Jokeren som plutselig blir et ess

- Kan bli akkurat litt bedre enn han selv tror.

• Direkte på Dagbladet.no: Bosnia-Hercegovina - Norge kl. 20.30

SARAJEVO (Dagbladet.no): Daniel Braaten (25) fikk nok en gang jokeren da Åge Hareide delte ut kortene i forkant av morgendagens EM-kvalik mot Bosnia.

Bolton-spilleren starter kampen på benken - men kan fort bli et ess på Asim Ferhatovic-Hase Stadion i den bosniske hovedstaden onsdag kveld.

Slik han har vært så mange ganger før. Oslo-gutten har nemlig bare spilt fra start i tre av de 14 landskampene han har spilt.

Dagbladet.no har snakket med gamletrenerne til Braaten - mennene som var med på å forme ham som spiller. Slik beskriver de 25-åringen:

Kjell Sverre Hansen Wold

Har kjent og trent Daniel i Skeid siden han var liten.

- Daniel er en individualist som kan avgjøre kamper helt på egenhånd. Men han er mer en sjanseskaper enn en målscorer. Samtidig er Daniel veldig god én mot én defensivt, og det er det mange som ikke tenker på. Det så vi veldig godt mot Argentina.

Jokeren som plutselig blir et ess

- Hvordan var det å jobbe med Daniel i Skeid?

- Han var jævlig ivrig i alt han gjorde. Han hadde et talent for all sport, tok salto fra stupebrettet, var god i basket og sto på snowboard. Han kom tuslende til trening med musikken på ørene, men kom aldri for seint. Vi måtte jobbe litt med å få ham til å holde rett fokus på treningene, men han var veldig treningsvillig. Da han kom opp i A-stallen som 15-16-åring, hadde han en outstanding fysikk.

- Hvordan var han utenfor banen?

- Rolig og tilbakelent, men samtidig full av karisma. Han er en ledertype, selv om han ikke tar så mye plass. Daniel tar seg av folk og er veldig omsorgsfull. Rett og slett en herlig type.

- Hva tror du om sjansene hans til å spille seg inn på Bolton-laget?

- Hvis de tør å gi ham mye spilletid, vil han levere. Det er jeg helt sikker på. Men det er klart at nå som Bolton sliter, vil de kanskje ikke gamble for mye på en ukjent nordmann.

- Hvilke ting kan Daniel blir bedre på?

- Det viktigste er å bli flinkere til å komme seg i scoringsposisjon og at han da utnytter de sjansene. Det vil gjøre at han tar det siste steget. For han skaper mye, jobber hardt og er en god duellspiller.

INN FRA BENKEN: Daniel Braaten kommer som regel inn fra benken når han spiller på landslaget. Han har bare startet i tre av de 14 kampene han har spilt. Foto: EIRIK H. URKE
INN FRA BENKEN: Daniel Braaten kommer som regel inn fra benken når han spiller på landslaget. Han har bare startet i tre av de 14 kampene han har spilt. Foto: EIRIK H. URKE Vis mer

- Burde han startet mot Bosnia?

- Absolutt. Thorstein Helstad er en god spiss og scorer mye mål og ville passet godt sammen med Daniel. Kontringer blir viktig for Norge og Daniel kan skape ting på egenhånd. Det vil vi trenge mot Bosnia.

Ola By Rise

Hentet Braaten til Rosenborg sommeren 2004.

- Daniel er en spiller som kan bli akkurat litt bedre enn han selv tror. Han har et veldig stort potensiale, med et voldsomt rykk og stor styrke. Dette er en kombinasjon også John Carew har. Og så har Daniel faktisk også store defensive kapasiteter. Han kan springe opp hvem som helst, noe vi så i kampen mot Argentina.

- Hva skal til for at han får utnyttet potensialet maks?

