Jon Almaas i et av verdens hardeste triatlon: - Jeg synes kilometerne går sakte

Sliter seg gjennom 226 kilometer.

MILAND (Dagbladet): At «Nytt på nytt»-programleder Jon Almaas er en sprek mann, er en dårlig skjult hemmelighet. Men at NRK-profilen skulle stille i et av verdens hardeste triatlon, som har gått av stabelen i dag, er kanskje mer ukjent. 

- Jeg synes kilometerne går sakte, sier Jon Almaas til Dagbladet under løpeetappen. 

Beinhardt Norseman Xtreme triatlon, som går fra Eidfjord i Hordaland og opp til toppen av Gaustatoppen i Telemark, er av mange ansett som verdens aller hardeste triatlon.

Deltakerne starter i Eidfjorden klokka fem om morgenen der 3,8 kilometer svømming venter deltakere. Deretter er det 180 kilometer sykling over Hardangervidda, før en løpeetappe på 42,2 kilometer med omtrent 1600 meter høydeforskjell venter dem. 

Dagbladet møter Almaas på Miland i Tinn kommune, rundt 25 kilometer ut i løpeetappen. Da var klokka cirka klokka 16.00 og Almaas hadde vært ute snaue elleve timer. Fortsatt har han over 1300 høydemeter og nesten 20 kilometer løping igjen. 

- Akkurat nå er det litt tungt, jeg synes kilometerne går sakte, sier han.

Han skal etter den beinharde syklingen og løpingen nå Gaustatoppen med sine 1883 meter over havet. Foran han venter «Zombie hill», en stupbratt bakke med flere hårnålssvinger, før den smale stien opp mot fjelltoppen begynner.

- Jeg ser toppen i det fjerne nå, men jeg er klar for å komme dit, sier Almaas.

Vondt Selv om Almaas fra før har deltatt i Birkebeineren både på ski og sykkel, er Norseman Xtreme Triathlon en av de mest ekstreme fysiske påkjennelsene kroppen kan få.

- Jeg begynner å få vondt i hofter og alt, sier han.

Vinneren av årets konkurranse var Allan Hovda med tida 10.52.07. Hovda gikk i mål da Almaas fortsatt hadde over 15 kilometer igjen og kanskje flere timer igjen til målgang helt på topppen.

- Jeg begynner å bli sliten, sier Almaas.

Da Dagbladet ønsker han lykke til videre på veien, svarer han «jo, takk!» før han gir tommelen opp. 

Det er de 160 første som gjennomfører løpet med 250 deltagere, som får den prestisjetunge svarte t-skjorta som et bevis på å ha gjennomført. 

Almaas lå etter 25 kilometer av løpeetappen på en 123. plass, og utsiktene for å få trøya er dermed gode.