EN LYKKE FOR VIKING:  Med Jon Dadi Bödvarsson som midtspiss ser Viking ut som en toppklubb igjen. FOTO: Carina Johansen  / NTB Scanpix.
EN LYKKE FOR VIKING: Med Jon Dadi Bödvarsson som midtspiss ser Viking ut som en toppklubb igjen. FOTO: Carina Johansen / NTB Scanpix.Vis mer

Jon Dadi er spissen som har gjort Viking til et topplag

Kjell Jonevret fant til slutt rett mann på rett plass.

FOR en uke siden fant Viking-trener Kjell Jonevret fram til det beste lagoppstillingen. Nå ser laget hans ut som det kan følge Strømsgodset, Molde og Rosenborg en stund framover. Lite er viktigere for nivåhevningen i norsk klubbfotball enn akkurat dette:

•• Det rike Stavanger-området har i utgangspunktet potensiale til å få fram et stabilt topplag igjen.

Da var det avgjørende for Jonevret å få stokket mannskapet sitt riktig.

DET fikset den populære svensken ved å omorganisere det offensive spillet rundt en tydeligere feilvendt midtspiss. Grepet kom ganske seint, men så var det heller ikke åpenbart:

•• I de tre første seriekampene kom Jon Dadi Bödvarsson inn fra reservebenken, scoret alle de tre Viking-målene og snudde kampbildet i hvert eneste innhopp.

Sett i etterkant kan det framstå som om Jonevret burde ha skjønt mye tidligere hvilken spisstype han disponerte, men den unge islendingen var i utgangspunkten ikke noe typisk høyt oppspillspunkt. Han kom til klubben som dribleglad kant, og sleit gjennom mesteparten av fjorårssesongen med skader.

Det forklarer at denne stokkingen tok tid.

RESTEN av den offensive kabalen forklarer hvorfor Jon Dadi fungerer så bra:

•• Med Yann Erik de Lanlay og Steinthor Thorsteinsson disponerer Viking-treneren to av Tippeligaens bedre kantspillere. Får de gode arbeidsvilkår, øker mulighetene for et fint resultat.

Mens Jonevret ved å prioritere stortalenten Veton Berisha på topp fra sesongstart forsøkte å spille sammen mannskapets tre individuelt sett beste angripere, kom  uttellingen først gjennom å kombinere mer ulike ferdigheter.

Jon Dadi Bödvarsson er for tida sterkere feilvendt enn Berisha, og har i tillegg et såpass bra hodespill at motstandernes midtstoppere tidvis taper i lufta også. Dessuten har han fart til å stikke i bakrom selv. Det gjør at flere av Tippeliga-forsvarene får for mye å forholde seg til.

en drøy måned har islendingen skaket midtstopperne til Rosenborg, Strømsgodset, Lillestrøm, Haugesund og så altså Start.

Det siste skjedde med ekstrem hjelp fra sørlendingene selv rett før Jon Dadi kunne slå igjennom Erik de Lanlay til 0 - 1, men deretter og ut var det lett å se at spissbyttet har gitt Viking en mye bedre offensiv struktur:

•• Nå er dette et lag som på et jevnt underlag har pasningskvaliteter til å holde oppe sitt eget spill.

Nettopp den egenskapen blir avgjørende i forsøket på å bli en stabil toppklubb igjen. Det kresne hjemmepublikummet må bli underholdt før mange nok tror på en bedre Viking-tid.

DA får det så være at Bödvarsson selv har spilt enda sterkere kamper i vår enn denne mot Start. Han jobbet riktignok strålende; rev og slet i Start-stopperne, men hadde for anledningen ikke touchet som skulle til for å score. Derfor føyk et forsøk upresset fra ti meter rett utenfor tidlig i andreomgangen og derfor ble et gjennomløp litt seinere taklet i stykker i siste liten av Bismark Acosta.

Likevel var det kvalitet nok i det utrettelige spissarbeidet hans til å hjelpe Viking til å holde seg så høyt i banen til at hjemmelaget aldri klarte å stable sammen noen motoffensiv. Det var et viktig bidrag til Viking-seieren på en kveld uten egne scoringer.

FOR Jon Dadi Bödvarsson som midtspiss skaper mest av alt større rom plass for lagkameratene:

•• På de to siste målløse kampene, har han to målgivende pasninger.

Det gjør at Viking heldigvis ser ut som et topplag igjen.