper og tap mot engelske Wycombe Wanderers bærer ikke akkurat bud om edelt metall.

Den første virkelige testen på hva Roy Hodgson har fått ut av de mørkeblå, kom i går. Den besto Viking med glans.

Trønderne hadde to store sjanser i hele kampen, Viking produserte gode muligheter jevnt og trutt. Kampens høydepunkt kom ti minutter før slutt. Innbytter Trygve Nygaard smelte til en returball på hel volley. Fra godt utenfor 16-meteren fløy ballen i mål via stanga. Det vanligvis kresne publikummet - hele 6157 av dem - trampeklappet spillerne av banen. Roy Hodgson vil neppe klare å stagge forventningene, men han prøver så godt han kan.

-  Hele laget bedre

-  Viking har gått nedover på tabellen noen sesonger. Det skal mye til for at vi plutselig skal være i toppen og kjempe mot Rosenborg. Jeg tror ikke på «ekstrem forvandling», sier treneren.

Han har ingen målsetting om tabellplassering, bare at laget skal bli bedre og bedre. Det har han tydeligvis lyktes med så langt.

-  Hele laget er blitt bedre siden i fjor. I dag spilte alle 90 gode minutter og viste for publikum at vi er klare for avspark neste uke, mener Peter Kovacs.

-  Hva synes du om din egen søknad om å bli førstevalget på topp?

-  Jeg tror jeg gjorde det bra i dag. Men vi er tre gode spisser som konkurrerer mot hverandre. Hvem som spiller, er ikke min avgjørelse, sier Kovacs.

STERK SOM EN OKSE: Peter Kovacs var en fysisk tøff spiller også i fjor, men i år er han blitt enda sterkere. Det viste han mot Rosenborg i går, da han headet inn 1- 0-målet.