- Det er en utfordring for ham og for alle som jobber med ham. Men jeg tror ikke det er noe poeng å kjøre ham hardt på treningsfeltet, for det viktigste er å gi ham trygghet. Hos oss i Rosenborg ble han raskt god, scoret viktige og lekre mål, før det flatet ut litt. Han kan briljere på sitt beste, men kan nesten se litt umotivert ut når på-knappen er av. Daniel er flasket opp som en løkkespiller og har nok vært mer fri enn skolert.

- Tror du har slår til i Bolton?

- Jeg vet at Daniel er veldig fornøyd i Bolton. Nå er det litt opp til ham selv. Han må levere når han får muligheten, samtidig som det også er tilfeldigheter som spiller inn. Han har puttet i et innhopp så langt, og er en spiller som alltid vil komme til målsjanser.

Per Joar Hansen

Var i Rosenborg fra desember 2003 til sommeren 2005, som assistent og hovedtrener.

- Han er en uforutsigbar spiller, på godt og vondt. På sitt beste er Daniel i stand til å avgjøre kamper på øverste internasjonale nivå. Han har en vanvittig kraft og styrke, som ingen andre er i nærheten av. Han har fortsatt litt å jobbe med, for å bli mer stabil - men det kommer.

- Hvordan skal han bli mer stabil?

- Det handler om å jobbe med den mentale biten. Han må bli flinkere til å ha rett fokus hele tida og være enda mer nøye med de små detaljene. Det som er viktig for Daniel er å blande lekenheten med det «seriøse». Da vil han ta nye steg. Han kan også forbedre overblikket sitt og sende ut flere signaler til medspillerne, slik at det bare er motspillere og ikke lagkamerater som blir lurt ...

- Hva med karrieren hans i Bolton?

- Han har gode sjanser til å lykkes i Premier League, bare han får tillit over tid og ikke bare er en joker i hver kamp. Hvis han får starte kamper får han tryggheten som skaper selvtillit.

- Hvordan er Daniel som person?

- Han er en flott gutt, som er hyggelig, ydmyk og litt beskjeden.

Per-Mathias Høgmo

Var RBK-trener i halvannet år, fra sommeren 2005 til høsten 2006.

- Daniel har enorme fysiske ressurser, når det gjelder styrke, hurtighet, balanse og eksplosivitet. I tillegg har han gode tekniske ferdigheter. Alle spillere kan bli bedre taktisk, også Daniel Braaten. Han varierer fortsatt i prestasjonene sine, men jeg synes på-knappen er på i lengre perioder nå enn før.

- Hva vil løfte ham ytterligere?

- Han må være topp konsentrert i 90 minutter. Da snakker vi om en meget, meget spennende spiller. Det han kan prøve å videreutvikle er ulike avslutningsferdigheter. Daniel har et tungt og godt skudd, men kan helt sikkert øke presisjonen litt, blir flinkere på volleyskudd og headinger og avslutninger alene med keeper. Forutsetningene for at han skal ta det siste steget er absolutt til stede.

- Hvordan var det å jobbe med personen Daniel Braaten?

- Daniel er en flott gutt! Han er omtenksom, bryr seg om omgivelsene og har en lun personlighet. Og så er han veldig flink med unger.

Nåværende Rosenborg-trener Knut Tørum har ikke besvart Dagbladet.nos henvendelser.

KJØPTE DANIEL: Ole By Rise hentet Braaten til Trondheim.
UFORUTSIGBAR: Per Joar Hansen sier at Braaten er så uforutsigbar at det til og med hender at medspillerne ikke skjønner noen ting.
MER PÅ NÅ: Per-Mathias Høgmo sier Daniel Braaten er mer på nå enn før.
LITE SPILLETID: Oslo-gutten har slitt med lite spilletid så langt i Bolton.
LEKEN PÅ LERKENDAL: Daniel Braaten slo raskt til i Rosenborg, men ble også kjent for den mye omtalte av- og på-knappen.
SUPERTALENT: Unge Daniel herjet for Skeid og ble hentet til Trondheim.
FULGTE DANIEL FRA OPPVEKSTEN: Kjell Sverre Hansen Vold har hatt gleden av å følge Daniel Braaten siden han var liten.